• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Šéf Správy TANAPu Majko berie kroky aktivistov osobne a tvrdí, že prednosta okresného úradu ho má v hľadáčiku

Šéf Správy TANAPu Majko berie kroky aktivistov osobne a tvrdí, že prednosta okresného úradu ho má v hľadáčiku

Už to trvá viac ako rok, keď ma pán prednosta Bednár zameral v hľadáčiku a nejakým spôsobom hľadá všetky možnosti, ako prácu Správy TANAPu znemožniť.

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko označil kroky združenia pre ochranu prírody Machaon International, ktoré sa podpísalo pod list aktivistov adresovaný prezidentke Zuzane Čaputovej, ako snahu znemožniť prácu Správe Tatranského národného parku. Uviedol to v reakcii pre agentúru SITA.

Vníma to tiež ako osobný útok prednostu Okresného úradu v Poprade Jozefa Bednára, ktorého manželka je riaditeľka spomínaného združenia.

Obaja sú podpísaní aj pod listom prezidentke v rámci iniciatívy Milujem zelené Tatry.

Správu TANAPu zahltili infožiadosťami

„Už to trvá viac ako rok, keď ma pán prednosta Bednár zameral v hľadáčiku a nejakým spôsobom hľadá všetky možnosti, ako prácu Správy TANAPu znemožniť. Zahltili nás žiadosťami o slobodný prístup k informáciám. Posledné týždne nerobíme nič iné, len skenujeme odborné stanoviská za päť okresov desať rokov dozadu,“ poznamenal Majko.

Pripomenul tiež, že správa národného parku nemá spôsobilosť na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.


„Na okresnom úrade je osoba, ktorá má mať na to spôsobilosť a ona zodpovedá za to alebo rozhoduje, či to má ísť cez posudzovanie vplyvov alebo nie. Za posledné roky sme vydokladovali niekoľko desiatok odborných stanovísk, v ktorých sme žiadali na okrese či krajskom úrade, aby boli tie zámery posudzované,“ vysvetlil riaditeľ Správy TANAPu. Celú situáciu preto vníma skôr ako útok na jeho osobu.


„Pokiaľ má pán prednosta niečo voči mne, nedovolím, aby znevažoval prácu mojich kolegov a kolegýň. Vyhodnocuje veci aj desať rokov dozadu a ja si za odbornosťou našich odborných stanovísk stojím,“ dodal.

Špekulatívny obchodník s drevom

Ako poznamenal, ešte v novembri bol na internetovej stránke Machaonu označený za „bývalého špekulatívneho obchodníka s drevom a vapkou“, čo ako fyzická osoba odstúpil právnikom.


Prednosta popradského okresného úradu Jozef Bednár označil tvrdenia riaditeľa Správy Tatranského národného parku za bizarné.


„Spájať mienku desiatok osôb a viacerých občianskych združení vyjadrenú pani prezidentke ako osobný útok prednostu Okresného úradu Poprad voči jeho osobe je prinajmenšom zvláštne,“ poznamenal pre SITA.


Občianska iniciatíva Milujem zelené Tatry sa podľa neho nesnaží o znemožňovanie práce Správy Tatranského národného parku ani o dehonestáciu práce Okresného úradu v Poprade, teda odboru starostlivosti o životné prostredie, ale o objektívne zhodnotenie situácie v regióne.

Môžu požadovať realizovanie EIA

„Poukazuje na to, že v poslednej dekáde bolo posudzovanie vplyvov, takzvaný proces EIA, realizované minimálne,“ vysvetlil.


Správa TANAPu podľa Bednára síce nerozhoduje o vykonaní procesu EIA, môže však vydávať stanoviská a požadovať realizovanie EIA.

„Občianska iniciatíva sa so Správou TANAPu určite zhodne v tom, že EIA je v našom najstaršom parku pri zámeroch potrebná, no nerobí sa. Snaha iniciatívy je najmä o to, aby sa EIA v regióne vykonávala štandardne až rutinne, a aby všetky zložky, ktoré sa k zámerom vyjadrujú, konali ešte prísnejšie pri ochrane životného prostredia ako doteraz,“ dodal prednosta.


Zdôraznil, že hlavným zámerom je ochrana prírody a životného prostredia v najstaršom národnom parku, čo je podľa neho aj primárnym cieľom Správy TANAPu, preto je podľa Bednára potrebné spájať sily a nie utiekať sa k invektívam, osobným útokom a účelovému obviňovaniu.

Prezidentka sa stretne s aktivistami

Aktivisti, ktorých spája občianska iniciatíva Milujem zelené Tatry, v otvorenom liste prezidentke upozorňujú na extrémne zlú situáciu v oblasti aktuálneho stavebného rozvoja vo Vysokých Tatrách a pri správe Tatranského národného parku a biosférickej rezervácie Tatry.


Rovnako kritizujú rozhodovanie orgánov štátnej správy na úsekoch starostlivosti o životné prostredie a územného plánovania. Prezidentku tiež požiadali o stretnutie či návštevu regiónu.

Z kancelárie prezidentky v utorok potvrdili, že Čaputová sa so signatármi stretne, a to po lockdowne, keď to pandemická situácia dovolí.

Podpísal sa aj Pavol Barabáš

Pod list sa podpísala viac ako sedemdesiatka ľudí z rôznych oblastí, rovnako aj občianske združenia a iniciatívy.


Je medzi nimi aj podpredseda Asociácie slovenských kúpeľov Ján Šimko, tiež slovenský dokumentarista Pavol Barabáš, ale aj viacerí ekológovia, horskí sprievodcovia, pedagógovia, výskumníci aj lekári.


Spoločne poukazujú na niektoré, podľa nich kontroverzné investičné projekty, ktoré už dostali povolenia a kladné stanoviská od štátnych úradov a inštitúcií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie