• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Situácia v slovenskom zdravotníctve je kritická, pandémia či utečenci z Ukrajiny ju zhoršili

Situácia v slovenskom zdravotníctve je kritická, pandémia či utečenci z Ukrajiny ju zhoršili

Zdravotnícke a pacientske organizácie vyzývajú vládu na urgentné a spravodlivé dofinancovanie zdravotníctva. Obávajú sa, že v dôsledku odloženej zdravotnej starostlivosti pre pandémiu a s príchodom ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny sa počet pacientov, ktorí budú potrebovať zdravotnú starostlivosť na Slovensku, významne navýši.

Súčasná situácia zároveň podľa nich prinesie významne viac odvrátiteľných úmrtí, pričom jedným z dôvodov bude nedostatočné finančné pokrytie zo strany štátu a presun financovania na plecia samotných pacientov.

Nízke platby za poistenca štátu

„Už dnes vieme, že nám v rozpočte pre zdravotníctvo chýba na tento rok minimálne 350 mil. eur,“ uviedla prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. Situácia je pritom podľa nej kritická aj napriek ministerstvom financií avizovanému plánovanému dofinancovaniu v celkovej výške 365 mil. eur. Ako problematický vníma najmä spôsob ohláseného dofinancovania, za najtransparentnejší považuje navýšenie platby za poistenca štátu.

„Za poistenca štátu dnes štát zaplatí 31 eur mesačne, a aj to nie za všetkých, ktorí sú reálne poistencami štátu, ale len za počty, ktoré boli naplánované. V realite je poistencov štátu viac a mnohí z nich pritom využívajú zdravotnú starostlivosť vo väčšej miere. Prirodzene ide najčastejšie o dôchodcov, nezamestnaných či deti. Zaplatia pritom menej ako ekonomicky aktívni,“ vysvetlila Lévyová. Ako dodala, živnostník zaplatí mesačne na odvodoch viac ako 79 eur mesačne.

Nedostatok ľudských a finančných zdrojov

Štát v rámci finančnej injekcie pre zdravotníctvo vyčlenil na navýšenie platieb za poistencov štátu 100 mil. eur, ďalších 120 mil. eur má ísť iba do štátnej zdravotnej poisťovne. „Keď k nám príde pacient, nehľadíme na to, v ktorej zdravotnej poisťovni je poistený. Ošetríme každého bez rozdielu v takom rozsahu, aký si vyžaduje jeho zdravotný stav,“ zdôraznil prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth s tým, že je absurdné, aby štát delil pacientov podľa toho, v ktorej zdravotnej poisťovni sú poistení.

Posledná časť peňazí, ktorú sa ministerstvo financií rozhodlo vyčleniť pre zdravotníctvo, a to 145 mil. eur cez vyšší výber poistného, zostáva podľa organizácií nateraz len prísľubom. “Situácia v zdravotníctve je naďalej vážna. Pretrváva nedostatok ľudských aj finančných zdrojov, a pokiaľ zdravotné poisťovne neprenesú dodatočných 145 mil. eur očakávaných z vyššieho výberu poistného aj do návrhov zmlúv s poskytovateľmi od 1. 4. 2022, je hrozba poskytovania iba neodkladnej zdravotnej starostlivosti od 1. 7. 2022 naďalej reálna,” uzavrel člen Rady Asociácie nemocníc Martin Hromádka.

Matovičovo ministerstvo vyčlenilo stovky miliónov eur na dofinancovanie VšZP, ktorá dlhodobo ťahá za kratší koniec

Verejné zdravotné poistenie sa dofinancuje sumou 365 miliónov eur. Povedal to minister financií Igor Matovič na utorkovej tlačovej besede.

Konštruktívny prístup


Platba za poistenca štátu z toho predstavuje 100 miliónov eur, cez základné imanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne by malo ísť 120 miliónov eur a cez vyšší výber poistného 145 miliónov eur. Matovič ocenil konštruktívny prístup dotknutých strán v rámci rokovaní.


Dofinancovanie štátnej zdravotnej poisťovne Matovič odôvodnil tým, že doposiaľ v porovnaní so súkromnými ťahala za kratší koniec.


„Keď zvýšime základné imanie de facto v štátnom podniku, robíme to v prospech poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Takých je na Slovensku viac ako tri milióny,“ poznamenal Matovič. „Zdravie predstavuje tú najvyššiu hodnotu,“ povedal šéf rezortu financií.

Skvalitní sa zdravotná starostlivosť

V čase kríz podľa Matoviča chcú, aby boli čo najviac chránené hodnoty. „V prípade zdravotnej starostlivosti sa hovorí, že nie je dostatočne zafinancovaná a že to nedáva pocit stability. Po dlhých opakovaných stretnutiach sme dospeli k finálnej podobe dofinancovania verejného zdravotného poistenia,“ skonštatoval Matovič.


Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský taktiež potvrdil, že rokovania boli dlhé a niekedy možno trochu emotívne, no nakoniec korektné.


„Ide nám o kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť,“ informoval Lengvarský. To, čo dohodli aktuálne, je podľa neho iba začiatok. Budú nasledovať ďalšie opatrenia v zmysle lepšieho prerozdeľovania peňazí medzi poisťovňami a ďalšie transparentnejšie procesy.

Dôležitý bude kľúč prerozdelenia peňazí

Ako v reakcii uviedla Slovenská lekárska komora, je potrebné si počkať, či tieto zdroje pokryjú náklady poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Dôležité bude aj to, akým kľúčom sa peniaze napokon prerozdelia. „Za nevyhnutné považujeme, aby nárast finančných prostriedkov preniesli zdravotné poisťovne v plnej výške do platieb za realizované výkony zdravotnej starostlivosti. Inak by mohla byť ohrozená prevádzka zdravotníckych zariadení a tým pádom aj znížená dostupnosť aj kvalita zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ uviedla komora.

To však závisí nielen od ich vyjednávaní medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami, ale aj od výšky platieb, ktoré ponúknu poskytovateľom. Tieto musia podľa komory pokryť ich reálne náklady. Slovenská lekárska komora dúfa, že dohoda medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami napokon príde a nenastane scenár, ktorý by znamenal, že by pacientom od 1. apríla, resp. 1. mája poskytovali len neodkladnú zdravotnú starostlivosť a za ďalšiu by si museli u nezmluvných poskytovateľov platiť.

Dôvera krok vlády kritizuje

Podľa predstaviteľov zdravotnej poisťovne Dôvera vláda svojím dnešným rozhodnutím rozdelila obyvateľov Slovenska na dve kategórie, pričom na liečbu jedných dá viac peňazí a na liečbu tých druhých menej. „Tak ako v minulosti, ani tentokrát vláda neprekročila svoj tieň. Opäť nemyslí na všetkých. Inými slovami, správa sa účelovo a diskriminačne. Inak sa nedá vysvetliť jej rozhodnutie zvýšiť základné imanie štátnej poisťovne o 120 miliónov eur,“ poznamenal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Upozornil na skutočnosť, že predvlani pomohla vláda tej istej poisťovni sumou takmer 200 miliónov eur. „Považujeme za vrcholne nespravodlivé, že poistenci súkromných zdravotných poisťovní sa skladajú na oddlžovanie zle hospodáriacej štátnej poisťovne. Pripomíname, že aj zo 100-miliónovej sumy za poistencov štátu dostane väčšinu zase len štátna poisťovňa,“ dodal Kultan.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie