• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Rusko podľa spravodajských informácii použilo počas vojny na Ukrajine už 60 percent zásob vysoko presných zbraní

Rusko podľa spravodajských informácii použilo počas vojny na Ukrajine už 60 percent zásob vysoko presných zbraní

Západné sankcie podľa ukrajinskej rozviedky sťažili Rusku dopĺňanie zásob častí jeho pokročilejšieho vybavenia.

21.7.2022 (Webnoviny.sk) - Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko použilo až 60 % svojich predvojnových zásob vysoko presných zbraní a západné sankcie sťažili Moskve dopĺňanie zásob.

Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľa hlavného riaditeľstva ukrajinskej spravodajskej služby (GUR) Vadyma Skibického.

Rozviedka sleduje stav a počty zbraní

„Vojenská rozviedka sleduje stav a počty zbraní, ktoré Rusko používa. Čo sa týka vysoko presných zbraní - Iskander, systém Kalibr, riadené strely Ch-101, Ch-555 - odhadujeme, že 55 až 60 % predvojnových zásob bolo spotrebovaných. Preto sme ich už dosť dlho nevideli používať rakety,“ povedal Skibickyj.

Rusko podľa Kyjiva v ostatných týždňoch používalo prepracované protilodné a protilietadlové rakety na zameranie ukrajinských síl.

Veľa komponentov je zo zahraničia

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že západné sankcie Rusku sťažili dopĺňanie zásob častí jeho pokročilejšieho vybavenia.

„Veľa komponentov bolo vyrobených v zahraničí. Obmedzenia zavedené v dôsledku medzinárodných sankcií neumožňujú Rusku získať komponenty,“ vysvetlil Skibickyj a dodal: „Ale čo sa týka starých zbraní Sovietskeho zväzu, sú to dosť veľké zásoby a je ťažké ich posúdiť.“

Vojna na Ukrajine: Lavrov sa vyhráža Západu, EÚ schválila ďalšie sankcie a cez Nord Stream 1 opäť tečie plyn

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre štátom kontrolovanú televíziu RT a tlačovú agentúru RIA Novosti zverejnenom v stredu uviedol, že Rusko rozšírilo rozsah svojej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine z Doneckej a Luhanskej oblasti na východe do Chersonskej a Zaporižžskej oblasti a ďalších území.

Zemný plyn z Ruska do Európy cez plynovod Nord Stream 1 začal vo štvrtok ráno prúdiť po desaťdňovej prestávke na údržbu. Oznámil to prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream AG.


Predpokladá sa však, že preprava plynu zďaleka nedosiahne úplnú kapacitu. Plynovod Nord Stream 1 bol pre údržbu zastavený od 11. júla. Vzhľadom na rastúce napätie pre ruskú vojnu na Ukrajine nemeckí predstavitelia mali obavy, že plynovod vôbec neobnoví činnosť.

Šéf nemeckého úradu pre reguláciu sieťových odvetví Klaus Müller na mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom na štvrtok nahlásila prepravu plynu s využitím len 30 percent kapacity plynovodu Nord Stream 1.


Európska únia schválila nové kolo sankcií voči Rusku. Tentoraz sa týkajú exportu ruského zlata a tiež ruských jednotlivcov a právnických osôb. Ide už o siedmy balík sankcií a nasleduje po tom, ako v júni 27-členný blok odsúhlasil zákaz dovozu väčšiny ruskej ropy.


Nové kolo postihov zároveň bude znamenať zmrazenie majetku najväčšej ruskej banky Sberbank. Informuje o tom britský web The Guardian.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že nové opatrenia pomôžu efektívnejšie vynucovať predchádzajúce sankcie a zároveň predlžujú ich platnosť do januára 2023. „Moskva musí naďalej za svoju agresiu platiť vysokú cenu,“ dodala šéfka EK.


Ruské bombardovanie v Doneckej oblasti v noci zo stredy na štvrtok zničilo dve školy v mestách Kramatorsk a Kosťantynivka. Fotografie zničených škôl vo štvrtok ráno na komunikačnej platforme Telegram zverejnil šéf ukrajinskej vojenskej správy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. „Ruskí okupanti dnes zničili dve školy, v Kramatorsku a Kosťantynivke,“ uviedol Kyrylenko a dodal, že zasiahnutá bola aj priemyselná zóna mesta Kramatorsk.

Ruská armáda a sily separatistov pokračujú v malých útokoch na frontovej línii v ukrajinskom regióne Donbas a blížia sa k druhej najväčšej ukrajinskej elektrárni v meste Vuhlehirsk, ktoré leží 50 kilometrov severovýchodne od mesta Doneck. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v najnovšej správe o vývoji situácie na Ukrajine. Informuje o tom britský web The Guardian.


Prioritou pre Rusko je obsadenie kritickej infraštruktúry, konštatoval britský rezort obrany. Pokusy ruských síl preraziť v oblasti mesta Vuhlehirsk však pravdepodobne sú aj súčasťou snahy o obnovenie postupu smerom ku kľúčovým mestám Kramatorsk a Sloviansk, dodalo ministerstvo.

Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v stredu takmer 2 900osôb. Z toho bolo 714 mužov, 1 600 žien a 545 detí. O dočasné útočisko požiadalo 159 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň viac ako 2 900 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.


Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 27 policajtov, 25 hasičov, 80 colníkov, 49 vojakov, 42 dobrovoľníkov a 23 zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu prekročilo viac ako 625-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 86-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali takmer 380-tisíc osôb.

USA podľa riaditeľa CIA Williama Burnsa odhadujú, že vo vojne na Ukrajine bolo doteraz zabitých zhruba 15-tisíc ruských vojakov a približne 45-tisíc bolo zranených.


„Z najnovších odhadov amerických spravodajských služieb vyplýva, že zabitých bolo približne 15-tisíc ruských vojakov a možno trojnásobne viac bolo zranených. Ide o dosť významné straty,“ povedal Burns. „Ukrajinci tiež majú straty, pravdepodobne trochu menšie. Ale významné straty,“ dodal. Informuje o tom britský web The Guardian.


Rusko považuje úmrtia vojakov za štátne tajomstvo, dokonca aj v období mieru. Moskva však 25. marca oznámila, že na Ukrajine bolo zabitých 1 351 ruských vojakov. Kyjev tiež uviedol, že nebude zverejňovať počet obetí, ale v júni konštatoval, že denne zomiera 100 až 200 ukrajinských vojakov.

Zemný plyn z Ruska do Európy cez plynovod Nord Stream 1 začal vo štvrtok ráno prúdiť po desaťdňovej prestávke na údržbu.


Oznámil to prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream AG. Predpokladá sa však, že preprava plynu zďaleka nedosiahne úplnú kapacitu. Plynovod Nord Stream 1 bol pre údržbu zastavený od 11. júla. Vzhľadom na rastúce napätie pre ruskú vojnu na Ukrajine nemeckí predstavitelia mali obavy, že plynovod vôbec neobnoví činnosť.


Šéf nemeckého úradu pre reguláciu sieťových odvetví Klaus Müller na mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom na štvrtok nahlásila prepravu plynu s využitím len 30 percent kapacity plynovodu Nord Stream 1.


V polovici júna Gazprom zredukoval tok plynu na 40 percent kapacity plynovodu, čo odôvodnil technickými problémami. Nemecká vláda však vysvetlenie Gazpromu odmietla a uviedla, že ide len o zámienku s cieľom vyvolávať neistotu a tlačiť ceny energií nahor.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie