• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Ruská armáda pokračuje vo vojnových zločinoch, pod troskami budovy našli telá desiatok civilistov

Ruská armáda pokračuje vo vojnových zločinoch, pod troskami budovy našli telá desiatok civilistov

Telá našli v troskách päťposchodovej budovy.

10.5.2022 (Webnoviny.sk) - V troskách päťposchodovej budovy, ktorú v marci v ukrajinskom meste Izjum zničili ruské ozbrojené sily, našli telá 44 civilistov. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Telá 44 civilistov boli nájdené v dočasne okupovanom Izjume pod troskami päťposchodovej budovy, ktorú okupanti zničili v prvej dekáde marca,“ oznámil gubernátor Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram.

„Toto je ďalší otrasný vojnový zločin ruskej armády proti civilnému obyvateľstvu,“ skonštatoval. BBC pritom upozorňuje, že tieto tvrdenia nedokázala nezávislo overiť.

Lavrov vytočil Izraelčanov, Hitlera označil za žida a židovský národ za najväčších šíriteľov antisemitizmu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov si vyslúžil rozhnevanú reakciu Izraela po tom, ako v nedeľu konštatoval, že nacistický vodca Adolf Hitler mal „židovskú krv“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Opakovaná lož o denacifikácii Ukrajiny

„Konštatovanie ministra zahraničia Lavrova je neodpustiteľné a odporné a zároveň je to strašný historický omyl,“ reagoval izraelský šéf diplomacie Jair Lapid.

„Židia počas holokaustu nevraždili sami seba. Najnižšia forma rasizmu proti židom je obviniť ich samotných z antisemitizmu,“ dodal.

Lavrov sa tak vyjadril v nedeľu v talianskej televízii, kde zopakoval ruské tvrdenia, že cieľom ich invázie na Ukrajinu je „denacifikácia“ krajiny a odmietol protiargument, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je židovského pôvodu.

Lavrov šíri vo svete bludy

„On (Zelenskyj) argumentuje, že aký druh nacizmu by mohli mať, ak je on žid. Môžem sa mýliť, ale aj Hitler mal židovskú krv. Neznamená to absolútne nič. Múdri židovskí ľudia hovoria, že najzanietenejšími antisemitmi zvyčajne bývajú práve židia,“ skonštatoval Lavrov.

Izraelské ministerstvo zahraničia si v pondelok v súvislosti s týmito vyjadreniami predvolalo ruského veľvyslanca v Izraeli. Dani Dajan, ktorý je predsedom pamätníka obetí a hrdinov holokaustu Jad va-Šem, uviedol, že tvrdenie, že Hitler bol židovského pôvodu je „úplne nepodložené“ a zároveň odmietol ruské označovanie Ukrajincov za nacistov.

„Rovnako vážne je označovanie Ukrajincov všeobecne a najmä prezidenta Zelenského za nacistov. Toto, okrem iných vecí, je úplným prekrútením histórie a vážnou urážkou obetí nacizmu,“ napísal Dajan na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Veliteľ Palamar ocenil začiatok evakuácie z oceliarne Azovstaľ. Je tam veľa zranených, mŕtvych aj nedostatok vody

Zástupca veliteľa bataliónu Azov Sviatoslav Palamar, ktorý pomáha brániť poslednú baštu ukrajinského odporu v strategickom prístavnom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora, ocenil začiatok evakuácie ľudí z oceliarne Azovstaľ.

Tvrdí, že k niektorým zraneným vo fabrike bolo ťažké dostať sa.

„Sú tam sutiny. Nemáme žiadne špeciálne vybavenie. Pre vojakov je ťažké zdvihnúť tony vážiace kusy len rukami,“ povedal.

Každý má svoju úlohu

Oceliareň Azovstaľ je podľa Palamara posiaty mínami, raketami, delostreleckými granátmi a nevybuchnutou kazetovou muníciou. Spolu s bataliónom Azov bránia komplex aj policajti, pohraničníci, pobrežná stráž a 36. námorná brigáda.

„Niektorí strážia územie, niektorí bránia pokusom o útoky, niektorí sú zodpovední za prímerie, niektorí pomáhajú pri odstraňovaní trosiek pod ostreľovaním,“ poznamenal Palamar.

Prítomnosť civilistov komplikuje situáciu

Palamar tiež povedal, že boj komplikuje prítomnosť detí a civilistov. V oceliarni sa podľa neho nachádza veľa zranených ľudí, nie je dosť vody a vzduch páchne rozkladajúcimi sa telami. Zdôraznil, že bojovníci v oceliarni budú pokračovať v odpore, kým nedostanú rozkaz, aby to nerobili.


„Najlepším riešením v tejto situácii je naša evakuácia. Má zmysel pokračovať v tomto masakre?“ spýtal sa. Domnieva sa, že patová situácia v oceliarni zachránila veľa životov. „Pretože ak by sme to neurobili, predná línia by bola oveľa väčšia. Predná línia by bola v inej oblasti,“ podotkol Palamar.

Rusko chcelo systémom Stinger zostreliť civilné lietadlo, z útoku plánovalo obviniť Ukrajinu a Západ

Rusko plánovalo teroristický útok, pri ktorom chcelo zvaliť vinu na Ukrajinu. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) informovala, že zneškodnila ruskú sabotážnu prieskumnú skupinu, ktorá plánovala nad Ruskom alebo Bieloruskom zostreliť civilné lietadlo systémom protivzdušnej obrany Stinger vyvinutým v USA a obviniť z toho Ukrajinu a jej spojencov. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ako uviedol hovorca SBU Artem Dechťarenko, činnosť sabotážnej skupiny koordinoval Rus Alexander Ťuterev, ktorý je členom generálneho štábu ruských ozbrojených síl a má prezývku „Mariňák“. Predtým sa podieľal na organizovaní série teroristických útokov v Odeskej oblasti.


Nepriateľskí agenti sa na jeho pokyn snažili nadviazať kontakty s predstaviteľmi ukrajinských ozbrojených síl, pričom sa snažili vystupovať ako vlasteneckí dobrovoľníci. Aby si získali dôveru Ukrajincov, poskytovali ukrajinskej armáde spoľahlivé a presné informácie o pozíciách a pohyboch čečenských jednotiek.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie