• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ruskí olympijskí medailisti podporili Putinovu vojnu na Ukrajine počas osláv anexie Krymu, teraz čelia dôsledkom

Ruskí olympijskí medailisti podporili Putinovu vojnu na Ukrajine počas osláv anexie Krymu, teraz čelia dôsledkom

Väčšina športovcov mala na bundách písmeno Z, ktoré používajú na označenie svojej vojenskej techniky ruskí vojaci na Ukrajine.

23.3.2022 (Webnoviny.sk) - Viacerí úspešní ruskí olympionici boli v závere minulého týždňa účastníkmi zhromaždenia na podporu prezidenta svojej krajiny Vladimira Putina a jeho vojenského ťaženia na Ukrajine, teraz čelia rôznym disciplinárnym postihom a stratám sponzorov.

Na štadióne v moskovských Lužnikách boli súčasťou sprievodného programu olympijskí medailisti v behu na lyžiach, modernej gymnastike, krasokorčuľovaní či plávaní.

Firma Speedo ukončila spoluprácu

A plavec Jevgenij Rylov už kvôli tomu prišiel o sponzora. Strešný orgán tohto športového odvetvia začal voči 25-ročnému úspešnému športovcovi konanie.

"FINA s hlbokým sklamaním zaznamenala správu týkajúcu sa vystúpenia Jevgenija Rylova na štadióne Lužniky počas piatkového mítingu. Záležitosť ďalej vyšetrujeme," informovala Medzinárodná plavecká federácia (FINA).


S Rylovom na základe piatkovej akcie už ukončila spoluprácu spoločnosť Speedo, ktoré sa venuje výrobe plaveckých potrieb.


"S okamžitou platnosťou sme ukončili našu zmluvu. Dôrazne odsudzujeme vojnu na Ukrajine a vyjadrujeme solidaritu s ukrajinským ľudom, s našimi športovcami a spoluhráčmi, ktorých zasiahol tento konflikt," uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Na bundách mali písmeno Z

Firma Speedo sa prostriedky, ktoré mala na základe už zrušenej zmluvy poskytnúť Rylovovi, rozhodla venovať charitatívnej organizácii v rámci Organizácie spojených národov (OSN) zameranej na pomoc utečencom.


Väčšina športovcov, ktorí sa na spomenutej akcii zúčastnili, mali na bundách písmeno Z, ktoré je symbolom ruských vojenských jednotiek operujúcich na území Ukrajiny.


Okrem Rylova tam boli aj krasokorčuliari Victoria Sinicinová, Nikita Kacalapov, Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov, tiež bežec na lyžiach Alexander Boľšunov či moderné gymnastky sestry Dina a Arina Averinové.

Nešlo pritom len o obyčajnú politickú akciu, ale o oslavu ôsmeho výročia začiatku operácie, počas ktorej Rusi v roku 2014 anektovali ukrajinský Krym.

Kuľak a Kariakin priamo podporili Putina

Mnohí športovci, kluby či športové organizácie z Ruska a Bieloruska majú po februárovom rozpútaní vojenského konfliktu na území Ukrajiny pozastavenú činnosť. Také odporúčanie vystavil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) strešným federáciám.


V súvislosti s priamou podporou Vladimira Putina a vojenského konfliktu na Ukrajine už čelia postihom gymnasta Ivan Kuľak či šachista Sergej Kariakin.

Kuľak na pretekoch verejne prezentoval spomenuté písmeno Z na svojom odeve, Kariakin na sociálnych sieťach verejne obhajoval politiku Putina vrátane vojny.

Rylov bude bojkotovať majstrovstvá sveta

Strešné orgány mnohých športov úplne pozastavili účasť športovcov z Ruska a Bieloruska na svojich podujatiach, iné povolili štart reprezentantov týchto krajín len ako neutrálnych.


Rylov v stredu na svojom instagrame informoval, že bude bojkotovať majstrovstvá sveta v plaveckých športoch na prelome júna a júla v Budapešti, aby tým ukázal svoju podporu športovcom-krajanom, ktorí nemôžu štartovať naprieč celým spektrom odvetví.


Správa Ruskej tajnej služby FSB: Rusko môže vojnu len rôznymi spôsobmi prehrať, čaká ho katastrofa


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska


Zvýšené ceny komodít budú tlačiť hodnotu importov nahor a exportnú výkonnosť budú brzdiť negatívne dopady ruskej invázie. Ako ďalej uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, dá sa teda predpokladať, že saldo zahraničného obchodu bude v najbližšom čase skôr negatívne.

Modernizáciou sa podarí ceny stabilizovať

V januári bola obchodná bilancia podľa údajov Štatistického úradu SR záporná, deficit zahraničného obchodu dosiahol 400,5 miliónov eur.


V dlhšom horizonte však môžu niektoré firmy podľa Horňáka znížiť svoju závislosť na určitých typoch komodít, napríklad prostredníctvom modernizácie výroby, nákupom nových technológií, využitím alternatívnych zdrojov energie, čo im prinesie väčšiu stabilitu cien a dodávok.

„Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, najmä vo forme rastu cien komodít, ktoré sú významným vstupom pre priemyselné firmy. Sankcie uvalené na Ruskú federáciu budú obmedzovať obchodné toky a aj keď Rusko nepredstavuje významný exportný trh pre slovenské firmy, je zapojené do dodávateľských reťazcov, čo môže spôsobiť problémy s dodávkami niektorých vstupov,“ povedal Horňák.

Nedostatok surovín

Rusko je významné svojou produkciou a exportom kovov ako paládium, hliník či lítium, ale aj neónový plyn, ktorý je využívaný pri výrobe polovodičov.


Vysoká neistota a premenlivá situácia sťažuje podľa analytika ekonomické predikcie, ktoré môžu byť teraz revidované častejšie než zvyčajne.

Narušené dodávateľské vzťahy

Zužovanie ročného kumulovaného prebytku zahraničného obchodu najskôr bude podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pokračovať aj v najbližších mesiacoch.


K zmierneniu prebytkov by mal naďalej prispievať podľa neho najmä zvýšený cenový tlak pri energetických dovozoch. Rizikom naďalej ostávajú i narušené dodávateľské vzťahy, ktoré by mohli narúšať produkciu i v tomto roku a v nepravidelných intervaloch stále narúšať vývozy.

„Spolu s uvoľnením úzkych hrdiel a stabilným reštartom produkcie by sa prebytky zahraničného obchodu mohli v druhej polovici tohto roka začať opäť mierne rozširovať. Kľúčovú rolu však zohrá ďalší vývoj konfliktu na Ukrajine a z toho plynúci tlak na ceny energií, či výpadky vývozov,“ dodal Koršňák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie