• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Sankcie voči Bielorusku sú aj naďalej nevyhnutné, myslia si slovenskí europoslanci

Sankcie voči Bielorusku sú aj naďalej nevyhnutné, myslia si slovenskí europoslanci

Režimu prezidenta Alexandra Lukašenka pomáha podľa europoslancov Rusko, ktoré je dlhoročným spojencom Bieloruska.

18.7.2021 (Webnoviny.sk) - Situácia v Bielorusku, kde tamojší režim Alexandra Lukašenka už takmer rok odoláva protestom, je podľa europoslancov, ktorých oslovila agentúra SITA, nevyriešená a stále si zaslúži pozornosť nielen zo strany Európskej únie (EÚ), ale aj zvyšku demokratických režimov na svete.

Priestor na sprísnenie sankcií

Podľa europoslanca Vladimíra Bilčíka (Spolu/EPP) je stále v sankciách zo strany EÚ priestor na ich sprísnenie. „Ide najmä o lepšie vymáhanie už platných sankcií a zákaz vývozu hnojív, ktoré sú pre Bielorusko dôležité, ale súčasné sankcie ich zatiaľ nezahrnuli,“ konštatuje europoslanec. Dodáva, že EÚ musí rázne požadovať prepustenie politických väzňov a zastavenie rôznych provokácií voči EÚ.

Europoslanec Martin Hojsík (PS/RE) tiež vidí zmysel v pokračovaní sankcií, no pridať by sa k tomu mali aj krajiny mimo EÚ. „Veľká Británia a Švajčiarsko by nemali byť takpovediac prístavom pre Lukašenkove peniaze a peniaze jeho režimu. Častokrát vidíme, že cez daňové raje, korporácie a rôzne schránky utekajú peniaze diktátorov z týchto režimov,“ konštatuje Hojsík s tým, že je potrebné to zastaviť. Hojsík sa domnieva, že by pomohol tlak ostatných svetových demokratických režimov. Dodáva, že tlak od Ruskej federácie očakávať nemožno.

Tlak zo všetkých strán dlho nevydrží

Jeho kolega v europarlamente Michal Šimečka (PS/RE) si zase myslí, že situáciu v krajine má v rukách práve ruský prezident Vladimir Putin. „Vzhľadom na sankcie zo strany EÚ a po zvolení Joea Bidena v USA drží Lukašenkov režim pri živote práve jeho kontinuálna ekonomická a politická podpora,“ tvrdí europoslanec. Domnieva sa, že Lukašenko, hoci sa ukazuje ako silný líder, tento tlak zo všetkých strán dlho nevydrží.

Monika Beňová (Smer-SD/S/D) považuje za problém to, že sankciami trpia obyčajní Bielorusi. „Mnohí sa pritom voči Lukašenkovmu režimu dlho búria. Tým by sme mali vedieť pomáhať. Rovnováhu medzi sankciami a nepostihovaním bieloruskej spoločnosti je však skutočne ťažké nájsť,“ domnieva sa europoslankyňa.

Využívanie migrantov na politický tlak

To, že sankcie poskytujú aj bežných obyvateľov Bieloruska, ktorí sú EÚ naklonení, si myslí aj Michal Wiezik (Spolu/EPP). „Tí majú podľa prieskumov pozitívny vzťah k EÚ najmä vďaka voľnému cestovaniu do EÚ, no sankcie a súčasné protipandemické opatrenia im to nedovoľujú, a preto je namieste zamyslieť sa, či to nebude mať efekt na stratu ich podpory,“ konštatuje. Dodáva, že rôzne sankcie voči Bielorusku sa vedú už od 90.-tych rokov, Lukašenko a jeho spojenci si preto na ne už mohli zvyknúť.

Eugen Jurzyca (SaS/ECR) podporuje výzvy na zavedenie hospodárskych sankcií voči Bielorusku a tiež rozšírenie zoznamov subjektov a osôb, na ktoré by sa sankcie vzťahovali. „Donútiť pristáť civilné lietadlo tretej krajiny s cieľom zadržať novinára na palube považujem za nezlučiteľné s demokratickými princípmi. Nesúhlasím ani s využívaním migrantov na vytváranie politického tlaku na okolité krajiny,“ dodáva europoslanec. Lukašenko totiž v posledných týždňoch pustil na hranice s Litvou také množstvo migrantov, ktoré Litva nedokáže zadržať.

Režim vyhrocuje situáciu

Podľa europoslankyne Miriam Lexmann (KDH/EPP) je v prípade súčasných krokov Lukašenkovho režimu treba koordinovať demokratické krajiny a transatlantických spojencov voči tamojšiemu režimu. „Cielená podpora nelegálnej migrácie, tlak na poľskú menšinu, ako aj vyhosťovanie diplomatov sú len niektoré ukážky toho, ako režim namiesto riešenia závažných vnútorných problémov vyhrocuje situáciu vo vzťahu k tretím krajinám,“ uzatvára Lexmann.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) v pondelok 12. júla po zasadnutí ministrov zahraničných vecí povedal, že situácia v Bielorusku sa zhoršuje z týždňa na týždeň a režim Alexandra Lukašenka pokračuje v brutalite, perzekúciách a zastrašovaní bieloruských občanov. Podľa Korčoka je aktuálne bieloruská spoločnosť pre Lukašenkov režim rozštiepená a bieloruský režim pohrozil narušením medzinárodných dodávateľských reťazcov medzi Európou a Áziou, pristúpil k uzavretiu medzinárodných hraníc s Ukrajinou a vyhosťuje diplomatov členských krajín EÚ a Severoatlantickej aliancie (NATO) a usiluje sa o vyvolanie migračnej krízy v Európe.

Viac k téme: europoslanci, sankcie proti Bielorusku

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie