• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Šírenie juhoafrickej mutácie koronavírusu sa zatiaľ na Slovensku nedokázalo

Šírenie juhoafrickej mutácie koronavírusu sa zatiaľ na Slovensku nedokázalo

Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra v utorok potvrdil, že šesť ľudí, ktorým najprv potvrdili juhoafrickú mutáciu ochorenia COVID-19, ju nemá.

Šírenie juhoafrickej mutácie koronavírusu sa zatiaľ na Slovensku nedokázalo. Potvrdila to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Všetky osoby, u ktorých sa identifikovala juhoafrická mutácia, majú cestovateľskú anamnézu a boli v domácej izolácii.

Ministerstvo zdravotníctva upresnilo informácie k osobám, u ktorých potvrdili juhoafrický variant, z dôvodu aktualizácie informácií zo Slovenskej akadémie vied.

Dovolenky v Zanzibare aj Tanzánii

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave eviduje ženu, ktorá sa vrátila z dovolenky v Tanzánii a Zanzibare. Regionálny úrad v Bratislave zaznamenal ženu, ktorá sa vrátila z Turecka, taktiež dvoch mužov a jednu ženu, ktorí sa vrátili z Tanzánie.

RÚVZ v Žiline registruje muža, ktorý sa vrátil zo Zanzibaru. „Informácie k siedmej pozitívnej vzorke sa nemenia, žena prišla zo Zanzibaru, registruje ju Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici,“ uviedla Eliášová.

Šesť ľudí juhoafrickú mutáciu nemá

Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra v utorok potvrdil, že šesť ľudí, ktorým najprv potvrdili juhoafrickú mutáciu ochorenia COVID-19, ju nemá. Podotkol, že zo siedmich pôvodných sa potvrdil iba u ženy z Banskej Bystrice, ktorá pricestovala zo Zanzibaru. Jej vzorka sa totiž identifikovala v inom laboratóriu.

Po následnej oprave zistili juhoafrickú mutáciu u iných šiestich ľudí a u všetkých sa potvrdila cestovateľská anamnéza. Vedec tiež objasnil, že v laboratóriu sekvenovali vzorky, ktoré neboli čerstvé a mali februárový dátum. Analyzované vzorky im poskytol Úrad verejného zdravotníctva SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie