• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Situácia na trhu s potravinami je zložitá, napriek tomu ich bude dosť, tvrdí minister Vlčan

Situácia na trhu s potravinami je zložitá, napriek tomu ich bude dosť, tvrdí minister Vlčan

Poľnohospodári v Únii by mali dostať polmiliardový balík pomoci, aby ustáli ekonomické dopady vojny na Ukrajine

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (OĽANO) informoval o riešeniach a plánoch, týkajúcich sa podpory potravinárstva a boja s nárastom cien.

Predseda hospodárskeho výboru Národnej rady SR Peter Kremský (OĽANO) následne pripomenul podvody a korupciu, ktoré sa v agrorezorte diali počas vlády strán Smer a Hlas.

„Situácia na trhu s potravinami je zložitá, napriek tomu bude potravín dosť. Sme súčasťou veľkého európskeho trhu, ktorý vyprodukuje viac ako 70 percent potravín nad vlastnú spotrebu.

EÚ sa v posledných rokoch stala najväčším vývozcom potravín na svete,“ povedal minister Vlčan s tým, že medzi jeho priority patrí odstránenie hlavného štrukturálneho problému Slovenska, ktorým sú nedostatočné spracovateľské a potravinárske kapacity.

Súčasný stav slovenského pôdohospodárstva je podľa Vlčana výsledkom dlhoročného šafárenia vlád Fica a Pellegriniho, ako aj privatizácie z obdobia vlád V. Mečiara, keď podľa neho privatizéri rozpredali a zlikvidovali potravinársky priemysel, pričom dnes nám tieto spracovateľské kapacity chýbajú.


„Hneď ako sme nastúpili, sme začali situáciu riešiť. Zachránili sme akreditáciu pre Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA), ktorá bola bahniskom korupcie a káuz bývalých garnitúr, aby bolo vôbec možné vyplácať dotácie našim farmárom. Zvýšili sme na ďalšie obdobie spolufinancovanie projektových podpôr o 280 miliónov eur, nastavili sme transparentné cenové katalógy na obstarávanie poľnohospodárskych technológií, finalizujeme finančné nástroje, ktoré umožnia farmárom čerpať výhodné úvery až do výšky štvrť miliardy eur, ktoré budú môcť investovať do nových výrobných liniek, konzervární, či skladov tak, aby sme zvýšili potravinovú sebestačnosť,“ zdôraznil Vlčan.

Poľnohospodári v Únii by mali dostať polmiliardový balík pomoci, aby ustáli ekonomické dopady vojny na Ukrajine

Európska komisia (EK) v stredu navrhla balík pomoci v sume 500 miliónov eur s cieľom pomôcť producentom potravín v 27-člennom bloku odolať ekonomickému vplyvu vojny na Ukrajine.


Plán EK ráta aj s tým, že členské krajiny dostanú oprávnenie doplniť podporu z Európskej únie (EÚ) v rozsahu do 200 percent, čo by pre výrobcov potravín mohlo vygenerovať ďalšiu miliardu eur.

Cieľom je zvýšenie produkcie

S cieľom zvýšiť poľnohospodársku produkciu v rámci EÚ komisia navrhla dočasne povoliť farmárom pestovať plodiny používané na produkciu potravín a krmiva na pôde ležiacej ladom a zároveň dostávať platby za trvalé trávnaté porasty v celej výške.

„EÚ je poľnohospodárskou superveľmocou a zaručíme, že naši farmári budú mať úplnú podporu v reakcii na globálny dopyt po potravinách,“ povedal eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski.


„Budeme to robiť a zároveň pracovať na zvýšení odolnosti a udržateľnosti našich reťazcov dodávok potravín pre prípad budúcich kríz,“ dodal eurokomisár.

Presun financií ešte musia schváliť

Financie v sume 500 miliónov eur na podporu agrosektora budú pochádzať z rezervy rozpočtu pre rok 2022, s ktorou sa rátalo pre prípad veľkej krízy v poľnohospodárskom sektore.


Presun financií do balíka pomoci farmárom musia schváliť Európsky parlament a Európska rada, ktorú tvoria lídri členských štátov Európskej únie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie