• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Rusi sa na Ukrajine trápia so zastaralou technikou, v priamom prenose svetu ukazujú vojenskú prehliadku vrakov

Rusi sa na Ukrajine trápia so zastaralou technikou, v priamom prenose svetu ukazujú vojenskú prehliadku vrakov

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že Moskva mobilizuje 50-ročné tanky T-62 na posilnenie Južného zoskupenia síl.

27.5.2022 (Webnoviny.sk) - Britské ministerstvo obrany predpokladá, že Rusko používa pri snahe okupovať územia na juhu Ukrajiny 50-ročné tanky. Vo svojej správe o situácii na Ukrajine rezort uvádza, že Moskva mobilizuje tanky T-62 na posilnenie Južného zoskupenia síl.

Predpokladá sa, že tieto vozidlá sú „obzvlášť citlivé na protitankové zbrane“. Zároveň ukazujú nedostatok „moderného, bojaschopného vybavenia“, informuje podľa spravodajského portálu BBC ministerstvo.

Ruské sily podľa britského rezortu obrany pokračujú v úsilí o obkľúčenie Sjevjerodonecka a Lysyčanska. Nedávno sa im podarilo obsadiť niekoľko obcí severovýchodne od Popasnej, ale ukrajinský vzdor bráni Moskve získať plnú kontrolu.

Vojna na Ukrajine: Rusi sa snažia niektoré mestá spáliť na popol a v Azovstaľe sa stále môžu ukrývať vojac

Zintenzívnená ruská ofenzíva vo východoukrajinskom Donbase podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského odzrkadľuje „očividnú politiku genocídy“. Vo svojom prejave ukrajinská hlava štátu povedala, že súčasná ofenzíva môže spôsobiť, že región bude neobývaný. Vymenoval pritom mestá Popasna, Bachmut, Lyman, Lysyčansk a Sjevjerodoneck, ktoré chcú Rusi podľa jeho slov „spáliť na popol“ ako Volnovachu, či Mariupoľ.

V mestách bližšie k ruským hraniciam, ako sú Doneck a Luhansk, ruské sily „zhromaždia každého, koho môžu, aby zaplnili miesta zabitých a zranených v okupačnom kontingente“, pokračoval Zelenskyj s tým, že to všetko spolu s deportáciami a masovým zabíjaním civilistov je „zjavná politika genocídy presadzovaná Ruskom“.


Ukrajinský prezident podľa spravodajskej televízie CNN zdôraznil, že vytváranie tlaku na Rusko je doslova záležitosťou záchrany životov a každé zdržanie, spor alebo návrh na „upokojenie“ Moskvy vedie k „novým zabitým Ukrajincom“ a novým hrozbám pre každého na kontinente.

Deväť ľudí, vrátane päťmesačného bábätka, zomrelo vo štvrtok pri ruskom ostreľovaní obytných oblastí pri centre ukrajinského mesta Charkov. Oznámil to šéf vojenskej samosprávy Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov s tým, že ďalších 19 ľudí, medzi nimi aj 9-ročné dieťa, utrpelo zranenia.


Keďže Rusi ostreľovali obytnú oblasť, ich cieľom mohlo byť len terorizovanie miestnych obyvateľov, skonštatoval gubernátor. Ako tiež uviedol, ukrajinské ozbrojené sily pevne držia svoje pozície, informuje televízia CNN na svojej webstránke.

Šéf Ruskom podporovaného separatistického regiónu na východe Ukrajiny tvrdí, že v rozľahlej mariupoľskej oceliarni Azovstaľ sa naďalej môžu skrývať ukrajinskí bojovníci, a to aj po tom, čo Moskva oficiálne vyhlásila operáciu prevzatia kontroly nad ňou za úspešnú a dokončenú. „Mohli by sa skrývať, niekde sa stratiť, zaostať za tými, ktorí sa vzdali a boli zajatí,“ povedal Denis Pušilin zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky.


Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo vo štvrtok viac ako 2 400 osôb. Z toho bolo 667 mužov, 1 445 žien a 333 detí. O dočasné útočisko požiadalo 163 žiadateľov.


Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3 000 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.



V ukrajinskom meste Sjevjerodoneck, ktoré je v centre intenzívnych bojov o Donbas, zabili už najmenej 1 500 osôb. Povedal to tamojší starosta Oleksandr Strjuk, podľa ktorého v meste zostalo zhruba 12- až 13-tisíc ľudí.


Ako tiež povedal, 60 percent obytných budov je zničených. Mesto podľa jeho slov ale ešte odoláva, aj keď ruská prieskumná a sabotážna skupina vošla do mestského hotela.



Deväť ľudí, vrátane päťmesačného bábätka, zomrelo vo štvrtok pri ruskom ostreľovaní obytných oblastí pri centre ukrajinského mesta Charkov. Oznámil to šéf vojenskej samosprávy Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov s tým, že ďalších 19 ľudí, medzi nimi aj 9-ročné dieťa, utrpelo zranenia. Keďže Rusi ostreľovali obytnú oblasť, ich cieľom mohlo byť len terorizovanie miestnych obyvateľov, skonštatoval gubernátor. Ako tiež uviedol, ukrajinské ozbrojené sily pevne držia svoje pozície, informuje televízia CNN na svojej webstránke.


Zintenzívnená ruská ofenzíva vo východoukrajinskom Donbase podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského odzrkadľuje „očividnú politiku genocídy“.


Vo svojom nočnom prejave vo štvrtok ukrajinská hlava štátu povedala, že súčasná ofenzíva môže spôsobiť, že región bude neobývaný. Vymenoval pritom mestá Popasna, Bachmut, Lyman, Lysyčansk a Sjevjerodoneck, ktoré chcú Rusi podľa jeho slov „spáliť na popol“ ako Volnovachu, či Mariupoľ. V mestách bližšie k ruským hraniciam, ako sú Doneck a Luhansk, ruské sily „zhromaždia každého, koho môžu, aby zaplnili miesta zabitých a zranených v okupačnom kontingente“, pokračoval Zelenskyj s tým, že to všetko spolu s deportáciami a masovým zabíjaním civilistov je „zjavná politika genocídy presadzovaná Ruskom“.


Ukrajinský prezident podľa spravodajskej televízie CNN zdôraznil, že vytváranie tlaku na Rusko je doslova záležitosťou záchrany životov a každé zdržanie, spor alebo návrh na „upokojenie“ Moskvy vedie k „novým zabitým Ukrajincom“ a novým hrozbám pre každého na kontinente.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie