• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Šéf Ryanairu opísal nútené pristátie lietadla v Minsku, v ktorom bol novinár Pratasevič

Šéf Ryanairu opísal nútené pristátie lietadla v Minsku, v ktorom bol novinár Pratasevič

Michael OLeary v utorok britskému parlamentnému výboru podrobne popísal udalosti, ktoré viedli k presmerovaniu lietadla.

16.6.2021 (Webnoviny.sk) - Pilot, ktorého lietadlo presmerovali do Bieloruska, aby mohli zadržať opozičného novinára, dostal varovanie, že ak bude pokračovať do Litvy, na palube exploduje bomba.

Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na šéfa leteckej spoločnosti Ryanair. Michael OLeary ďalej uviedol, že pilot sa pokúšal poradiť s aerolinkami, no od úradov dostal nepravdivé výhovorky, že Ryanair nedvíha telefón.

Incident preto označil za „vopred premyslené porušenie“ globálnych leteckých predpisov. Bielorusko naďalej odmieta, že by išlo o nútené pristátie.

Pristátie v Minsku

Let FR4978 spoločnosti Ryanair v nedeľu 23. mája smeroval z gréckych Atén do litovského Vilniusu, keď zrazu nad Bieloruskom, asi 10 kilometrov od litovskej hranice, zmenil kurz. Novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľku Sofiu Sapegu po pristátí lietadla v bieloruskom Minsku zadržali a obaja sú stále za mrežami. Incident si vyslúžil odsúdenie od Európskej únie, Veľkej Británie a ďalších západných krajín, ktoré reagovali zákazom pre bieloruského štátneho prepravcu Belavia používať ich letiská a zároveň nariadili svojim aerolinkám, aby sa vyhýbali bieloruskému vzdušnému priestoru.

Opakovane žiadal o spojenie

OLeary v utorok britskému parlamentnému výboru podrobne popísal udalosti, ktoré viedli k presmerovaniu lietadla. Minská letová kontrola podľa neho pilotovi oznámila, že dostali „dôveryhodnú vyhrážku, že ak lietadlo vojde do litovského vzdušného priestoru alebo sa pokúsi pristáť na letisku vo Vilniuse... exploduje bomba na palube.“ Pilot „opakovane“ žiadal o spojenie s operačným strediskom Ryanairu, no „Minsk sa vyhováral, že Ryanair v Poľsku nezdvíha telefón,“ opísal OLeary s tým, že lietadlá v tejto oblasti by normálne presmerovali do Poľska alebo pobaltských krajín, no pilotovi nedali inú možnosť, len pristáť v Minsku. Keď sa pilot spýtal, aká je úroveň hrozby, dostal odpoveď, že červená, „čo mu nedalo inú možnosť.“

Tri osoby boli "KGB typy"

Lietadlo podľa neho prinútili pristáť „pod falošnou zámienkou s využitím minskej letovej kontroly a zdá sa jasné, že dvoch pasažierov proti ich vôli odviedli z lietadla a zadržali.“ Po pristátí podľa OLearyho nútili posádku, aby na video potvrdila, že lietadlo do Minska presmerovali dobrovoľne, no oni to odmietli spraviť. Keď lietadlo opäť vzlietlo, chýbali piati pasažieri - Pratasevič, Sapega a tri „neidentifikované osoby“, ktoré podľa informácií od bezpečnostných agentúr boli podľa neho „KGB typy.“ Traja jednotlivci, medzi ktorými bol aj grécky pasažier, sa pre bieloruskú televíziu vyjadrili, že aj tak cestovali do Bieloruska, takže sa rozhodli nepokračovať v lete do Litvy. OLearyho vyjadrenia prišli deň po tom, ako veliteľ bieloruských vzdušných síl Igar Golub povedal, že „nebolo žiadne zadržanie, žiadne násilné presmerovanie z hraníc alebo nútené pristátie lietadla Ryanairu.“

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie