• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Rusi utrpeli na Ukrajine zničujúce straty a v jednotkách sú údajne vzbury medzi vojakmi

Rusi utrpeli na Ukrajine zničujúce straty a v jednotkách sú údajne vzbury medzi vojakmi

Nedostatok skúsených veliteľov „pravdepodobne povedie k ďalšiemu poklesu morálky a pretrvávajúcej zlej disciplíne".

30.5.2022 (Webnoviny.sk) - Rusko s najväčšou pravdepodobnosťou utrpelo zničujúce straty v radoch stredných a nižších dôstojníkov. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí to britská spravodajská služba vo svojej najnovšej aktualizácii.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Strata veľkej časti mladej generácie profesionálnych dôstojníkov pravdepodobne zhorší pretrvávajúce problémy ruskej armády s modernizáciou prístupu k veleniu a riadeniu," uvádzajú Briti, podľa ktorých nedostatok skúsených veliteľov „pravdepodobne povedie k ďalšiemu poklesu morálky a pretrvávajúcej zlej disciplíne".

Objavili sa správy, že vo viacerých ruských jednotkách nastali vzbury medzi vojakmi.

Vojna na Ukrajine: Rusi prišli o Grad aj tanky T-72, Podoľak varuje pred otvorením Pandorinej skrinky a Zelenskyj odvolával

Ukrajinské sily podnikli úspešný protiútok južne od Kryvého Rihu. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na tamojšieho najvyššieho vojenského predstaviteľa Oleksandra Vilkula.

„Bolo zlikvidovaných 63 útočníkov a 19 kusov nepriateľskej techniky, vrátane moderných tankov T-72, viacnásobného odpaľovacieho raketového systému Grad, delostrelectva, vrtuľníkov a jedného lietadla SU-35,“ uviedol Vilkul.

Povedal, že vnútorne vysídlené osoby z oblastí okupovaných Ruskom alebo napadnutých oblastí naďalej prichádzajú do Kryvého Rihu. „Do mesta naďalej prichádzajú utečenci. V meste je už viac ako 45-tisíc oficiálne registrovaných utečencov, v skutočnosti je to však viac ako 60-tisíc,“ povedal Vilkul.

Rusko považuje „oslobodenie“ Donbasu na východe Ukrajiny na svoju „bezpodmienečnú prioritu“. Ako referuje spravodajský web BBC, povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ten pri obrane ruskej vojenskej operácie, ktorá trvá viac ako tri mesiace, opäť povedal, že jej cieľom je „demilitarizácia“ Ukrajiny a Rusko bojuje proti „neonacistickému režimu“. Zároveň poprel špekulácie, že ruský prezident Vladimir Putin je chorý.


Zastavenie Ruska je podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka spoločnou misiou všetkých civilizovaných krajín.


Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že ruskí agenti presadzujú naratív, v ktorom poukazujú na to, že svet venuje viac pozornosti Ukrajine ako Afrike alebo Východu. Vojna na Ukrajine však podľa Podoľaka nie je lokálny konflikt, ale je „otázkou, aký bude svet zajtra“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Umožnenie výhry Ruska by „otvorilo Pandorinu skrinku a posunulo ľudstvo do temných vekov“, povedal tiež Podoľak. „Akýkoľvek autokrat by bol schopný vyvolať územné konflikty, zmocniť sa krajín a vyhladiť národy. Zastaviť Rusko je poslaním všetkých civilizovaných krajín. Čas je, ale mali by sme sa poponáhľať,“ dodal.


Ukrajinské sily podnikli úspešný protiútok južne od Kryvého Rihu.


Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na tamojšieho najvyššieho vojenského predstaviteľa Oleksandra Vilkula. „Bolo zlikvidovaných 63 útočníkov a 19 kusov nepriateľskej techniky, vrátane moderných tankov T-72, viacnásobného odpaľovacieho raketového systému Grad, delostrelectva, vrtuľníkov a jedného lietadla SU-35,“ uviedol Vilkul.


Povedal, že vnútorne vysídlené osoby z oblastí okupovaných Ruskom alebo napadnutých oblastí naďalej prichádzajú do Kryvého Rihu. „Do mesta naďalej prichádzajú utečenci. V meste je už viac ako 45-tisíc oficiálne registrovaných utečencov, v skutočnosti je to však viac ako 60-tisíc,“ povedal Vilkul.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po nedeľňajšej návšteve Charkovskej oblasti na východe krajiny prepustil regionálneho šéfa bezpečnosti. Ako referuje spravodajský web CNN, šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Charkovskej oblasti podľa Zelenského „nepracoval na ochrane mesta pred prvými dňami totálnej invázie a myslel len na seba“.


Rusko považuje „oslobodenie“ Donbasu na východe Ukrajiny na svoju „bezpodmienečnú prioritu“. Ako referuje spravodajský web BBC, povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ten pri obrane ruskej vojenskej operácie, ktorá trvá viac ako tri mesiace, opäť povedal, že jej cieľom je „demilitarizácia“ Ukrajiny a Rusko bojuje proti „neonacistickému režimu“.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie