• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ruská ekonomika sa vráti o 15 rokov naspäť a vymaže obdobie svojho rastu, tvrdí finančný inštitút

Ruská ekonomika sa vráti o 15 rokov naspäť a vymaže obdobie svojho rastu, tvrdí finančný inštitút

Inštitút pre medzinárodné financie je presvedčený, že sankcie poškodzujú ekonomiku Ruska.

8.6.2022 (Webnoviny.sk) - Ruská ekonomika sa v tomto roku v dôsledku medzinárodných sankcií za inváziu na Ukrajinu zmenší o 15 % a v roku 2023 o ďalšie tri percentá, čím vymaže 15 rokov rastu. Vo svojej prognóze to konštatuje Inštitút pre medzinárodné financie.

Od dopadu sankcií v plnej sile ekonomiku čiastočne chráni odolnosť ruského rubľa. Ten podopierajú vysoké príjmy z predaja ropy a plynu a tiež intervencie Ruskej centrálnej banky, ktorá zvýšila úrokové sadzby a zaviedla opatrenia, aby zabránila úniku peňazí z krajiny.

V rámci spomenutých intervencií napríklad obmedzili množstvo peňazí, ktoré mohli ľudia previesť do zahraničia. Exportérov zasa prinútili previesť 80 % ich zahraničných príjmov na ruskú menu.

Prezident Vladimir Putin tento týždeň tvrdil, že nezamestnanosť a inflácia v krajine klesajú, čím sa opäť snažil podporiť svoje tvrdenia, že Rusku sa darí napriek sankciám Západu.

Finančný inštitút je však presvedčený, že sankcie, čiastočne aj vďaka povzbudzovaniu zahraničných spoločností, aby odišli z Ruska, „poškodzujú jeho ekonomiku, vymazávajú viac ako dekádu ekonomického rastu a niektoré z najvýznamnejších následkov krajina ešte len pocíti“.

Vojna na Ukrajine: Američania cvičia vojakov na používanie raketometov, obrana Donbasu pokračuje a Rusi útočia na Sjevjerodoneck

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ruské sily v Donbase v priebehu uplynulého dňa nedosiahli významný postup. „Absolútne hrdinská obrana Donbasu pokračuje,“ povedal Zelenskyj vo videopríhovore.


Rusi podľa jeho slov očividne neočakávali, že sa stretnú s takým veľkým odporom a teraz sa snažia do oblasti presunúť dodatočných vojakov a techniku. Rovnaká situácia je podľa jeho slov v Chersonskej oblasti, ktorú ruskí vojaci okupovali na začiatku vojny.


Britské ministerstvo obrany v aktualizácii správy o vývoji situácie na Ukrajine v stredu uviedlo, že ukrajinskí obrancovia si udržiavajú pozície v meste Sjeverodoneck na východe krajiny napriek útokom ruských síl z troch smerov.

Ani jedna strana pravdepodobne v priebehu uplynulého dňa neobsadila významné územie, uviedol britský rezort obrany. Informuje o tom portál bbc.com.

Rusko sústreďuje svoje útoky v regióne Donbas, ale zostáva v obrannej pozícii v iných oblastiach, dodáva britské ministerstvo obrany. Konštatuje pritom, že ukrajinské sily dosiahli určité úspechy v protiútokoch v Chersonskej oblasti a opäť získali predmostie na východnom brehu rieky Inhulec.


Americká armáda začala výcvik ukrajinských vojakov na používanie sofistikovaných raketových systémov, ktorých dodanie Kyjevu minulý týždeň odsúhlasila administratíva prezidenta Joea Bidena. Hovorca Pentagónu Anton Semelroth uviedol, že ukrajinských vojakov cvičia na obsluhu raketometov HIMARS na výcvikovej základni Grafenwöhr v Nemecku a na iných miestach v Európe.


USA schválili poskytnutie Ukrajine štyroch presných raketových systémov stredného doletu v rámci balíka pomoci v sume 700 miliónov dolárov, ktorý odsúhlasili minulý týždeň. Podľa amerických predstaviteľov bude výcvik trvať približne tri týždne. USA doteraz na používanie rôznych druhov zbraní vycvičili približne 900 ukrajinských vojakov. Išlo napríklad aj o výcvik na používanie húfnic, ktoré sa presúvajú na frontové línie.

Svetová banka schválila uvoľnenie ďalších financií pre Ukrajinu v objeme 1,49 miliardy dolárov.


Ide o súčasť podporného balíčka v celkovej sume viac ako 4 miliardy dolárov, ktorý pomôže pri vyplácaní miezd vládnym a sociálnym pracovníkom, uviedla banka vo vyhlásení. Takmer 2 miliardy dolárov Svetová banka už Kyjevu vyplatila. Informuje o tom portál cnn.com.


Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v utorok viac ako 2 243 osôb. Z toho bolo 657 mužov, 1 244 žien a 342 detí. O dočasné útočisko požiadalo 195 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za utorok takmer 2 500 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.


Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 38 policajtov, 37 hasičov, 87 colníkov, 147 vojakov, 61 dobrovoľníkov, 120 zamestnancov okresných úradov a 22 zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu na Ukrajine prekročilo viac ako 493-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 80-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali viac ako 240-tisíc osôb.


Ukrajinskí obrancovia si udržiavajú pozície v meste Sjevjerodoneck na východe krajiny napriek útokom ruských síl z troch smerov.


Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany v aktualizácii správy o vývoji situácie na Ukrajine. Ani jedna strana pravdepodobne v priebehu uplynulého dňa neobsadila významné územie, uviedol britský rezort obrany. Informuje o tom portál bbc.com.


Rusko sústreďuje svoje útoky v regióne Donbas, ale zostáva v obrannej pozícii v iných oblastiach, dodáva britské ministerstvo obrany. Konštatuje pritom, že ukrajinské sily dosiahli určité úspechy v protiútokoch v Chersonskej oblasti a opäť získali predmostie na východnom brehu rieky Inhulec.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ruské sily v Donbase v priebehu uplynulého dňa nedosiahli významný postup. „Absolútne hrdinská obrana Donbasu pokračuje,“ povedal Zelenskyj v utorok večer vo videopríhovore.


Rusi podľa jeho slov očividne neočakávali, že sa stretnú s takým veľkým odporom a teraz sa snažia do oblasti presunúť dodatočných vojakov a techniku. Rovnaká situácia je podľa jeho slov v Chersonskej oblasti, ktorú ruskí vojaci okupovali na začiatku vojny.


Rusko doteraz Ukrajine odovzdalo telá 210 bojovníkov, ktorí padli pri obrane mesta Mariupoľ. Uviedla to ukrajinská vojenská spravodajská služba. Väčšinou ide o telá posledných obrancov oceliarní Azovstaľ. Spravodajská služba nekonkretizovala, koľko tiel by ešte mohlo byť v troskách závodu.


Rusko, ktoré teraz kontroluje zničené prístavné mesto, začalo telá padlých odovzdávať minulý týždeň. Ukrajina v sobotu konštatovala, že obe strany si vymenili 320 tiel, pričom každá dostala telá 160 padlých. Ukrajinskí bojovníci bránili Azovstaľ takmer tri mesiace.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie