• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Rusko sa nevie dostať k polovici štátnych rezerv, Kremeľ podcenil Západ a na sankcie sa nepripravil

Rusko sa nevie dostať k polovici štátnych rezerv, Kremeľ podcenil Západ a na sankcie sa nepripravil

Rusko sa zatiaľ nedostalo do kritickej situácie, keďže má príjmy z predaja ropy, nerastných surovín a plynu, no keby podľa neho „skolabovala“ ropa, zmrazené rezervy by už Rusko pocítilo.

Západné sankcie znemožnili Rusku prístup k 300-miliardám dolárov v zlate a devízových rezervách, čo je takmer polovica z celkových ruských rezerv v objeme 640-miliárd dolárov. Ako uvádza web kp.ru, povedal to ruský minister financií Anton Siluanov.

Západ Rusko prekvapil

Ako uviedol Alexej Zubec, riaditeľ Inštitútu pre sociálny a ekonomický výskum Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácie, nikto si nemyslel, že sa Západ odhodlá k takýmto rozsiahlym sankciám.

„Základný scenár, podľa ktorého naša vláda konala, nepredpokladal možnosť zmrazenia našich aktív v cudzej mene. Ak by o tom centrálna banka vedela, prijala by opatrenia na premenu peňazí na zlato, jüan alebo inú menu,“ povedal Zubec.

Kremeľ ťaží z predaja ropy či plynu

Dodal, že Rusku sa podarilo previesť časť rezerv z dolárov na eurá, keďže sa verilo, že Európania nie sú voči Rusku takí tvrdí, no ani tento plán podľa neho nevyšiel.

Tvrdí, že Rusko sa zatiaľ nedostalo do kritickej situácie, keďže má príjmy z predaja ropy, nerastných surovín a plynu, no keby podľa neho „skolabovala“ ropa, zmrazené rezervy by už Rusko pocítilo.

USA varovali Peking pred poskytnutím „záchranného lana“ Putinovmu režimu, Čína špekulácie o podpore odmieta

Čína poprela informácie o tom, že ju Rusko požiadalo o ekonomickú pomoc a dodávky vojenského materiálu. Ako referuje spravodajský web CNN, v pondelok na tlačovej konferencii to povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

USA eskalujú napätie

Dvaja americkí predstavitelia v nedeľu pre CNN uviedli, že Rusko požiadalo Čínu o ekonomickú pomoc a vojenskú podporu vrátane bezpilotných lietadiel, ktoré by mohlo použiť na Ukrajine. Čao Li-ťien však tvrdí, že USA „šíria dezinformácie“.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„V ostatnom čase sa zo strany USA šírili dezinformácie proti Číne o ukrajinskej otázke so zlovestnými úmyslami. Postoj Číny k otázke Ukrajiny je konzistentný a jasný. My hráme konštruktívnu úlohu pri presadzovaní mierových rozhovorov. Je nevyhnutné, aby sa všetky strany správali zdržanlivo a ochladzovali napätie, namiesto prilievania oleja do ohňa. Je dôležité presadzovať diplomatické riešenie, a nie ďalšiu eskaláciu situácie,“ povedal Čao Li-ťien.

Záchranné lano pre Rusko

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa v pondelok stretne s čínskym náprotivkom Jang Ťie-čch v talianskom Ríme.

Sullivan povedal, že USA dali Pekingu jasne najavo, že „rozsiahle“ snahy poskytnúť Kremľu riešenie amerických sankcií budú mať „absolútne dôsledky“. „Nedovolíme, aby to pokračovalo a nedovolíme, aby existovalo záchranné lano pre Rusko pred týmito ekonomickými sankciami z ktorejkoľvek krajiny kdekoľvek na svete,“ povedal.

Čína pred niekoľkými dňami označila Rusko za strategického partnera a vypuknutie vojny na Ukrajine pripisuje Západu. Napriek tomu však uplynulý štvrtok Peking nepriamo v menšom podporil západné sankcie voči Rusku, keď uvoľnil vládnu kontrolu výmenného kurzu ruskej meny, aby dovolil hodnote rubľa voči čínskemu jüanu oslabovať rýchlejšie.

To by pre Čínu znamenalo, že by vďaka slabému rubľu mohla z Ruska nakupovať za omnoho výhodnejšie ceny.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie