• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Rusko potrestalo Fínsko za žiadosť o vstup do NATO, odstrihlo krajinu od elektriny

Rusko potrestalo Fínsko za žiadosť o vstup do NATO, odstrihlo krajinu od elektriny

Prevádzkovateľ fínskej elektrickej siete Fingrid pre televíziu Sky News potvrdil, že do krajiny už neprichádza elektrina z Ruska.

Spoločnosť Fingrid je však „presvedčená, že nenastanú veľké problémy“ a predpokladá, že dostatok elektriny Fínsku dodá Švédsko.

Uviedol to viceprezident firmy Fingrid Reima Päivinen. Elektrina z Ruska tvorila približne 10 percent spotreby Fínska. Dôvodom zastavenia dodávok ruskej elektriny údajne boli problémy s prijímaním platieb. Rusko sa pre tento krok rozhodlo po tom, ako Fínsko potvrdilo, že podá žiadosť o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Rusko preruší dodávky elektriny do Fínska, dôvodom sú údajné problémy s prijímaním platieb

Rusko v noci z piatka na sobotu pozastaví dodávky elektriny do susedného Fínska. Referuje o tom spravodajský web BBC.


Fínsky prevádzkovateľ elektrickej siete Fingrid uviedol, že ruská spoločnosť Inter RAO zastavuje dodávky pre „problémy s prijímaním platieb za elektrinu predanú na trhu“. Toto oznámenie prichádza deň po tom, čo Fínsko avizovalo svoj zámer vstúpiť do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).


Fínsko nakupuje len 10 % svojej elektriny z Ruska a podľa Fingridu tento nedostatok vykompenzuje získaním väčšieho množstva energie zo Švédska a zvýšením domácej výroby. Fínsko očakáva, že sa v roku 2023 stane sebestačným v oblasti elektrickej energie, dodal Fingrid.


Fínsky prezident Niinistö telefonoval s Putinom, povedal mu o podaní prihlášky do členstva v NATO

Fínsky prezident Sauli Niinistö v sobotu telefonoval so svojim ruským partnerom Vladimirom Putinom, aby mu povedal, že jeho krajina v najbližších dňoch podá prihlášku za člena NATO. Informuje o tom portál bbc.com. Vo vyhlásení, ktoré zverejnil po telefonáte, fínsky prezident uviedol, že Putinovi povedal, ako nedávne kroky Ruska „zmenili bezpečnostné prostredie Fínska".

„Konverzácia bola priama a otvorená a prebiehala bez hnevu. Vyhnutie sa napätiu bolo považované za dôležité," konštatoval Niinistö.


Ruské médiá podľa portálu bbc.com uviedli, že Putin fínskemu prezidentovi povedal, že bezpečnosť Fínska v súčasnosti nič neohrozuje a vzdanie sa dlhodobej neutrality by bolo chybou. Podľa Putina táto zmena poškodí vzťahy oboch krajín, „ktoré boli roky budované v duchu dobrého susedstva a partnerskej spolupráce a boli obojstranne prospešné".

Gazprom je už pre Bulharsko minulosťou, vraví Vasilev. Moskva dosiahla úplný opak toho, čo chcela


Bulharsko uvalilo na Rusko ekonomické sankcie, ponúklo Ukrajine opravu pokazenej vojenskej techniky a vyhostilo ruských diplomatov.


Ako referuje New York Times, podľa premiéra Kirila Petkova malo Rusko v Bulharsku tradične veľký vplyv a v Moskve stále nerozumejú bulharskej zmene postoja.


Zastavili im zemný plyn

Prudké zhoršenie vzťahov nastalo predovšetkým po tom, ako Rusko nedávno zastavilo dodávky zemného plynu do Poľska a Bulharska.


V rovnakom čase navyše podľa Petkova ruskí hackeri napadli server bulharskej štátnej energetickej spoločnosti a skomplikovali vyplácanie dôchodkov prostredníctvom bulharských poštových služieb.


Ako poznamenal Petkov, Moskva sa v jednej z najchudobnejších krajín Európskej únie, ktorú dlhodobo považovala za spojenca, snaží o nárast cien energií, nespokojnosť v spoločnosti a následne pád bulharskej vlády.

Gazprom je minulosťou

Bulharský vicepremiér Asen Vasilev však podotkol, že Bulharsko je už na dobrej ceste k zabezpečeniu náhradných dodávok plynu potrubím z Azerbajdžanu a prostredníctvom dodávok skvapalneného zemného plynu po mori do terminálov v susednom Grécku.

„Pre nás je, samozrejme, Gazprom už minulosťou,“ povedal Vasilev. Dodal, že Moskva to prehnala a docielila akurát to, že dovtedy znepriatelené balkánske národy začali spolupracovať, aby boli pripravené, ak by Rusko náhle prerušilo dodávky energií.

Štáty by si z nich mali brať príklad

Napriek náročnej situácii, čo sa týka náhrady za dodávky energií z Ruska, by Bulharsko mohlo podporiť ďalšie kolo sankcií EÚ, ktoré sa pravdepodobne dotknú ropy a zemného plynu. Za udelenie výnimky však zatiaľ nevystupuje tak hlasno ako napríklad Maďarsko.

„Ak si krajina najviac závislá od Ruska a s najnižším HDP na obyvateľa v EÚ môže dovoliť postaviť sa Putinovi, mal by byť schopný postaviť sa Putinovi každý,“ skonštatoval bulharský premiér.

Prezident Duda navrhol Kollárovi, že by Poľsko mohlo pomôcť Slovensku s dodaním plynu a ropy

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) a prezident Poľskej republiky Andrzej Duda sa zhodli, že Ruská federácia presadzuje imperialistickú politiku, pričom odsúdili ruskú agresiu voči Ukrajine.

Predseda parlamentu prijal poľskú hlavu štátu v stredu 11. mája v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu v rámci jeho oficiálnej návštevy Slovenskej republiky.


Poľského prezidenta Boris Kollár zároveň informoval o vojenskej pomoci, ktorú Slovensko poskytlo Ukrajine, za čo Duda Slovensku poďakoval. Tlačovú správu poskytol Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

Duda ponúkol pomoc Slovensku

Predmetom spoločného rozhovoru bolo aj ukončenie energetickej závislosti od Ruskej federácie.


„Slovensko je takmer závislé na dodávkach plynu a ropy z Ruska. Hľadáme však priestor a možnosti na to, aby sme to zmenili,“ uviedol šéf slovenského parlamentu.


Prezident Duda sa vyjadril, že v Poľsku budujú plynovod z Nórska a taktiež rokujú so Saudskou Arábiou o nákupe ropy. Slovenskej republike taktiež ponúkol pomoc s dodaním plynu a ropy.


„Chcem Vám poďakovať za Vašu snahu a pomoc, veľmi si to vážime. Je dobré počuť, že náš sused nám vie takto pomôcť,“ poďakoval Kollár. Zdôraznil, že Slovensko sa musí dostať z područia Ruska v oblasti energetiky.

Spoločné rokovania s prezidentom

Na rokovaní s poľským prezidentom Andrzejom Dudom sa spoločne s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a vedúcim Kancelárie Národnej rady SR zúčastnil aj predseda parlamentnej Skupiny priateľstva s Poľskou republikou Michal Šipoš a predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta.


Poľsko je pripravené zvýšiť dodávky energií Ukrajine, naliehavo potrebujú najmä naftu a benzín


Poľsko je pripravené zvýšiť energetickú pomoc Ukrajine a poskytovať jej stabilné dodávky. Vyhlásili to predstavitelia poľskej vlády v pondelok počas poľsko-ukrajinského energetického fóra, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia iných krajín a Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA).


Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwa vyhlásila, že v pohybe je nepretržité úsilie na „zaručenie energetickej bezpečnosti Ukrajiny“.


Poľsko dodáva Ukrajine určité energie a palivá odvtedy, ako sa 24. februára začala ruská invázia na Ukrajinu. Úroveň podpory však má stúpnuť. Námestníčka ukrajinského ministra hospodárstva Julija Sviridenková uviedla, že jej krajina naliehavo potrebuje naftu a benzín, pretože ruská armáda ničí jej palivovú infraštruktúru vrátane rafinérií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie