• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Rusko má v Čiernom a Stredozemnom mori lode so sto strelami Kalibr, rakety podľa Ukrajiny ledva vyšli „z montážnej linky“

Rusko má v Čiernom a Stredozemnom mori lode so sto strelami Kalibr, rakety podľa Ukrajiny ledva vyšli „z montážnej linky“

V Čiernom mori má Rusko podľa ukrajinského námorníctva štyri lode s 24 raketami Kalibr a v Stredozemnom mori päť plavidiel so 76 strelami.

4.12.2022 (Webnoviny.sk) - Ruské ozbrojené sily majú v dvoch moriach lode so 100 strelami Kalibr. Informuje o tom spravodajský portál Kyjev Independent s odvolaním sa na príspevok ukrajinského námorníctva na sociálnej sieti Facebook. Podľa neho má Rusko v Čiernom mori štyri lode s 24 raketami Kalibr a v Stredozemnom mori päť plavidiel so 76 strelami.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Predstaviteľ ukrajinského ministerstva obrany Vadym Skibickyj v sobotu povedal, že ruská armáda pokračuje v odpaľovaní svojich strategických rakiet a v súčasnosti používa stále viac nových striel, pričom niektoré sú vyrobené až v auguste.

To podľa neho naznačuje, že niektoré rakety sa používajú ledva vyjdú „z montážnej linky“.

Európsky parlament označil Rusko za štát sponzorujúci terorizmus, útoky armády predstavujú vojnové zločiny

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vzhľadom na zverstvá páchané na Ukrajine v stredu uznali Rusko za štát sponzorujúci terorizmus.


V rezolúcii o najnovšom vývoji, ktorú EP prijal v stredu, europoslanci zdôrazňujú, že úmyselné útoky a zverstvá spáchané ruskými silami a ich zástupcami na civilnom obyvateľstve na Ukrajine, ničenie civilnej infraštruktúry a iné závažné porušenia medzinárodného a humanitárneho práva predstavujú teroristické činy a vojnové zločiny.

V tejto súvislosti nielenže uznali Rusko za štát podporujúci terorizmus, ale aj za štát, ktorý „využíva teroristické prostriedky“. EP o tom informuje v tlačovej správe s tým, že rezolúcia prešla so 494 hlasmi za, 58 proti a 44 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Zoznam teroristov zostavený Úniou

Európska únia (EÚ) v súčasnosti nemôže oficiálne označiť štáty za sponzorov terorizmu, preto ju a jej členské štáty EP vyzýva, aby zaviedli vhodný právny rámec a zvážili zaradenie Ruska na takýto zoznam.

Takýto krok by viedol k viacerým významným reštriktívnym opatreniam voči Moskve a mal by závažné reštriktívne dôsledky pre vzťahy EÚ s Ruskom.

Zároveň poslanci vyzývajú Radu EÚ, aby na zoznam teroristov zostavovaný Úniou, zaradila ruskú polovojenskú organizáciu Wagnerova skupina, 141. špeciálny motorizovaný pluk, známy aj ako „Kadyrovovci“, a ďalšie ozbrojené skupiny, milície a bojové skupiny spriaznené s a financované Ruskom.

Medzinárodná izolácia Ruska

Europoslanci tiež žiadajú ďalšiu medzinárodnú izoláciu Ruska. To sa týka aj členstva v medzinárodných organizáciách a orgánoch, ako napríklad v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov.

Chcú tiež obmedzenie diplomatických vzťahov s Ruskom, obmedzenie kontaktov EÚ s oficiálnymi ruskými predstaviteľmi na absolútne minimum, ako aj uzavretie a zákaz činnosti s Ruskom prepojených inštitúcií v EÚ, ktoré šíria propagandu vo svete.

Deviaty sankčný balík

Parlament v uznesení tiež vyzýva členské štáty EÚ v Rade, aby urýchlene dokončili deviaty sankčný balík proti Moskve. Krajiny by tiež podľa nich mali aktívne predchádzať, vyšetrovať a stíhať akékoľvek obchádzanie už zavedených sankcií a spolu s Európskou komisiou zvážiť možné opatrenia proti krajinám, ktoré sa snažia pomôcť Rusku obísť už zavedené reštriktívne opatrenia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie