• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Rusko chce zmierniť dopad sankcii zákazom vývozu viac ako 200 druhov zahraničných produktov

Rusko chce zmierniť dopad sankcii zákazom vývozu viac ako 200 druhov zahraničných produktov

Krok zasiahne telekomunikačné, poľnohospodárske, elektrické a technologické zariadenia, ktoré boli v minulosti do Ruska dovezené zo zahraničia.

10.3.2022 (Webnoviny.sk) - Rusko v snahe zmierniť dopad západných sankcií do konca roka 2022 zakázalo vývoz viac ako 200 druhov produktov vyrobených v zahraničí. Štvrtkový krok zasiahne telekomunikačné, poľnohospodárske, elektrické a technologické zariadenia, ktoré boli v minulosti do Ruska dovezené zo zahraničia.

Moskva tiež zakáže vyvážať z Ruska niektoré druhy dreva do krajín, ktoré sa „dopustili nepriateľských akcií“. To bude mať dopad na približne 48 krajín vrátane Spojených štátov a členských štátov EÚ, informuje portál BBC.

Zákaz exportu tovarov vyrobených v zahraničí je „nevyhnutný pre zabezpečenie stability na ruskom trhu“, uvádza sa v nariadení, ktoré podpísal ruský premiér Michail Mišustin. Zákaz sa vzťahuje aj na automobily, železničné vagóny, kontajnery a turbíny.

Krok Ruska je odpoveďou na tvrdé sankcie voči ruskému finančnému sektore a energetike, ktorými Západ reagoval na ruskú inváziu na Ukrajine.

USA vyčlení miliardy dolárov na pomoc Ukrajine a posilnenie východnej hranice NATO

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA v stredu v noci schválila rozsiahly balík výdavkov, v rámci ktorého pôjde 13,6-miliardy dolárov na pomoc Ukrajine a americkým spojencom v Európe. Poprední demokrati sa museli vzdať svojich plánov na nové výdavky na boj proti pandémii ochorenia COVID-19.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Posilnenie východnej hranice

„Na Ukrajine je vojna,“ povedala šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová novinárom na vysvetlenie naliehavosti, ktorú demokrati pociťovali, keď robili ústupky vo vyjednávaní s republikánmi. Schválenie výdavkov v Senáte je zabezpečené koncom tohto týždňa alebo trochu neskôr.

Pomoc Ukrajine zahŕňa 6,5-miliardy dolárov na pokrytie nákladov na vyslanie vojakov a zbraní do východnej Európy a na vybavenie pre spojenecké armády v reakcii na inváziu ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho agresívne hrozby.

Zločiny proti ľudskosti

Ďalších 6,8-miliardy dolárov má smerovať na starostlivosť o utečencov a na poskytnutie ekonomickej pomoci spojencom, na pomoc americkým federálnym úradom pri uplatňovaní sankcií voči Rusku a na ochranu pred kybernetickými útokmi na USA.

Pelosiová uviedla, že sa v stredu 45 minút rozprávala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Povedala, že diskutovali o zbraniach a ďalšej pomoci, ktorú jeho krajina potrebuje, a o „zločinoch proti ľudskosti, ktorých sa Putin dopúšťa“.

Rusko a Bielorusko by nemalo nijakým spôsobom participovať na medzinárodných športových podujatiach

Rusku a Bielorusku by nemalo byť povolené organizovať žiadne medzinárodné športové podujatia, uchádzať sa o ich organizáciu, ani by im nemali byť pridelené.

Individuálni športovci nominovaní Ruskom alebo Bieloruskom, športoví odborníci a tímy reprezentujúce ruský alebo bieloruský štát, by mali mať zakázané súťažiť v iných krajinách vrátane tých organizácií, miest alebo značiek, ktoré aktívne reprezentujú Rusko alebo Bielorusko, ako sú napríklad veľké futbalové kluby.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zhodli sa na tom ministri zodpovední za šport z celého sveta. Za Slovensko sa pod ich spoločné vyhlásenie podpísal štátny tajomník rezortu školstva pre šport Ivan Husár.

Základ medzinárodného športu

„Nevyprovokovaná a neospravedlniteľná vojna Ruska proti Ukrajine, ktorú podporila bieloruská vláda, je ohavnosťou a hrubým porušením jeho medzinárodných záväzkov. Rešpektovanie ľudských práv a mierové vzťahy medzi národmi tvoria základ medzinárodného športu," zdôvodňujú ministri.

V spoločnom vyhlásení zdôrazňujú, že všade tam, kde je to možné, by sa mali prijať primerané opatrenia na obmedzenie sponzorstva a inej finančnej podpory od subjektov s väzbami na ruský a bieloruský štát.

Vyhlásenie podpísalo 26 krajín Únie

Medzinárodné športové federácie zároveň vyzývajú k tomu, aby prijali tieto zásady a oceňujú všetky tie, ktoré tak už urobili. „Vítame aj rozhodnutie Medzinárodného paralympijského výboru zakázať ruským a bieloruským športovcom súťažiť na Zimných paralympijských hrách v roku 2022 v Pekingu. Tieto obmedzenia by mali platiť dovtedy, kým nebude opäť možná spolupráca podľa základných zásad medzinárodného práva," uviedli signatári vyhlásenia.

Spoločné vyhlásenie podpísalo v utorok 8. marca 26 členských krajín Európskej únie (okrem Bulharska), ďalej Austrália, Island, Japonsko, Kanada, Kórejská republika, Nórsko, Nový Zéland, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké a Švajčiarsko.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 17. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 17 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cítite sa výborne a plní optimizmu. Ak sa vrhnete do ťažších úloh, hravo ich zvládnete. To, o čom ste v minulosti len snívali, vám dnes samo padne do náručia.

Býk 21.4. - 21.5.

Stanovíte si vysoké ciele. V starých úlohách veľa dosiahnete. Nepúšťajte sa na novú cestu. Potrebujete získať odstup v pohľade na vaše citové problémy.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nič neurýchľujte, vyčkajte, kým sa vyjadria ostatní. Konajte tak, aby nikto nemal dojem, že sa vnucujete. Večer sa niekto ohlási a získate nečakaný dar.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaša finančná situácia sa môže nečakane zlepšiť. Môže prísť aj k zaujímavej dohode. V každom prípade však prežijete zaujímavý deň a rozhodne sa nebudete nudiť.




Všetky Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie