• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Rusko druhý raz úspešne vypustilo ťažkú vesmírnu raketu novej generácie Angara A5

Rusko druhý raz úspešne vypustilo ťažkú vesmírnu raketu novej generácie Angara A5

Raketa Angara A5 pomenovaná podľa sibírskej rieky vyštartovala z kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti na severozápade Ruska.

14.12.2020 (Webnoviny.sk) - Rusko v pondelok po druhý raz úspešne odpálilo ťažkú vesmírnu raketu novej generácie, ktorou chce Moskva dosiahnuť nezávislosť od iných krajín v rámci výskumu vesmíru.

Ekologickú raketu nariadil Jeľcin

"Letí to, sakra!" napísal po štarte na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Takzvanú ekologickú raketu Rusi vyvíjali od pádu Sovietskeho zväzu na nariadenie vtedajšieho prvého prezidenta Ruskej federácie Borisa Jeľcina.

Tá podľa Roskosmosu nepoužíva agresívne a toxické pohonné látky, čo významne zvyšuje environmentálnu bezpečnosť v kozmodróme a susediacich oblastiach.

Prvý testovací let v roku 2014

Prvý úspešný testovací let rakety Angara A5 sa uskutočnil 9. júla 2014. Ruský prezident Vladimir Putin ho vtedy označil ako "veľký úspech pre ruský kozmický priemysel".

Raketa od štartu v Plesecku počas 21 minút svojho letu prekonala vzdialenosť 5700 kilometrov a dorazila na Kamčatku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie