• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Sheila sa postavila pred súd a tvrdí, že jej extrémistické správanie súvisí so zneužívaním v detstve

Sheila sa postavila pred súd a tvrdí, že jej extrémistické správanie súvisí so zneužívaním v detstve

Stíhanie voči Sheile Sz.

1.3.2023 (SITA.sk) - Stíhanie voči Sheile Sz. súvisí s videom, na ktorom zneuctila knihu The Quran, o ktorej opakovane tvrdila, že je to korán.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici sa v stredu začalo pojednávanie so Sheilou Sz., ktorá je stíhaná pre extrémistické trestné činy. Dôvodom je video, v ktorom obžalovaná zneuctila knihu The Quran, teda Korán.

Prokurátor ju obžaloval zo zločinu výroby extrémistických materiálov, zločinu násilia voči skupine obyvateľov, zločinu rozširovania extrémistických materiálov, prečinu hanobenia rasy a národa a z prečinu podnecovania rasovej a národnostnej nenávisti. Obžalovaná uviedla, že sa cíti nevinná a bude vypovedať.

Opísala svoje detstvo

Sheila Sz. vo svojej výpovedi uviedla, že jej konanie súvisí s tým, čo zažívala od svojho detstva, keď bola už od škôlky sexuálne zneužívaná. Týrala ju vlastná matka, s rodičmi sa nestýka. V 18 rokoch odišla zo Slovenska a následne sa stala obeťou obchodovania s ľuďmi.

„Kamiónom ma odviezli do Poľska, do Čiech a do Fínska. Tam ma zavreli do tábora, kde som bola jediná biela medzi tmavými Somálcami, Arabmi a inými národnosťami,“ uviedla s tým, že ju tam mali sexuálne zneužívať.

Za svojimi dôvodmi si stojí

Zmenila si meno z Adriana, aj priezvisko a mala byť v ochrane svedkov, keď sa v roku 2017 vrátila na Slovensko napriek tomu, že to mala zakázané fínskymi úradmi. Toto mali byť dôvody, prečo natočila video, v ktorom zneuctila knihu Korán.


„To, čo som hovorila, že nikto nezastaví moje vysielanie videí, názorov, tak za tým si stojím, sú to pre mňa paraziti, ktorí sú horší ako svrab. Vždy im všetko prejde, obchodujú s ľuďmi, kupujú si manželstvá,“ popísala svoje dôvody s tým, že si stojí rovnako za tým, že ak sa oni nevedia prispôsobiť nám, tak tu nemajú čo robiť.

Mala na mysli podľa jej slov Arabov a Moslimov. Knihu Korán kúpila v kníhkupectve, a nevie už, s kým natočila video.

Vypovedal aj súdny znalec

Ako svedok pred súdom vypovedal zástupca moslimskej komunity, ktorý pochádza pôvodne zo Sýrie a je správcom Islamskej nadácie na Slovensku. „Video bolo pre moslimov mimoriadne urážlivé,“ uviedol k videu, ktoré zverejnila obžalovaná.


Pred súd predstúpil aj súdny znalec, ktorý vypracoval znalecký posudok k obsahu facebookového profilu Adriany M. a k videu zverejnenom na ňom. „Zistil som, že profil existoval už niekoľko rokov, minimálne od roku 2012,“ uviedol k autenticite profilu znalec s tým, že profil nejavil znaky toho, že by bol falošný.


O predmetnom videu na tomto profile zistil, že bolo vysielané naživo, verejne prístupné a videlo ho viac ako 160-tisíc ľudí. Vyjadril sa aj k videu zverejnenému na platforme Youtube, na kanáli "Sheila extrém". „Na tomto kanáli zdieľala Sheila podobný obsah ako na Facebooku,“ uviedol s tým, že autorka používala viac mien.

Zneuctenie Koránu aj vyhrážky

Stíhanie voči Sheile Sz. súvisí s videom, na ktorom ešte v roku 2017 ukazovala knihu s nápisom The Quran, o ktorej opakovane tvrdila, že je to korán. Na videu zverejnenom na internete z nej vytrhávala strany, hádzala ich na zem a potom ich zapálila. Jednou zo strán si pritom na videu utrela zadok a roztrhanú knihu pomočila. Zároveň vyzývala na boj proti moslimom.

Polícia Sheilu zadržala vo februári 2017, pričom v jej prípade navrhovali väzobné stíhanie. NS SR však v marci 2017 väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Obžalovaná bola opätovne zadržaná v októbri 2020. Dôvodom boli obvinenia pre trestné činy hanobenia rasy a národa, prečin nebezpečného vyhrážania sa a iné skutky.

Podľa medializovaných informácií sa totiž v ďalšom videu vyhrážala prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Samosudca ŠTS v auguste 2021 uložil obžalovanej ochranné psychiatrické liečenie ústavnou formou. Následne v septembri toho istého roku rozhodnutie odobril aj Najvyšší súd SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie