• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Samý marketing a investícia do ľudského kapitálu nikde, komora učiteľov kritizuje reformu ministerstva

Samý marketing a investícia do ľudského kapitálu nikde, komora učiteľov kritizuje reformu ministerstva

Ministerstvo školstva venuje podľa Slovenskej komory učiteľov (SKU) veľa energie do marketingu a málo sa opiera o dáta a analýzy.

Slovenská komora učiteľov (SKU) konštatuje, že doterajšie kroky rezortu školstva nemožno nazvať reformou školstva.

Komora zdôraznila, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) sa svojimi „najväčšími reformnými zmenami v školstve“ ašpiruje akurát tak na zápis do dejín marketingu.

V tlačovej správe o tom informoval Vladimír Crmoman, prezident SKU.

Nekoncepčný postup

Ministerstvo školstva podľa komory doteraz nepredstavilo Strategický politický rámec pre systém vzdelávania a odbornej prípravy na všetkých stupňoch, čo predstavuje prekážku pri čerpaní štrukturálnych fondov na obdobie rokov 2021 až 2027.


Neodovzdalo tiež Stratégiu inkluzívneho vzdelávania, ktorá je tiež kľúčovým dokumentom pre čerpanie štrukturálnych fondov a je stále len v štádiu príprav.

„Rezort až po tlaku zriadil Stálu poradnú skupinu, ktorá zasadala iba raz a to úvodným stretnutím, zoznámením sa a schválením štatútu. Uvedená skupina nemá žiaden dosah na pripravované novely,“ poukazuje Crmoman.


Dodal, že rezort školstva pri tvorbe noviel zákonov o vzdelávaní a o pedagogických a odborných zamestnancoch postupoval nekoncepčne, v dôsledku čoho si mnohé návrhy protirečili.

Politicky priechodnejšie úpravy

SKU zdôrazňuje, že MŠVVaŠ SR dostalo kľúčové témy, akými sú atraktivita učiteľského povolania a jeho financovanie, zvýšenie miery HDP v školstve, normatívne financovanie, demokratizácia škôl, ktoré je treba urgentne riešiť, na okraj záujmu.


Rezort namiesto toho podľa SKU prezentuje len politicky priechodnejšie úpravy o definícii inkluzívneho vzdelávania, reforme poradenského systému či zavedenie pozície digitálneho koordinátora.

„Minister školstva bombasticky prezentuje kozmetické úpravy, no so skutočnosťou, že po najhoršej svetovej pandémii zvyšuje počet žiakov v prvom ročníku, sa nechváli. V novele školského zákona ruší inovatívne slovné hodnotenie na druhom stupni, ktoré samo na jar 2020 zaviedlo,“ poukazuje Crmoman.

Neopierajú sa o dáta

SKU uzatvára, že rezort školstva investuje veľa energie do marketingu, ale málo sa opiera o dáta a poctivé analýzy a diskusie s partnermi sa nepremietajú do vecných pripomienok.


„Minister nedávno predstavil model modernej školy. S ľútosťou konštatujeme, že on, vláda i parlament pri tejto predstave akosi zabudli na investíciu do toho najdôležitejšieho, do ľudského kapitálu,“ skonštatoval Crmoman.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie