• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Samosprávam došla trpezlivosť, v utorok zorganizujú protest pred Úradom vlády

Samosprávam došla trpezlivosť, v utorok zorganizujú protest pred Úradom vlády

Združenie a miest a obcí Slovenska uviedlo, že vláda dlhodobo ignoruje samosprávy pri príprave zákonov.

28.1.2022 (Webnoviny.sk) - Samosprávy plánujú 2. februára protest, na ktorom predstavia konkrétne požiadavky miest a obcí vo vzťahu k vláde a parlamentu. O jeho zorganizovaní rozhodlo pred týždňom predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Ako v tlačovej správe priblížil ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák z dôvodu dlhodobej neprínosnej komunikácie, je to jediná možnosť, ako vstúpiť do procesov prijímania zákonov.

Štát nechal obce a mestá pred dverami

„Mestá a obce, ktoré počas všetkých vĺn pandémie zabezpečovali všetky kľúčové opatrenia na ochranu svojich obyvateľov, samosprávy, ktoré testujú a očkujú a sú spoľahlivým partnerom štátu, sú dlhodobo ignorované pri príprave zákonov. Závažné pripomienky, konštruktívne návrhy vychádzajúce z miery poznania skutočného života a rovnako aj formulované odporúčania sú prehliadané. Neexistuje skutočná komunikácia medzi štátom a samosprávami. Štát nechal obce a mestá pred dverami,“ uviedol Kaliňák.

Zdôraznil, že vláda na jednej strane ignoruje vecný prístup zo strany miest a obcí, ale na druhej strane na nich presúva nové a ďalšie úlohy. Spravidla bez peňazí.

Hrozia štrajkom na úrovni samospráv

Verejný protest sa začne 2. februára o 11:00 hodine pred Úradom vlády Slovenskej republiky v Bratislave. Predstavitelia samospráv na podujatí predstavia konkrétne požiadavky ku konkrétnej legislatíve.

„Predsedníctvo ZMOS navrhlo formát štyroch členov za každé regionálne združenie miest a obcí, ktorých je celkovo 61 s tým, že ak nebude prezentovaným požiadavkám vyhovené, ďalším krokom bude štrajk na úrovni všetkých samospráv,“ uzavrel Kaliňák.

Únia miest protest kritizuje

Únia miest Slovenska (ÚMS) informovala, že sa nepripojí k výzve ZMOS. V súčasnej situácii nepovažuje takýto postup za vhodný, ani za rozumný. Zhodli sa na tom zástupcovia Prezídia ÚMS na mimoriadnom online rokovaní vo štvrtok 27. januára.

„V čase, keď čelí Slovensko, okrem pandemickej, klimatickej a ekonomickej kríze, ešte aj hroziacemu geopolitickému, vojnovému konfliktu na susednej Ukrajine, nepovažujeme za vhodné, ani za rozumné zvyšovať napätie v spoločnosti štrajkovaním,“ skonštatovali.

ÚMS sa zároveň nepripojilo k ZMOS vo vyhlásení, že v prípade, ak vláda požiadavkám združenia nevyhovie, tak nasledujúcim krokom bude štrajk všetkých samospráv. Tlačovú správu poskytla hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy ÚMS Daniela Piršelová.

„Považujem za nevhodné a aj nespravodlivé voči vláde, aby boli primátorky a primátori, o to viac v súčasnej mimoriadne napätej situácii, súčasťou takýchto podujatí. Nie sme spokojní a nepáčia sa nám mnohé rozhodnutia vlády a parlamentu, ktoré komplikujú život samospráve. Ako ÚMS našu nespokojnosť dávame patrične najavo a upozorňujeme na tieto rozhodnutia a budeme to robiť ďalej. Ale robiť to cez demonštrácie a vyhrážkami, štrajkami, ako ZMOS, to nepovažujeme za vhodné,“ povedal prezident ÚMS Richard Rybníček.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie