• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

SaS stále nechce po stretnutí s Hegerom vo vláde Matoviča, podľa Sulíka je ešte čas nanovo naštartovať spoluprácu

SaS stále nechce po stretnutí s Hegerom vo vláde Matoviča, podľa Sulíka je ešte čas nanovo naštartovať spoluprácu

Prioritou SaS je podľa Sulíka naďalej zostať vo vládnej koalícii a vo vláde.

17.7.2022 (Webnoviny.sk) - Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík na stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) potvrdil stanovisko strany SaS k vypovedaniu koaličnej zmluvy.

„S premiérom Eduardom Hegerom som mal rozsiahly a konštruktívny rozhovor.

Množstvo vecí sme si vydiskutovali, no naďalej platí naše pôvodné stanovisko odsúhlasené Republikovou radou SaS, že po tom, ako sme 6. júla opustili koalíciu, sme pripravení podpísať novú koaličnú zmluvu, z ktorej bude vyplývať, že Igor Matovič nebude členom budúcej vlády. Ak sa tak nestane, opúšťajú k 31.8. ministri za SaS vládu,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

„Strana SaS s plnou vážnosťou konštatuje, že súčasná vláda a koalícia sú vnímané ako konfliktné a sprevádza ich zároveň hrubé a opakujúce sa porušovanie koaličných dohôd, de facto koalícia s fašistami, nezodpovedné nakladanie s verejnými financiami, opakované hrubé obchádzanie princípov pri tvorbe legislatívy, ľahkovážne neobsadenie dôležitých ústavných orgánov a verejných úradov a hrubé klamstvá, útoky a urážky koaličného partnera, ktoré presahujú hranicu možnej spolupráce.

Tieto nedostatky nášho vládnutia sú zosobnené v lídrovi koaličného partnera OĽaNO – Igorovi Matovičovi, ktorý stojí za väčšinou vymenovaných nedostatkov našej vlády a koalície,“ napísal Sulík v liste premiérovi, ktorý zaslal aj Igorovi Matovičovi, Borisovi Kollárovi a Veronike Remišovej.

„Ešte stále je čas nanovo naštartovať našu spoluprácu na základe nových pravidiel. Strana SaS preto navrhuje koaličným partnerom uzavrieť novú koaličnú zmluvu,“ konštatoval Sulík s tým, že bude čakať na vyjadrenie premiéra Hegera a kroky smerujúce k rokovaniu o novej koaličnej zmluve.

Odstúpenie Matoviča je pre OĽaNO červenou čiarou. SaS sa nemôže donekonečna vyhrážať a táto požiadavka u strany neprejde

Požiadavka strany Sloboda a Solidarita (SaS), aby vláda SR ďalej vládla bez účasti Igora Matoviča, je podľa poslanca OĽaNO Michala Šipoša neakceptovateľná.

„Táto podmienka u nás neprejde. Pre nás je to červená čiara ešte predtým, ako to ultimátum dali. Igor Matovič nie je problém, strana SaS ten problém vyvolala. Požadovali odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), aj Igor Matovič odpstúpil a nevidíme dôvod donekonečna ustupovať. Donekonečna sa nedá vyhrážať," povedal Michal Šipoš v relácii televízie TA3 V politike.

Pokračovanie v štvorkoalícii

Cieľom podľa Šipoša je pokračovať v štvorkoalícii. „My sme od začiatku hovorili, aby štvorkoalícia vládla do konca. Oveľa viac vecí nás spája ako rozdeľuje. Nikdy sme im nehovorili, koho majú odvolať," dodal Šipoš. Stanovisko SaS podľa poslankyne Anny Zemanovej sa však nezmenilo.


„Naďalej platí, že sme pripravený podpísať novú koaličnú zmluvu, ak súčasťou vlády nebude Igor Matovič. Igor Matovič je v konflikte s každým a nesmieme traumatizovať spoločnosť. Je tam len jeden element, a to Igor Matovič. Chceme byť súčasťou vlády Eduarda Hegera, ale bez Igora Matoviča, inak naši ministri odchádzajú z vlády," povedala Anna Zemanová.

Téma prorodinného balíka

Počas diskusie sa venovali aj prorodinnému balíku a pomoci občanom, učiteľom a zdravotníkom. Podľa Zemanovej je 500-eurová pomoc len jednorázovou pomocou a nepredstavuje systémovú pomoc.

„Navrhujeme, aby opatrenia boli pre všetky skupiny obyvateľstva systémové. Päťsto eur pre zdravotníkov je pomoc, je to správne, pomôže to, ale je potrebné systémové nastavenie platov. So zvyšovaním platov to nemá nič," uviedla Zemanová.

Špeciálna konferencia Matoviča

Michal Šipoš sa domnieva, že ak by strana SaS súhlasila so zvýšením dane za hazard a alkohol, konkrétne učitelia mohli mať o 10 percent zvýšené platy už od 1. júla. „Keby sme tu nemali vládnu krízu, ktorú spôsobila SaS, už by sme boli ďalej," povedal Šipoš.

V súvislosti s 500-eurovým príspevkom má byť podľa Šipoša budúci týždeň špeciálna tlačová konferencia ministra financií Igora Matoviča, v ktorej presne vysvetlí, odkiaľ zoberie financie na zaplatenie týchto príspevkov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie