• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Samosprávy doplácajú na rozhodnutia vlády. Stále je to len „o nich, bez nich“ a vraj sú iba služobníkmi

Samosprávy doplácajú na rozhodnutia vlády. Stále je to len „o nich, bez nich“ a vraj sú iba služobníkmi

Únia miest SR tiež vyzvala Vládu SR a Matovičove ministerstvo, aby si na financovanie prorodinnej politiky našla zdroje niekde inde a nesiahala na rozpočty miest a obcí.

4.5.2022 (Webnoviny.sk) - Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s tým, aby Vláda SR čerpala prostriedky na pomoc rodinám z finančných zdrojov samospráv.

Financovanie prorodinnej politiky

Tiež nesúhlasí s tým, že vláda prijíma rozhodnutia s dopadmi na samosprávy bez toho, aby ich s predstaviteľmi samospráv vopred konzultovala a zohľadnila ich požiadavky.

Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovali prezident ÚMS a primátor mesta Trenčín Richard Rybníček, viceprezident ÚMS a primátor mesta Bratislava Matúš Vallo a zástupcovia členských miest ÚMS.

ÚMS nepovažuje za dobrý nápad, aby sa prorodinná politika riešila na úkor financií pre samosprávy, ktoré za tieto peniaze poskytujú služby svojim obyvateľom.

Vládne sľuby na úkor rozpočtov miest

„Nepovažujeme za dobrý nápad, že sa rieši prorodinná politika vlády a koalície braním peňazí samospráve. Rovnako nás uráža, keď ministerstvo financií ale aj iní ministri rozprávajú o tom, že máme dosť peňazí," zdôraznil Rybníček. Ako dodal, sú to peniaze občanov miest a obcí Slovenska.

„Žiadame Vládu SR a ministerstvo financií, aby našla finančné prostriedky na prorodinnú politiku vo svojich vlastných rezervách. Sme presvedčení o tom, že tieto peniaze nájsť vedia tak, aby to nebolo na úkor obyvateľov našich miest a obcí," dodal.

O všetkom sa dozvedeli len z médií

„Nepovažujeme za prijateľné, aby opatrenia vlády, ktoré majú byť v konečnom dôsledku financované z rozpočtu samospráv, vláda so samosprávami vôbec nekonzultovala," uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo. Ako dodal, vláda so samosprávami nekonzultovala ani dvojnásobnú valorizáciu platov, ktorá stála Bratislavu sedem miliónov eur.

„Financovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb nás stojí každý rok 1,5 milióna eur a navyšovanie financovania cirkevných a súkromných škôl Bratislavu stojí každý rok dva milióny eur," poznamenal Vallo s tým, že toto všetko sa udialo bez toho, aby o tom vopred vedeli a dozvedeli sa o tom iba z médií.

Chcú byť partnermi, nie služobníkmi

Od roku 2019 síce Bratislava podľa Valla získala na zvýšení výnosu z dane z príjmov fyzických osôb viac o deväť miliónov eur, v dôsledku spomenutých opatrení však o tento výnos už kompletne prišla.

„Ak sa schváli daňový bonus tak ako je navrhnutý, Bratislavu to bude stáť ročne 35 miliónov eur," skonštatoval primátor hlavného mesta.

Ako dodal, v každej krízovej situácii, ktorá v posledných rokoch nastala, samosprávy aktívne pomáhali, aby obyvatelia čo najmenej pociťovali nedostatky štátu, či išlo o COVID testovanie, pomoc v domovoch seniorov, alebo v školách.

„Pokračujeme aj v prípade utečeneckej krízy. Potrebujeme však, aby nás vláda brala ako partnerov, nie ako služobníkov, ktorým z pozície sily niečo nadiktuje. Takto nedokážme čeliť ďalšej kríze," uzavrel Vallo.

Vláda celé mesiace ignoruje problémy samospráv, ZMOS sa rozhodol zvolať mimoriadny snem

Rada Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na svojom rokovaní v druhej polovici apríla schválila zorganizovanie mimoriadneho snemu.

Ako informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, snem je reakciou na dlhodobý vývoj, ignorovanie dialógu a problémy, na ktoré ZMOS dlhodobo poukazoval, avšak ich neriešenie ich znásobilo.

Vláda problémy prehliada

Rada ZMOS tak rozhodla na základe vyhodnotenia prístupu Vlády SR k požiadavkám vzneseným 2. februára na protestnom zhromaždení predstaviteľov 61. regionálnych Združení miest a obcí.

„ZMOS už viac ako pred rokom apeloval na potrebu riešení cien stavebných materiálov, dlhodobo žiada adekvátne dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy a od októbra minulého roka upozorňoval na problémy s nárastom cien energií," zdôraznil Kaliňák.

Ako dodal, združenie od vlaňajšieho decembra avizovalo výrazné problémy miest a obcí z dôvodu dopadu legislatívy vo vzťahu k financovaniu neverejných zariadení sociálnych služieb a dofinancovaniu neverejných škôl a školských zariadení. Dôvodom je tiež pokračovanie porušovania Európskej charty miestnej samosprávy.

Snem je jediným východiskom

ZMOS vo svojej viac ako 30-ročnej histórii malo iba jeden mimoriadny snem. „Bolo to 24. októbra 2011, keď jedným zo záverom bolo odmietnutie zavedenia tzv. daňového mixu. Aj s odstupom rokov sa toto ukazuje ako mimoriadne úspešné, keďže samosprávy by v tomto období zavedením navrhovaného daňového mixu prišli o približne 800 miliónov eur ročne," priblížil Kaliňák.

Ako dodal, ZMOS považuje zvolanie mimoriadneho snemu za jediné možné východisko v situácii, ktorá je dlhodobo neudržateľná a v čase, keď sa dialóg obmedzuje na oznámenia rozhodnutí z médií, v ktorých neraz dominujú negatívne dopady na mestá a obce.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie