• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

SAV potrebovala vlani na svoje fungovanie vyšší rozpočet, minula viac ako 90 miliónov eur

SAV potrebovala vlani na svoje fungovanie vyšší rozpočet, minula viac ako 90 miliónov eur

V porovnaní s rokom 2019 sa tak rozpočet celkových výdavkov zvýšil o takmer 10 miliónov eur.

16.5.2021 (Webnoviny.sk) - Slovenská akadémia vied (SAV) minulý rok na svoje fungovanie potrebovala vyše 90 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu záverečného účtu za rok 2020, s ktorým sa na stredajšom rokovaní vlády oboznámili ministri.

Rozpočet bol vyšší

Východiskový rozpočet výdavkov SAV v uplynulom roku predstavoval viac ako 85,3 milióna eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2019 bol rozpočet vyšší o takmer 16 miliónov eur. Počas roka bol rozpočet celkových výdavkov upravený na sumu 90,4 milióna eur.

Z rozpočtu SAV bolo v roku 2020 na projekty Vedeckej grantovej agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a SAV (VEGA) vyčlenených viac ako 4,5 milióna eur, teda rovnako ako v uplynulom roku.

Prijali 22 doktorandov

Predsedníctvo SAV na návrh VEGA schválilo financovanie 627 projektom, z ktorých v 559 prípadoch bol nositeľom projektu organizácia SAV a v 68 prípadoch išlo o spoločné projekty, kde boli nositeľom vysoké školy. Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) v roku 2020 podporila 269 projektov riešených v SAV, z toho 215 projektov bolo zo všeobecných výziev.

Na doktorandské štúdium SAV zo svojho rozpočtu vyčlenila na štipendiá viac ako 3,6 milióna eur a na podporu vedeckej činnosti vyše 219-tisíc eur. Pracoviská SAV mali dohromady 483 doktorandov, pričom 441 ich bolo v dennej forme. Novoprijatých doktorandov, ktorí mali tému od SAV, bolo 122. Obhajobou ukončilo štúdium 91 doktorandov.

Pod SAV spadá 22 rozpočtových organizácií a 26 príspevkových organizácií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie