• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Rusi zaútočili na najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe v Záporoží, jej výbuch by bol 10-krát silnejší ako Černobyľ (video)

Rusi zaútočili na najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe v Záporoží, jej výbuch by bol 10-krát silnejší ako Černobyľ (video)

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) informovala, že po ruskom útoku a požiari v záporožskej jadrovej elektrárni nezaznamenali zvýšené úrovne radiácie.

Ruský útok spôsobil v Záporožskej jadrovej elektrárni požiar. Oheň vypukol v piatok skoro ráno v päťposchodovej výcvikovej budove v areáli.

Elektráreň, ktorá je najväčšia v Európe, nepostihol. Panovali však obavy, že by sa mohol rozšíriť, ak by ho rýchlo nedostali pod kontrolu.

Informuje o tom spravodajský portál BBC. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na Twitteri upozornil, že výbuch elektrárne by bol 10-krát silnejší ako ten v Černobyle v roku 1986.


Ukrajinské záchranné služby najprv informovali, že vojaci hasičom bránili pri vstupe na miesto. Napokon sa tam však dostali a o 5:20 miestneho času požiar začali hasiť. Uhasili ho asi o hodinu neskôr.


Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) informovala, že po ruskom útoku a požiari v záporožskej jadrovej elektrárni nezaznamenali zvýšené úrovne radiácie. Podľa posledných informácií je areál elektrárne obsadený ruskými vojakmi. Jadrová fyzička a predsedníčka českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová na Twitteri uviedla, že areál Záporožskej jadrovej elektrárne je obsadený ruskými vojakmi a opísala aj stav energetických blokov.

Ruský nálet vo štvrtok zničil elektráreň v meste Ochtyrka na severe Ukrajiny a zanechal mesto bez elektriny.


Na komunikačnej platforme Telegram o tom informoval šéf regionálnej samosprávy Dmytro Žyvyckyj. „Snažíme sa zistiť, ako urýchlene dostať ľudí z mesta, pretože za deň sa bytové domy zmenia na chladné kamenné pasce bez vody, svetla a elektriny,“ povedal.

V prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu ruskí vojaci zaútočili na vojenskú základňu v Ochtyrke a podľa tamojších predstaviteľov zabili viac ako 70 ukrajinských vojakov.

Rusko je pripravené na mierové rokovania, bude pokračovať v snahe zničiť ukrajinskú vojenskú infraštruktúru

Rusko je pripravené na mierové rokovania s Ukrajinou, ale bude pokračovať vo svojom úsilí zničiť tamojšiu vojenskú infraštruktúru. Vo štvrtok to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, podľa ktorého ruská delegácia na tohtotýždňových rokovaniach predložila ich požiadavky ukrajinským vyjednávačom a teraz čakajú na odpoveď Kyjeva, ktorú by mali dostať na stretnutí naplánovanom na štvrtok.


Lavrov vyhlásil, že Moskva bude trvať na podmienkach, že Ukrajina už nikdy nebude pre Rusko predstavovať vojenskú hrozbu. Tiež povedal, že bude na Ukrajincoch, aby vybrali, akú vládu by mali mať.

Ruský minister sa vyjadril aj na margo civilných obetí ruskej kampane na Ukrajine, ktorú ako „špeciálnu operáciu“ začalo minulý týždeň. Trval na tom, že ruská armáda používa len presné zbrane na vojenské ciele.


Uznal, že ruské útoky mohli zabiť civilistov, pričom skonštatoval „akákoľvek vojenská akcia je plná obetí, a to nielen medzi armádou, ale aj civilistami“. Agentúra The Associated Press už skôr množstvom dôkazov zdokumentovala, že bombardovanie po celej Ukrajine zasahuje bez rozdielu domy, školy a nemocnice.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie