• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Sieť rýchleho občerstvenia McDonald’s zatvorí svoje prevádzky v Rusku, zamestnancom bude platiť aj naďalej

Sieť rýchleho občerstvenia McDonald’s zatvorí svoje prevádzky v Rusku, zamestnancom bude platiť aj naďalej

Dočasne zatvoril McDonald’s aj svojich 100 reštaurácií na Ukrajine, kde tiež pokračuje v platení zamestnancom.

8.3.2022 (Webnoviny.sk) - Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald’s dočasne zatvorí všetkých svojich 850 reštaurácií v Rusku. Reaguje tak na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Spoločnosť v utorok uviedla, že bude naďalej platiť jej 62-tisíc zamestnancov v Rusku, ktorí dali „srdce a dušu do našej značky McDonald’s“.

Prezident a generálny riaditeľ McDonald’s Chris Kempczinski v otvorenom liste zamestnancom uviedol, že dočasné zatvorenie reštaurácií je správna vec.

„Naše hodnoty neznamenajú, že môžeme ignorovať zbytočné ľudské utrpenie, ktoré sa odohráva na Ukrajine,“ uviedol. Ako tiež skonštatoval, je nemožné povedať, kedy budú môcť reštaurácie znova otvoriť.

McDonalds, rovnako ako ďalšie spoločnosti ako Coca-Cola a PepsiCo, čelil rastúcemu tlaku, aby sa stiahol z Ruska. Na protest proti invázii zastavilo svoje operácie v Rusku mnoho zahraničných spoločností.

Kryptomenová platforma Coinbase zablokovala peňaženky tisíckam Rusov, aby sa nevyhli sankciám za inváziu

Americká platforma pre obchodovanie s kryptomenami Coinbase zablokovala 25-tisíc adries peňaženiek súvisiacich s Ruskom. Adresy podľa nej súvisia s ruskými jednotlivcami alebo entitami, ktoré sa zapojili do nezákonnej činnosti.

Vyhýbanie sa sankciám

Adresy ku kryptopeňaženkám zablokovala pre obavy, že by kryptomeny použili na vyhnutie sa sankciám. Hlavný právny zástupca Coinbase Paul Grewal v blogovom príspevku, na ktorý sa odvoláva spravodajský portál BBC, uviedol, že spoločnosť dodržiava nové pravidlá zavedené v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Opatrenia, ktoré prijala Coinbase, znamenajú, že sankcionovaní jednotlivci nebudú mať žiadny prístup a zahŕňajú „sofistikovanú analýzu blockchainu“ na identifikáciu účtov nepriamo prepojených so zakázanými používateľmi. Spoločnosť tiež bude spomenuté adresy zdieľať s vládou, aby podporila presadzovanie sankcií.

Kryptomeny v rukách oligarchov

Americká vláda vyzvala kryptomenové platformy na pomoc pri zabezpečení, že ruskí oligarchovia nepoužijú kryptomeny na vyhnutie sa sankciám.


Mnohé odolávajú tlaku ukrajinskej vlády aj amerických a európskych politikov, aby zašli ešte ďalej a zakázali všetkých ruských používateľov.


Panujú totiž obavy, že bežní Rusi môžu používať kryptomenu ako záchranné lano po tom, čo hodnota rubľa klesla na rekordne nízku úroveň.

Ukrajina dostáva dary aj v kryptomenách, od začiatku ruskej invázie prišlo už 33,8 milióna dolárov

Ukrajinská vláda a mimovládne organizácie v krajine od začiatku ruskej invázie dostali dary v digitálnych menách v hodnote 33,8 milióna dolárov. Takmer tretina týchto darov prišla v utorok.

Informovala o tom firma Elliptic, ktorá monitoruje transakcie v kryptomenách. Tom Robinson, hlavný vedec spoločnosti Elliptic, uviedol, že väčšina doterajších darov bola v bitcoinoch a v digitálnej mene ether.

Miliónové dary

Ukrajina poprosila o zbierku v kryptomenách minulý týždeň prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Doteraz dostala 30-tisíc darov, vrátane daru v hodnote 5,8 milióna dolárov od Gavina Wooda, britského programátora, ktorý je spoluzakladateľom kryptomeny ethereum. Sumou vyššou ako jeden milión dolárov Ukrajine prispelo aj niekoľko ďalších darcov.

Pozor na podvody

Firma Elliptic však nič netušiacich majiteľov kryptomien, ktorí chcú poskytnúť dary Ukrajine, varovala pred tým, aby ich neoklamali podvodníci.

Elliptic patrí k firmám, ktoré pomáhajú polícii sledovať pohyb digitálnych mien s cieľom bojovať proti praniu špinavých peňazí.

(1 EUR = 1,1162 USD)

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie