• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Šimečka navštívi Ukrajinu, absolvuje rokovania s predstaviteľmi vlády krajiny či navštívi nemocnicu

Šimečka navštívi Ukrajinu, absolvuje rokovania s predstaviteľmi vlády krajiny či navštívi nemocnicu

Ukrajina potrebuje podľa Šimečku dostať jasnú víziu členstva v Európskej únii.

11.3.2022 (Webnoviny.sk) - Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka spolu s europoslancami z Nemecka, Španielska, Rumunska a Litvy v piatok navštívi Ukrajinu. Ako informoval v tlačovej správe, počas návštevy absolvuje rokovania s predstaviteľmi ukrajinského parlamentu, vlády, miestnych samospráv a občianskej spoločnosti. Súčasťou programu je tiež návšteva nemocnice a stretnutie so študentmi a utečencami z vojnou najviac zasiahnutých oblastí Ukrajiny.

„Ukrajinci dnes bojujú a zomierajú za európske hodnoty. Milióny z nich prišli o svoje domovy a mnohí aj o život len preto, že si chceli slobodne vybrať svoju budúcnosť," vyhlásil Šimečka. Ruskú vojenskú agresiu je podľa neho potrebné čo najskôr zastaviť, pričom Ukrajina potrebuje maximálnu pomoc.

Šimečka zároveň vyzdvihol doterajšie odhodlanie Európskej únie a špeciálne Slovenska pomôcť Ukrajine. Zdôraznil však, že musíme robiť ešte viac.

„Rýchlosť reakcie, rozsah sankcií voči Rusku a spektrum humanitárnej, finančnej, diplomatickej aj vojenskej pomoci Ukrajine sú zo strany EÚ bezprecedentné. Rovnako vzopätie občianskej spoločnosti a samospráv na Slovensku, ktoré v týchto dňoch robia všetko preto, aby státisíce utečencov z Ukrajiny našli u nás bezpečie, prístrešok aj podmienky pre lepšiu budúcnosť," skonštatoval s tým, že úsilie je potrebné ešte zvýšiť najmä na politickej úrovni. „Ukrajina potrebuje napríklad dostať jasnú víziu členstva v EÚ," dodal podpredseda europarlamentu.

Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska

Zvýšené ceny komodít budú tlačiť hodnotu importov nahor a exportnú výkonnosť budú brzdiť negatívne dopady ruskej invázie. Ako ďalej uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, dá sa teda predpokladať, že saldo zahraničného obchodu bude v najbližšom čase skôr negatívne.

Modernizáciou sa podarí ceny stabilizovať

V januári bola obchodná bilancia podľa údajov Štatistického úradu SR záporná, deficit zahraničného obchodu dosiahol 400,5 miliónov eur.


V dlhšom horizonte však môžu niektoré firmy podľa Horňáka znížiť svoju závislosť na určitých typoch komodít, napríklad prostredníctvom modernizácie výroby, nákupom nových technológií, využitím alternatívnych zdrojov energie, čo im prinesie väčšiu stabilitu cien a dodávok.

„Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, najmä vo forme rastu cien komodít, ktoré sú významným vstupom pre priemyselné firmy. Sankcie uvalené na Ruskú federáciu budú obmedzovať obchodné toky a aj keď Rusko nepredstavuje významný exportný trh pre slovenské firmy, je zapojené do dodávateľských reťazcov, čo môže spôsobiť problémy s dodávkami niektorých vstupov,“ povedal Horňák.

Nedostatok surovín

Rusko je významné svojou produkciou a exportom kovov ako paládium, hliník či lítium, ale aj neónový plyn, ktorý je využívaný pri výrobe polovodičov.


Vysoká neistota a premenlivá situácia sťažuje podľa analytika ekonomické predikcie, ktoré môžu byť teraz revidované častejšie než zvyčajne.

Narušené dodávateľské vzťahy

Zužovanie ročného kumulovaného prebytku zahraničného obchodu najskôr bude podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pokračovať aj v najbližších mesiacoch.


K zmierneniu prebytkov by mal naďalej prispievať podľa neho najmä zvýšený cenový tlak pri energetických dovozoch. Rizikom naďalej ostávajú i narušené dodávateľské vzťahy, ktoré by mohli narúšať produkciu i v tomto roku a v nepravidelných intervaloch stále narúšať vývozy.

„Spolu s uvoľnením úzkych hrdiel a stabilným reštartom produkcie by sa prebytky zahraničného obchodu mohli v druhej polovici tohto roka začať opäť mierne rozširovať. Kľúčovú rolu však zohrá ďalší vývoj konfliktu na Ukrajine a z toho plynúci tlak na ceny energií, či výpadky vývozov,“ dodal Koršňák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie