• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Skvelý návod, ako vyčistiť vodu v bazéne jednoducho a aj bez chémie

Skvelý návod, ako vyčistiť vodu v bazéne jednoducho a aj bez chémie

S letnými mesiacmi prichádzajú aj starosti predovšetkým pokiaľ máte doma bazén

Na napúšťanie bazéna sa obvykle používa prírodný zdroj, teda voda zo studne, ktorá nemusí byť vždy úplne čistá, ale na kúpanie stačí, najmä preto, že sa musí pravidelne čistiť kvôli biotickým škodcom.

Čo ale robiť, keď pri napúšťaní narazíte na zakalenú železitú vodu? Odpoveď je veľmi jednoduchá!

Ako na železitú vodu v bazéne

Pri napúšťaní domáceho bazéna sa obvykle využívajú miestne zdroje vody, ktoré sa spravidla využívajú aj na zavlažovanie. Keďže obdobne ako závlaha aj napúšťanie zo studne cez zimu nie je používané, môžu sa vo vode za tú dobu vyzrážať oxidy železa, ktoré spôsobujú typicky hnedastý zákal.

Mnoho ľudí sa rozhodne buď vodu odpustiť (čo nie je príliš ekologické, a navyše sa môže minúť účinkom), rozvod prečistiť alebo využiť chemické prostriedky, ktoré zákal účinne odstráni. Zákal navyše nemusí byť spôsobený iba materiálom rozvodu, ale aj zloženie pôdy. Vedľa nich však existuje aj jednoduchý prostriedok, ktorý to zvládne rovnako dobre – kyselina askorbová alebo vitamín C.

Aplikácia vitamínu C na železitú vodu

Čistenie železitej vody kyselinou askorbovou je veľmi jednoduché. Stačí v lekárni kúpiť klasický rozpustný vitamín C. Pre menší bazén postačí 200-300 g, ktoré ihneď zákal z vody odstráni. Princíp tohto fenoménu je jednoduchý – kyselina askorbová reaguje s oxidmi železa za vzniku solí, ktoré sú číre a nezávadné.


Na rozdiel od chemických prostriedkov, ktoré disponujú podobným účinkom je vitamín C neškodný a jeho aplikácia prináša prakticky okamžité výsledky – voda v bazéne bude ihneď číra a bez nepríjemných usadenín. Podobný účinok môžete dosiahnuť aj v prípade, že sa v bazéne objaví podobný zákal vplyvom rozpúšťania železitých zložiek.



Najčítanejšia najnovšia správa

Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil

europa musi podla michela prejst na vojnovu ekonomiku ak chceme mier musime sa pripravit na vojnu zdoraznil

19.3.2024 (SITA.sk) - Európa musí podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku a posilniť svoju obranu, aby reagovala na hrozbu, ktorú predstavuje Rusko. V článku, ktorý zverejnili európske médiá, vyhlásil, že Európa musí prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ak Európska únia nezareaguje správne a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu na zastavenie Ruska, sme na rade my," vyjadril sa Michel s tým, že preto musí byť Európa pripravená na obranu a prejsť do „módu vojnovej ekonomiky". „Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu," zdôraznil.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v marci 2024 (fotografie)

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 Európa urobila pokroky, ktoré zahŕňajú zvýšenie vojenských výrobných kapacít o 50 percent, ale podľa Michela je potrebné urobiť viac. Predseda Európskej rady tiež vyzval členské štáty Únie, aby zabezpečili, že Ukrajina dostane na bojisku to, čo potrebuje.

Európska únia v pondelok schválila ďalšiu pomoc pre ukrajinské ozbrojené sily v objeme 5 miliárd eur.

Viac k téme: Predseda Európskej rady, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie