• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

S prítomnosťou vojakov NATO na Slovensku súhlasí polovica opýtaných, nechcú však vojakov USA

S prítomnosťou vojakov NATO na Slovensku súhlasí polovica opýtaných, nechcú však vojakov USA

Samotné členstvo v NATO podľa prieskumu podporuje 61 percent respondentov.

6.3.2022 (Webnoviny.sk) - S prítomnosťou vojakov Severoatlantickej aliancie na Slovensku súhlasí 50 percent opýtaných.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý zverejnila televízia Markíza v diskusnej relácii Na telo.

Proti prítomnosti vojakov NATO je na druhej strane 45 percent respondentov. Zvyšných päť percent sa k veci nevedelo vyjadriť.

Pokiaľ by však išlo konkrétne o vojakov Spojených štátov amerických, ich prítomnosť na Slovensku podporuje len 29 percent opýtaných a proti je 67 percent. K veci sa v tomto prípade nevedeli vyjadriť štyri percentá respondentov.

Heger: Budeme musieť zmeniť závislosť od surovín z Ruska

Treba sa rozprávať o zmene závislosti od surovín z Ruska. Súčasťou diskusií o ďalších sankciách voči Rusku bude v najbližších dňoch aj strategická závislosť či odpojenie všetkých ruských bánk od systému SWIFT. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).


Premiér zdôraznil potrebu prijatia ďalších sankcií. "Ešte stále čerpáme suroviny z Ruska, to je tiež ešte oblasť, do ktorej sa dá ísť, ak sa na nej dohodneme," skonštatoval s tým, že už uvalené sankcie majú tiež svoj "dobeh".

Cieľom je podľa neho vyslať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi signál, že ho budeme musieť ekonomicky úplne izolovať. "Vidíme, že Putin neustupuje, budeme musieť pokračovať v rokovaniach," dodal. Heger súhlasí, aby sa ďalšie sankcie zavádzali aj pre Bielorusko.


V súvislosti so stopnutím nákupu ropy a plynu od Ruska povedal, že otázkou je skôr zabezpečenie ďalšej zimy. Súčasnú situáciu by sme podľa neho mali zvládnuť. "Zvládneme to, už sme o tom diskutovali na vláde, máme pripravené alternatívne plány. V rámci Európy by sme to tento rok do jesene bez problémov vedeli zvládnuť. Diskusia sa uberá skôr z hľadiska strategickej závislosti, čiže ako ju zmeniť," dodal.

Ochranu našej východnej hranice podľa premiéra posilnilo zaktivizovanie členských štátov NATO do plnej pohotovosti. Posunuli sa rokovania v súvislosti s predsunutou prítomnosťou vojsk na našom území. Heger súhlasí, že SR v minulosti podcenila financovanie obrany, v dôsledku čoho nemáme zmodernizovanú techniku.


V reakcii na natretie bratislavského vojenského pamätníka Slavín modrou a žltou farbou povedal, že "takéto veci určite nie je potrebné robiť". Ťažko podľa neho povedať, či išlo o nejakú iniciatívu alebo cieľavedomú provokáciu. "Emócie sú vybičované, netreba na každú emóciu hneď prehnane reagovať, treba to dať do poriadku," povedal s tým, že sa treba sústrediť na pomoc Ukrajine.

Ukrajina potrebovala silný politický signál na svoju požiadavku vstúpiť do EÚ. Teraz ide podľa premiéra o to, ako ho pretaviť do konkrétnych krokov. "Intenzívne sa na tom pracuje v rámci členských štátov EÚ a Európskej komisie. Len čo to budeme mať, predstavíme to," povedal.


V súvislosti so zdržanlivosťou NATO pri zriadení bezletovej zóny nad Ukrajinou premiér povedal, že "na stole je všetko". Treba však podľa neho hovoriť o postupnosti krokov. Dodal, že zriadenie bezletovej zóny je predposledný krok. "Pretože vieme, že krajiny NATO by sa museli priamo zapojiť do konfliktu," priblížil s tým, že sa eskalujú politicko-ekonomické sankcie.

Nemyslí si, že Putin si trúfne na útok na Pobaltie. Podľa Hegera na to nie je pripravený a ani by to nezvládol vzhľadom na mobilizáciu NATO.


Premiér tiež uviedol, že nemáme právo vstupovať do mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom. "Toto musíme nechať na ukrajinských občanoch, aby sa rozhodli, čo urobia," povedal s tým, že treba vytvárať tlak, aby mierové rokovania nastali. Vidí nádej, že sa obe strany budú vedieť dohodnúť, no nebude to ľahké vzhľadom na veľké odhodlanie Putina.

Heger pripustil zavedenie ďalších sankcií, na stole je vraj aj zastavenie dodávok energií z Ruska

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) pripustil ďalšie ekonomické sankcie voči Ruskej federácii pre napadnutie Ukrajiny. V relácii Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko pripomenul, že Európska únia stále čerpá ruskú ropu a plyn. Skonštatoval, že je teda „na stole“ aj zastavenie dodávok energií z Ruska.


„Štyridsať percent plynu, ktorú spotrebuje Európa ide priamo z Ruska. Takže áno, toto je na stole a budeme sa o tom baviť aj v najbližších dňoch v rámci európskych lídrov,“ zdôraznil Heger s tým, že Slovensko by zvládlo zastavenie dodávok plynu a sú pripravené alternatívne plány. O tejto téme diskutoval aj s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.


Heger však uviedol, že už schválené sankcie majú „dobeh“.


„Vidíme, že prudko klesá rubeľ, zmrazujú sa a konfiškujú sa majetky. To všetko sa bude teraz len stupňovať po zavedení sankcií,“ povedal premiér. Pri sankciách ide podľa Hegera o vyslanie silného signálu Vladimírovi Putinovi, že ho bude musieť západ ekonomicky izolovať.


Európska únia prijme ďalšie sankcie proti Rusku, ak neukončí vojnu, varuje Ursula von der Leyenová

Európska únia je pripravená prijať ďalšie sankcie proti Rusku, ak tamojší prezident Vladimir Putin nezastaví vojnu na Ukrajine. Podľa spravodajského webu CNN to v piatok uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Vieme, že tento konflikt sa ani zďaleka neskončil, a aby bolo jasné, sme pripravení prijať ďalšie prísne opatrenia, ak Putin nezastaví a nezvráti vojnu, ktorú rozpútal,“ povedala Von der Leyenová v Bruseli stojac vedľa amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.

Pripojilo sa vyše 40 krajín

„Vďaka koordinácii so Spojenými štátmi sme spoločne navrhli, vyvinuli a zaviedli sankcie v rekordnom čase. Sankcie, ktoré demonštrujú naše odhodlanie prinútiť Putina, aby zaplatil cenu za svoju vojnu. Tieto opatrenia neberieme na ľahkú váhu, ale je jasné, že musíme konať,“ dodala.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Von der Leyenová uviedla, že viac ako 40 krajín sa teraz „čiastočne alebo úplne“ pripojilo k sankciám, pričom uviedla, že je to „dôkaz o odhodlaní globálnej komunity odmietnuť túto inváziu“.

Blinken pochválil Európsku úniu za jej reakciu na Rusko a povedal: „Táto únia je silná, je jednotná a koná.“

Musia vyvíjať tvrdý tlak

„Ak dovolíme, aby sa tieto princípy beztrestne porušovali, potom otvárame Pandorinu skrinku v každom kúte sveta, aby sa to opakovalo znova a znova,“ povedal.

Blinken taktiež varoval, že vojna na Ukrajine „sa možno tak skoro neskončí“ a že USA a európski spojenci musia na Rusko vyvíjať neustály tvrdý tlak. „Musíme to udržať, kým sa to nezastaví, kým sa vojna neskončí,“ skonštatoval.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie