• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Situácia na čerpacích staniciach sa konečne upokojila, analytička predpokladá postupné znižovanie cien

Situácia na čerpacích staniciach sa konečne upokojila, analytička predpokladá postupné znižovanie cien

Za benzín a naftu si oproti minulému roku výrazne priplácame.

Situácia na slovenských čerpacích staniciach sa za ostatné štyri týždne upokojila a ceny pohonných látok sa zastabilizovali. Analytička 365.bank Jana Glasová očakáva, že v najbližších dňoch by mohli po dlhšom čase ceny benzínov a nafty na Slovensku dokonca mierne klesnúť.

„Na základe aktuálneho vývoja na ropnom trhu očakávame, že ceny na našich pumpách by sa tento týždeň výraznejšie meniť nemali. V ďalších týždňoch sa ale prikláňame k názoru, že ceny ropy môžu zamieriť nadol, čo sa následne premietne aj do poklesu cien pohonných látok,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

Aj pre 46. tohtoročný týždeň platilo, že ceny 95 aj 98-oktánového benzínu sa v podstate nezmenili. Prvý menovaný dosiahol priemernú cenu 1,499 eur za liter a ceny 98-oktánového benzínu úroveň 1,693 eur za liter. Ceny nafty zostali tiež v podstate nezmenené na úrovni 1,394 eur za liter.

Drahá ropa vytvára silné inflačné tlaky

Za benzín a naftu si oproti minulému roku výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší o zhruba 29 percent ako vlani a benzín 98 o 25 percent. Najvýraznejší medziročný rast zaznamenáva nafta, ktorá je až o 41 percent drahšia ako vlani.

Ceny ropy Brent sa koncom októbra hýbali v rozmedzí 84 až 87 amerických dolárov za barel, od začiatku novembra ale postupne mierne klesajú. Počas posledných dvoch týždňov sa ropa hýbala v rozpätí 77 až 83 dolárov. V strede minulého týždňa sa veľkí svetoví spotrebitelia ropy rozhodli spraviť razantný krok, a to uvoľniť ropu zo svojich strategických rezerv.


Ide o koordinovanú akciu USA, Číny, Indie, Japonska, Južnej Kórei a Veľkej Británie, ktorej cieľom je znížiť ceny ropy na svetovom trhu. Drahá ropa totiž brzdí zotavovanie globálnej ekonomiky po pandémii a vytvára aj silné inflačné tlaky.

Krajiny začali s uvoľňovaním zásob

Kartel OPEC+ napriek výzvam na zvýšenie ponuky ropy na trhu, zvyšuje svoju ťažbu len mierne. Zo začiatku ale táto koordinovaná akcia príliš ceny ropy neznížila, nakoľko trhy už o tomto kroku špekulovali a taktiež to, že očakávali výraznejšie uvoľnenie rezerv.


„V závere týždňa ale ceny ropy klesli smerom k úrovni 77 dolárov za barel, nakoľko trhy začali brať uvoľňovanie strategických zásob takpovediac „vážnejšie“. Okrem toho, obavy na trhu vyvoláva aj zhoršujúca sa pandemická situácia v Európe či obavy z nového variantu koronavírusu z Afriky,“ dodala Glasová.


Analytička očakáva, že v nadchádzajúcich týždňoch bude mať na ropný trh dopad hlavne to, k akému výraznému uvoľneniu svojich rezerv nakoniec krajiny pristúpia a ako sa k celej situácii postaví OPEC+.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie