• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Rusko je našim strategickým partnerom, myslia si Slováci, ale orientáciu na Východ odmietajú

Rusko je našim strategickým partnerom, myslia si Slováci, ale orientáciu na Východ odmietajú

Výskum analytikov prebiehal vo viacerých krajinách Európskej únie.

17.4.2021 (Webnoviny.sk) - Väčšina Slovákov považuje Rusko za strategického partnera a obeť, zároveň však nechce orientáciu Slovenska na Východ. Vyplýva to z výskumu analytikov organizácie Globsec s názvom „Obraz Ruska v strednej a východnej Európe a na západnom Balkáne", ktorý ponúka odpovede na viacero otázok o vnímaní Ruska a jeho zahraničnej politiky.

Výskum prebiehal v deviatich krajinách, a to v Poľsku, Českej republike, Slovenskej republike, Maďarskej republike, Rumunsku, Bulharsku, Srbsku, Čiernej Hore a Severnom Macedónsku v septembri a októbri 2020. O výsledkoch výskumu informovala v tlačovej správe Lucia Milanová z organizácie Globsec.

Obeť západných machinácií

Na základe výsledkov výskumu je možné spomínané krajiny rozdeliť do troch skupín, a to podľa toho, či prevládajú proruské alebo viac skeptické nálady obyvateľstva. Deliacim faktorom je náklonnosť obyvateľov voči Rusku na základe spoločnej histórie a miery, do akej v jednotlivých krajinách prevládajú rôzne proruské naratívy.

K hlavným zisteniam patrí, že väčšina obyvateľov regiónu sa necíti Ruskom ohrozená a 30 percent obyvateľov ho považuje za strategického partnera. Proruskému naratívu, ktorý považuje rozširovanie NATO a budovanie jeho základní v regióne za zámerné provokovanie Ruska zo strany Aliancie, verí 45 percent opýtaných.

Väčšina respondentov vníma Rusko ako obeť západných machinácií. Postkomunistická nostalgia, vízia Ruska ako veľkého slovanského brata, alebo nespokojnosť so stavom demokratických inštitúcii v jednotlivých krajín, vedie k akceptácii rôznych proruských naratívov.

Rusko nie je hrozba

„V postkomunistických krajinách veľmi dobre funguje príbeh o Rusku ako údajnej obeti Západu. Vykresľovanie Ruska ako krajiny obkľúčenej základňami NATO, ktorá sa na Ukrajine či v Gruzínsku len bráni, je veľmi efektívne a rozšírené, napriek tomu, že realita je úplne iná. Je to práve Rusko, ktoré vojensky okupuje časti územia Ukrajiny či Gruzínska, a nie Západ,“ komentuje autor výskumu Daniel Milo.

Podľa výskumu patria medzi najviac proruské krajiny Slovensko, Srbsko, Bulharsko a Čierna Hora. „Vzhľadom na spoločnú históriu to prekvapujúce nie je. Podrobnejšie dáta nám ukazujú, že v populácií nad 65 rokov je Rusko vnímané ako najdôležitejší strategický partner 47 percentami populácie, kým pri mládeži vo veku 18 až 24 rokov takto Rusko vníma 29 percent populácie Slovenska,“ dodáva Milo.

Ako hrozbu vníma Rusko 20 percent opýtaných na Slovensku, naopak, s týmto tvrdením nesúhlasí 61 percent Slovákov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie