• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Rusi sú podľa Zelenského čoraz viac toxickejší, môžu plánovať rozmiestnenie chemických zbraní (video)

Rusi sú podľa Zelenského čoraz viac toxickejší, môžu plánovať rozmiestnenie chemických zbraní (video)

Zelenskyj varoval, že ruskí vojaci pri ustupovaní zanechali po sebe „desiatky, ak nie stovky tisíc“ nebezpečnej munície.

12.4.2022 (Webnoviny.sk) - Rusko sa čoraz viac stráni medzinárodného spoločenstva a s pokračujúcou inváziou je každým dňom toxickejšie. Ako referuje spravodajský web BBC, v nočnom prejave to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Varoval, že ruskí vojaci pri ustupovaní zanechali po sebe „desiatky, ak nie stovky tisíc“ nebezpečnej munície. „Okupanti nechali míny všade. V domoch, ktorých sa zmocnili, na uliciach, na poliach... Zamínovali majetok našich ľudí, autá, dvere,“ dodal.

Zelenskyj zároveň varoval, že Rusko môže plánovať rozmiestnenie chemických zbraní na Ukrajine, a dodal, že tieto obavy berú „tak vážne, ako je to len možné“. Vyzval Ukrajincov, aby posilnili svoje odhodlanie.

Zničili Rusi slovenský systém S-300? Propaganda šíri klamstvá

Systém S-300, ktorý Slovensko dodalo na Ukrajinu, zničený nebol. Informuje o tom na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že je to klamstvo ruskej propagandy.

„Chcem upozorniť, že ide o nepravdivé informácie a sprievodné videá či fotografie sú staršieho dáta,“ napísal na sociálnej sieti Facebook a dodal, že aj ukrajinská strana oficiálne potvrdila, že ide o dezinformácie.


Ruská armáda v nedeľu 10. apríla uviedla, že zasiahla batérie ukrajinskej protivzdušnej obrany na juhu a východe Ukrajiny. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v nedeľu povedal, že raketami zo vzduchu zasiahli raketové systémy S-300 v Starobohdanivke v Mykolajivskej oblasti na juhu a na leteckej základni Čuhujiv vo východnej Charkivskej oblasti. Strely s plochou dráhou letu odpálené z mora podľa Konašenkova zase zničili veliteľstvo jednotky ukrajinskej armády blízko obce Zvonecke pri Dnipre. Agentúra AP pripomenula, že tvrdenia ruskej armády sa nedali nezávisle overiť.

Slovensko rokuje s Ukrajinou o predaji húfnic Zuzana a slovenské nebo by mohli chrániť Američania

Slovensko rokuje s Ukrajinou o možnej dodávke samohybných húfnic Zuzana. V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Oprava poškodenej techniky

Doplnil, že v tomto prípade by nemalo ísť o darovanie, ale o predaj. Či pôjde o verziu Zuzana 2000 alebo Zuzana 2 je podľa neho otázkou debaty.


„A hovoríme tiež o možnosti, aby poškodené ukrajinské bojové vozidlá a tanky T-72 alebo T-55 prišli na naše územie a v našich vojenských opravárenských podnikoch by sme ich opravovali a vracali naspäť na Ukrajinu,“ vysvetlil minister.

Ochrana slovenského neba

Pokiaľ ide o dosluhujúce stíhačky MiG-29, podľa Naďa bude čoskoro problém „udržať ich vo vzduchu“, keďže zo Slovenska odchádzajú ruskí mechanici, ktorí ich majú udržiavať. „Zdá sa, že ruská strana si začína neplniť svoje zmluvné vzťahy,“ skonštatoval minister s tým, že čím skôr sa MiGy rozhodneme uzemniť, tým lepšie.


Ochranu vzdušného priestoru by podľa ministra v prípade vyradenia MiGov až do dodania amerických stíhačiek F-16 v roku 2024 mohli zabezpečiť napríklad Američania zo základní v Poľsku. „Tých možností je viacero, každopádne to nechám na vojakov – tých našich alebo aliančných (vojakov NATO, pozn. SITA) z hľadiska plánovania,“ dodal minister obrany.

Mikulec nevylúčil poslanie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu, opozíciu skritizoval za šialenstvo okolo S-300

Slovensko by podľa názoru ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) mohlo Ukrajine poslať aj naše stíhačky MiG-29. Ako však povedal v diskusnej relácii V politike televízie TA3, táto možnosť podľa neho zatiaľ nie je „v hre“. „Podľa môjho názoru tu už dávno nemali byť,“ povedal minister na margo stíhačiek ruskej výroby.

Darovanie systému S-300

Pokiaľ ide o darovanie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, podľa ministra to nebolo ľahké rozhodnutie.


„Tie názory boli rôzne, ale je veľmi dôležité, že nakoniec to rozhodnutie bolo konsenzuálne,“ uviedol Mikulec s tým, že niektorí členovia vlády mali v tejto súvislosti otázky, ktoré museli byť zodpovedané.

„Aj preto si myslím, že to rozhodnutie v konečnom dôsledku bolo veľmi zodpovedné,“ skonštatoval minister vnútra.

Patriot je oveľa efektívnejší

Mikulec v tejto súvislosti označil za klamstvo tvrdenie opozície, že za S-300 nemáme na Slovensku náhradu.


Zároveň uviedol, že systém by budúci rok tak či tak musel byť vyradený, pretože Slovensko nemá zabezpečenú dodávku náhradných dielov ani servis systému.


„Patriot, ako systém protivzdušnej obrany je oveľa efektívnejší ako S-300, už len tým že dokáže sledovať viac cieľov. Dokonca má viac ako dvojnásobný dosah,“ dodal Mikulec.


Heger označil Putina za krutú bytosť, Ficovi a Pellegrinimu by zorganizoval cestu na Ukrajinu



Štvorčlenná rodina zaplatí za jedlo a energie mesačne navyše zhruba 50 eur, vypočítala prezidentka Čaputová



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Matovič: S-300 chráni životy ľudí Ukrajiny, „skorumpovaný zmrd“ Fico a jeho „pelerína“ z toho robili vedu


Príspevok pre azylantov sa zvýši na trojnásobok životného minima, štát im na štart poskytne viac ako 650 eur


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie