• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

S výstrahami sa roztrhlo vrece. Na Slovensku prší, na horách silno fúka a hrozia aj povodne

S výstrahami sa roztrhlo vrece. Na Slovensku prší, na horách silno fúka a hrozia aj povodne

V okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad meteorológovia varujú aj pred vetrom na horách.

13.11.2019 (Webnoviny.sk) - Na Slovensku hrozia povodne, dážď a vietor na horách. Výstrahu 3. stupňa pred povodňami Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Gelnica. „Vzhľadom na očakávaný a pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch," varujú meteorológovia.

Výstraha 2. stupňa pred povodňami platí pre okresy Rožňava, Rimavská Sobota, Brezno a Revúca. V okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Detva, Poltár, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves a Levoča stále platí výstraha 1. stupňa pred povodňami. Výstrahy pre väčšinu okresov platia do štvrtka do 14:00.

V niektorých okresoch Žilinského, Prešovského, Banskobystrického a Košického kraja meteorológovia upozorňujú na dážď, ktorý môže spôsobiť zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, pričom je aj vysoká pravdepodobnosť vzniku škôd. Výstraha 2. stupňa platí do polnoci.

„Ojedinele sa očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 70 - 100 mm," uvádza SHMÚ. V niektorých okresoch Bratislavského, Nitrianskeho, Košického a v Trenčianskeho kraja stále platí výstraha 1. stupňa pred dažďom.


V okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad meteorológovia varujú aj pred vetrom na horách, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 135 - 160 km/h. V týchto oblastiach výstraha 2. stupňa platí do polnoci.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní




počasie



Správa o zjazdnosti ciest na území SR

13.11.2019

Slovenská správa ciest informuje:


Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, iba miestami suchý.


Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, iba miestami suchý.


Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý.

UPOZORNENIE PRE VODIČOV:

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Šútovce (cesta III/1774) a HP Veľké Pole (cesta II/512).


Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1.11.2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 12 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Výstrahy ku dňu 13. 11. 2019

Horská záchranná služba


Vysoké Tatry

Večer a v noci sa na hrebeňoch očakáva výskyt extrémne silného vetra, ktorý v nárazoch (krátkodobo) dosiahne rýchlosť 40 - 50 m/s!!!

V polohách nad 2000 m n. m. predovšetkým na tienistých svahoch môžu byť turistické chodníky v dôsledku nočných záporných teplôt pokryté námrazou alebo vrstvou ľadu. Na turistickom chodníku (červená značka) zo Štrbského plesa smerom na Jamské pleso je poškodený drevený mostík cez Biely Váh. Plati sezónna uzávera cez vysokohorské sedlá. Po 16:00 sa začína stmievať !!!

Nízke Tatry

Popoludní a v noci sa očakáva výskyt extrémne silného vetra, ktorý dosiahne rýchlosť 20 - 30 m/s, v nárazoch až 40 m/s!!!

V polohách nad 1200 m n. m. predovšetkým na tienistých svahoch môžu byť turistické chodníky v dôsledku nočných záporných teplôt pokryté námrazou alebo vrstvou ľadu. Upozornenie: Žltý TZCH Demänovská jaskyňa slobody - Siná a rovnako aj červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku sú pre množstvo popadaných stromov ťažko priechodné.

Západné Tatry

Večer a v noci sa na hrebeňoch očakáva výskyt extrémne silného vetra, ktorý v nárazoch (krátkodobo) dosiahne rýchlosť 40 - 50 m/s!!!

V polohách nad 2000 m n. m. predovšetkým na tienistých svahoch môžu byť turistické chodníky v dôsledku nočných záporných teplôt pokryté námrazou alebo vrstvou ľadu. Turistický chodník - zelená značka na Lomnô a Prosečné je zle značený !

Malá Fatra

Popoludní a v noci sa očakáva výskyt veľmi silného vetra, ktorý dosiahne rýchlosť 20 - 30 m/s, v nárazoch aj viac!!!

Na hrebeni MF je nesúvislá pokrývka snehu. Zelený TZCH Javorina - sedlo Brestov je ťažko prechodný z dôvodu popadaných stromov. Modrý TZCH Starý dvor (Paseky) - Chata na Grúni je zatvorený pre ťažbu dreva!!! Turistické chodníky sú po dažďových a snehových zrážkach blatisté,od 1200 mnm pokryté snehom.Na túry odporúčame vhodnú vibramovú obuv a turistické paličky. Z dôvodu pádu skál v oblasti Tiesňav bude premávka do Vrátnej dočasne obmedzená.

Veľká Fatra

V pohorí sa počas dnešného dňa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h) a priemernú rýchlosť vetra 25 až 28 m/s (90 až 100 km/h).

Lučanská Malá Fatra

Popoludní a v noci sa očakáva výskyt veľmi silného vetra, ktorý dosiahne rýchlosť 20 - 30 m/s!!!

Slovenský raj

Všetky značené turistické chodníky a rokliny sú otvorené a schodné. Upozorňujeme turistov, aby zvýšili opatrnosť na technických zariadenia a na drevených rebríkoch, šmýka sa. Stav vody v roklinách je zvýšený!! Ferrata HZS v rokline Kyseľ je sezónne uzavretá.

Stredné Beskydy

Popoludní a v noci sa očakáva výskyt veľmi silného vetra, ktorý dosiahne rýchlosť 20 - 30 m/s!!!

Dbajte na zvýšenú opatrnosť. Pozor, stmieva sa už po 16tej hodine.

Kysuce - Oščadnica

Popoludní a v noci sa očakáva výskyt veľmi silného vetra, ktorý dosiahne rýchlosť 20 - 30 m/s!!!

Všetky značené TZCH v Javorníkoch, Kysuckej vrchovine, Moravsko-sliezskych Beskydoch a Kysuckých Beskydoch sú otvorené a schodné bez obmedzení. Zvýšte opatrnosť v úsekoch kde prebieha ťažba dreva. Upozornenie (!): Smerom od vrcholovej lanovky Marguška na Dedovku (cca 200 m pod Marguškou) sa nachádza elektrický ohradník, ktorý križuje zelený TZCH. Napriek jeho označeniu upozorňujeme najmä cyklistov, aby zvýšili opatrnosť pri prechádzaní daného úseku!!!

Kremnica - Skalka

Popoludní a v noci sa očakáva výskyt veľmi silného vetra, ktorý dosiahne rýchlosť 20 - 30 m/s!!!

Ferrata na Skalke je otvorená. Žiadame návštevníkov, aby dodržiavali bezpečné rozostupy a používali predpísanú ferratovú výstroj.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie