• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Situácia v košickej nemocnici je vážna, na pľúcnu ventiláciu sa dostal už aj plne zaočkovaný pacient

Situácia v košickej nemocnici je vážna, na pľúcnu ventiláciu sa dostal už aj plne zaočkovaný pacient

Vekový priemer pacientov s ochorením COVID-19 je u žien 62 rokov, u mužov 58 rokov.

Situácia v druhej najväčšej nemocnici na Slovensku, v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice, je veľmi vážna. COVID lôžka sú obsadené takmer na 90 percent. Denne tu hospitalizujú od 20 do 40 nových pacientov. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

„Ďalšej reprofilizácii a reorganizácii pracovísk na Rastislavovej ulici sa nevyhneme. Kapacity COVID lôžok však nemôžeme navyšovať donekonečna, pokiaľ chceme naďalej zabezpečovať aj takzvanú bielu medicínu pre necovidových pacientov.

Momentálne máme hospitalizovaných 232 pacientov s ochorením COVID-19, voľných lôžok ostáva len pár. Výrazne sa však zhoršuje situácia s kritickými pacientmi, ktorých je štvrtina. Na umelej pľúcnej ventilácii je 13 ľudí, ďalších 26 potrebuje vysokoprietokový kyslík,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik.

Prevládajú nezaočkovaní pacienti

Pre vážne chorých pacientov majú voľných už len niekoľko high flow kyslíkových prístrojov. „Je to naozaj vážne – rozhodovať, kto sa dostane na prístroje. Sme opäť v situácii, že musíme zvažovať okolnosti a zdravotný stav pacienta,“ dodal Slávik.

Vekový priemer pacientov s ochorením COVID-19 je u žien 62 rokov, u mužov 58 rokov. „Čoraz viac však pribúdajú aj mladšie ročníky, zaznamenávame úmrtia pacientov a mimoriadne ťažké stavy u ľudí tesne nad 50 rokov veku,“ konštatuje výkonný riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa.


Vo väčšine prípadov ide o nezaočkovaných pacientov. Pomer neočkovaných a očkovaných pacientov je k dnešnému dňu v UNLP 80 ku 20.

Pľúcnu ventiláciu potrebovala aj zaočkovaná osoba

„Po prvýkrát sme na umelej pľúcnej ventilácii zaznamenali plne zaočkovaného pacienta, absolvoval očkovanie dvomi dávkami vakcíny AstraZeneca. Ostatní pacienti, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii v UNLP, nie sú očkovaní,“ upresnil Beňa.


Situáciu zhoršuje aj stúpajúci počet zdravotníkov v karanténnej práceneschopnosti. „Tieto počty rastú zo dňa na deň, od septembra máme už takmer 90 zamestnancov v karanténe. Len za uplynulé dva novembrové týždne stúpol tento počet o viac než 50 zdravotníkov. Ešte z druhej vlny pandémie máme stále práceneschopných viac než 20 zamestnancov, ktorí majú post covidové následky a preto si ich zdravotný stav vyžaduje ďalšiu liečbu. Nie je jednoduché organizačne zabezpečiť prácu či už covidových alebo necovidových pracovísk. Personál všade chýba aj bez covidu,“ dodal Slávik.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie