• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ruskí vojaci zničili plynovod Doneck-Mariupoľ, viac ako 750-tisíc Ukrajincov tak zostalo bez tepla

Ruskí vojaci zničili plynovod Doneck-Mariupoľ, viac ako 750-tisíc Ukrajincov tak zostalo bez tepla

Ruskí vojaci zničili plynovod medzi Doneckom a Mariupoľom, čím pripravili o zdroj tepla viac ako 750-tisíc ľudí. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter na to upozornila ukrajinská poslankyňa Inna Sovsunová.

Informuje o tom spravodajský portál televízie CNN.

„Ruskí okupanti zničili plynovod Doneck-Mariupoľ. Viac ako 750-tisíc ľudí teraz zostalo bez tepla, zatiaľ čo je vonku stále pod nulou. Takmer milión miestnych bude čeliť humanitárnej katastrofe a riziku, že zamrznú na smrť,“ napísala Sovsunová a znovu vyzvala na zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou.

Rusi ostreľovali raketometmi jadrové výskumné zariadenie v Charkove, jeho zničenie by mohlo viesť ku katastrofe

Rusko použilo viacero raketometov Grad na ostreľovanie fyzikálno-technologického inštitútu v ukrajinskom Charkove. Na Facebooku o tom informovala charkovská pobočka ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Tá upozorňuje, že „zničenie jadrového zariadenia a skladovacích priestorov pre jadrový materiál môže viesť k rozsiahlej environmentálnej katastrofe“. Vyšetrovatelia SBU už začali trestné konanie vo veci tzv. ekocídy a zozbieravajú dôkazy pre tribunál v Haagu.


V piatok sa stala terčom útoku Rusov najväčšia jadrová elektráreň nachádzajúca sa neďaleko Záporožia. Požiar vyvolal obavy z možnej nehody, aká sa v roku 1986 odohrala v Černobyle, no oheň sa neskôr podarilo uhasiť.

Nemecko uzavrelo dohodu s plynárenskou firmou Gasunie, chcú postaviť terminál na dovoz LNG

Nemecká štátna rozvojová banka KfW podpísala dohodu s holandskou plynárenskou firmou Gasunie a nemeckou energetickou spoločnosťou RWE na výstavbu terminálu na dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG).


Ako v sobotu informovalo nemecké ministerstvo hospodárstva, memorandum o výstavbe LNG terminálu v meste Brunsbüttel na nemeckom pobreží Severného mora podpísali v piatok. Nezverejnili pritom finančné detaily ani časový plán.


Terminál bude prevádzkovať Gasunie, ktorú vlastní holandský štát, a nemecká rozvojová banka KfW bude mať 50-percentný podiel. Dlhodobým plánom je podľa ministerstva v budúcnosti terminál prispôsobiť na import derivátov zeleného vodíka.

Nemecký kancelár Olaf Scholz minulý víkend oznámil, že jeho krajina rýchlo vybuduje dva terminály na LNG, jeden v Brunsbütteli a druhý vo Wilhelmshavene. Nemecko chce totiž v súvislosti s vojnou na Ukrajine zredukovať svoju závislosť od ruského plynu.

Ceny benzínu a nafty na Slovensku budú aj naďalej výrazne rásť, analytička nemá dobré správy

Zdražovanie na slovenských čerpacích staniciach sa nekončí. Analytička 365.bank Jana Glasová to predpokladá na základe vývoja svetových cien ropy. V nadchádzajúcich týždňoch bude mať na ropný trh v prvom rade dopad ruská invázia na Ukrajinu.

„Nakoľko ceny ropy na globálnom trhu aktuálne prudko rastú a prekračujú 100–dolárovú hranicu, predpokladáme, že aj ceny na našich pumpách budú v ďalších týždňoch výrazne rásť,“ uviedla pre agentúru SITA Glasová.

Vojna a sankcie dvíhajú ceny

Vývoj na našich pumpách závisí od vývoja cien ropy na svetovom komoditnom trhu. Zatiaľ čo v úvode tohto roka sa ceny ropy Brent hýbali ešte okolo hladiny 80 amerických dolárov za barel, tak v posledných týždňoch už prekračovali 90 dolárov za barel.

A aktuálne ceny ropy vyleteli až nad 100–dolárovú hranicu pre vojnu na Ukrajine a zavedenie prísnych sankcií voči Rusku vrátane vylúčenia z platobného systému SWIFT a sankciám voči ruskej centrálnej banke. Takto vysoké ceny sme tu mali naposledy v roku 2014. Cenou ropy podobne ako cenami ostatných aktív aktuálne podľa analytičky hýbe vojna na Ukrajine a inak tomu nebude ani v nasledujúcich dňoch.

„Ceny ropy Brent aj WTI prudko rastú, keďže trhy sa boja prerušenia dodávok ruskej ropy, nedostatku ropy na trhu a samozrejme celkového vyhrotenia vojnového konfliktu. Európske krajiny sú výrazne napojené na ruskú ropu a plyn, takže zastavenie dodávok by spôsobilo nemalé problémy aj európskemu priemyslu,“ uzavrela Glasová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie