• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Rusko oznámilo, že Slovensku zníži dodávky plynu o polovicu

Rusko oznámilo, že Slovensku zníži dodávky plynu o polovicu

Na Slovensko v súčasnosti reálne prúdi plyn z Nórskeho mora, ako aj z poslednej dodávky z lode LNG, ktorá bude vyložená zhruba za deň

Rusko obmedzuje dodávky plynu na Slovensko o polovicu. Informoval o tom v piatok podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľa SPP Richard Prokypčák.

Na provokácie upozorňoval

Dodávky ruského plynu boli podľa neho krátené už v utorok, a to zhruba na úrovni 10 percent. „V stredu sa dodávky krátili o 15 percent, včera (vo štvrtok) prišlo ku kráteniu vo výške 34 percent a dnes nám ruská strana oznámila, že nás kráti o polovicu,“ povedal Prokypčák na IT konferencii Jarná ITAPA 2022.

SPP sa pripravuje aj na možnosť úplného zastavenia dodávok ruského plynu. „Upozorňoval som, že keď budete vyhlasovať, že chcete zaplniť zásobníky v Európe na 80 – 90 percent, vyprovokujete protistranu, aby začala dodávky znižovať, aby sa ten cieľ nepodarilo naplniť,“ podotkol Prokypčák

Nie sme jediní v Európe

Podľa Prokopčáka je otázne, ako to bude pokračovať. Za každú chýbajúcu megawatthodinu dávajú do zásobníka ďalšie navyše.


„Uvidíme aká bude reálna situácia v Európe, lebo nie sme jediní, kto sa snaží naplniť zásobníky. Ak by chýbal plyn z Nord Streamu, bude otázka, aké budú dodatočné množstvá k dispozícii,“ uviedol Prokypčák.


Ako dodal, na Slovensko v súčasnosti reálne prúdi plyn z Nórskeho mora, ako aj z poslednej dodávky z lode LNG, ktorá bude vyložená zhruba za deň.

Plyn v budúcom roku zdražie o 100 až 150 percent a na jeseň bude benzín na prídel, predpovedá Fico


Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico v Národnej rade SR (NR SR) potvrdil, že ceny plynu na Slovensku by mali na budúci rok vzrásť o 100 až 150 %.


„Žiadame vládu, aby povedala ľuďom, čo bude robiť so zvyšovaním cien plynu na budúci rok,“ povedal v pléne počas odvolávania ministra hospodárstva Richarda Sulíka líder Smeru. Slovensko podľa neho bude trpieť aj vďaka európskemu embargu na ruskú ropu, s ktorým slovenská vláda súhlasila.


„Predseda vlády súhlasil s ekonomickou vlastizradou v Bruseli,“ zdôraznil Fico s tým, že už onedlho budeme len snívať o súčasných cenách pohonných látok, ktoré sú na úrovni zhruba 2 eurá za liter.

„Na jeseň nás čaká brutálna drahota a nedostatok pohonných hmôt,“ konštatoval Fico s tým, že Slováci môžu očakávať aj predaj benzínu a nafty na prídel. „Nevidíme inú cestu ako vysloviť ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi nedôveru,“ uzavrel Fico.

Ceny plynu sa zvýšia od 20 do 42 percent, bude to závisieť od podpísanej zmluvy

Cena plynu pre slovenských zákazníkov vzrastie v budúcom roku len od 20 do 42 %. V Národnej rade SR počas svojho odvolávania to oznámil minister hospodárstva Richard Sulík. Slovenskí odberatelia budú mať podľa neho dve možnosti.


Ak podľa ministra Sulíka od augusta do konca tohto roka uzavrú odberatelia so štátnym Slovenským plynárenský priemyslom (SPP) zmluvu na štyri roky, cena plynu im v budúcom roku porastie o 20 % plus inflácia.


Čiže zo súčasných 43 eur za megawatthodinu dodaného plynu by sa cena mala zvýšiť na 57 eur za megawatthodinu plus inflácia. V rokoch 2024 a 2025 by sa už cena plynu pre týchto zákazníkov zvyšovať mala len o infláciu.

„Komu je toto 4-ročné obdobie príliš dlhé, tak môže uzavrieť zmluvu s SPP iba na jeden rok. Týmto zákazníkom porastie cena plynu v budúcom roku o 42 % plus inflácia,“ doplnil Sulík.


Minister Sulík dodal, že takéto zmluvy budú môcť zákazníci podpisovať aj s druhým najväčším dodávateľom plynu na Slovensku. Podľa údajov regulačného úradu bola druhým najsilnejším hráčom firma innogy Slovensko, ktorá sa zlučuje s Východoslovenskou energetikou.

Fico len straší Slovensko, tvrdí Sulík a je presvedčený, že pohonných látok budeme mať dostatok

Predseda strany Smer-SD Robert Fico len straší Slovensko. Povedal v parlamente odvolávaný minister hospodárstva Richard Sulík na margo Ficových vyjadrení o možnom kupovaní pohonných látok na prídel už na jeseň.


„Slovnaft nebude odstavený a slovenský trh bude zo strany bratislavskej rafinérie uprednostnený,“ zdôraznil Sulík s tým, že v prípade potreby má Slovensko zásoby ropy a ropných produktov na 127 dní.

Vláda by mala robiť viac

Minister priznal, že by vláda mala robiť viac v otázke cien benzínov a nafty. Problémom je podľa Sulíka blokovanie vymenovanie nového šéfa Protimonopolného úradu SR zo strany ministra financií Igora Matoviča.

„Ak bude mať protimonopolný úrad nové vedenie, dalo by sa niečo robiť aj s cenami pohonných látok. Podrobnosti uvádzať nebudem,“ dodal Sulík.

Snaha vrátiť štát do rúk mafie

Za odvolávaním ministra hospodárstva vidí predseda vlády Eduard Heger len snahu opozície vrátiť štát do rúk mafie.


„Pán Fico, už dva roky sa snažíte o rozvrat a prinášate do tejto spoločnosti zlobu. Chcete sa silou mocou vrátiť k moci a každý súdny človek to vidí a rozumie tomu, ale naša vláda oslobodila tento štát od mafie, ktorú ste tu dlhé roky chovali,“ konštatoval premiér Eduard Heger.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie