• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Šírením britskej mutácie COVID-19 by hrozili ďalšie straty na životoch, obhajuje vláda predĺženie núdzového stavu na Slovensku

Šírením britskej mutácie COVID-19 by hrozili ďalšie straty na životoch, obhajuje vláda predĺženie núdzového stavu na Slovensku

Vláda je presvedčená, že predĺženie núdzového stavu bolo potrebné prijať.

31.3.2021 (Webnoviny.sk) - Šírením agresívnejšej britskej mutácie koronavírusu bezprostredne hrozí, že dôjde k ďalším nenapraviteľným a podstatným stratám na životoch alebo k zásadnému ohrozeniu zdravia na celom území Slovenskej republiky.

Zhodnotila to vláda SR, ktorá na stredajšom rokovaní schválila návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady SR (NR SR) s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Vláda 17. marca odsúhlasila predĺženie núdzového stavu a od 20. marca začala plynúť 20 dňová lehota na vyslovenie súhlasu NR SR.

Situácia sa zlepšuje

„Potrebu opätovného predĺženia núdzového stavu vláda SR nachádza výhradne v napĺňaní záujmu na riadnom výkone verejnej moci v spojitosti s legitímnou a racionálnou snahou vlády SR byť aj naďalej legislatívne primerane pripravená na pretrvávajúcu vážnu,“ konštatuje prijatý dokument.

Vláda doplnila, že epidemická situácia sa na Slovensku zlepšuje a odhad národného reprodukčného čísla je v rozmedzí 0.8 až 0.9. Problémom však podľa vlády je, že situácia nie je rovnaká na celom Slovensku. Okresy na severe Slovenska stále totiž dosahujú hodnoty reprodukčného čísla nad 1.10.

Nedochádza k obmedzeniu práv

„Zodpovedná vláda a zodpovedný parlament môže uvoľňovať opatrenia len ak sa rádovo navýši zaočkovanosť populácie, lebo predčasné uvoľnenie opatrení dokáže veľmi rýchlo zvrátiť epidemický stav. Príkladom sú aktuálne Poľsko, Maďarsko a Rakúsko, kde uvoľnenie opatrení viedlo skoro okamžite k vážnej eskalácií tamojšej epidemickej situácie,“ dodali.

Podľa kabinetu samotným opätovným predĺžením núdzového stavu nedochádza k obmedzeniu základných práv a slobôd občanov. „Opätovné predĺženie núdzového stavu vytvára pre vládu SR iba predpolie pre potenciálne vykonanie následných legislatívnych opatrení, ktoré bude potrebné prijať v záujme ochrany verejného zdravia a životov ľudí,“ vysvetlili. Ako doplnili, predĺženie núdzového stavu umožňuje aj naďalej vláde SR promptne a adekvátne reagovať na denne sa meniace podmienky boja s pandémiou ochorenia COVID-19.

Najúčinnejšie opatrenie

Najdôležitejším opatrením, naviazaným na núdzový stav, je podľa vlády zákaz vychádzania. „Jedná sa o najúčinnejšie opatrenie pri kontrole prenosu nákazy SARS-CoV-2, keďže sa jedná o infekčnú chorobu. Toto opatrenie nám pomohlo znížiť reprodukčné číslo, ktoré bolo začiatkom decembra na hodnote 1.2 - 1.3, na hodnotu 0.9 v prvej polovici januára,“ uviedli v materiáli.

Núdzový stav ďalej umožňuje využiť inštitút hospodárskej mobilizácie. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vo svojej pôsobnosti určilo 950 subjektov hospodárskej mobilizácie, ktorých úlohou je napríklad zabezpečiť trvalú starostlivosť pre 45-tisíc klientov v zariadeniach sociálnych služieb.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie