• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Rusi rozmiestňujú míny v Čiernom mori a blokujú tak ukrajinské prístavy v Odese a Očakive, tvrdia Američania

Rusi rozmiestňujú míny v Čiernom mori a blokujú tak ukrajinské prístavy v Odese a Očakive, tvrdia Američania

Pre ruskú blokádu ukrajinských prístavov nie je možné vyviezť 22 miliónov ton obilia.

24.6.2022 (Webnoviny.sk) - Spojené štáty majú informácie, že čiernomorská flotila ruského námorníctva dostala rozkaz účinne blokovať ukrajinské prístavy Odesa a Očakiv. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Podľa neho spravodajské služby majú indície, že ruské sily rozmiestňujú míny v Čiernom mori a už predtým zamínovali rieku Dnipro.

„Môžeme potvrdiť, že napriek verejným tvrdeniam Ruska, že nezamínováva severozápadnú časť Čierneho mora, Rusko v skutočnosti rozmiestňuje míny v Čiernom mori neďaleko Očakiva,“ povedal americký predstaviteľ.

Ukrajina vytvorila dve cesty na vývoz obilia - cez Poľsko a Rumunsko. Rokuje tiež s pobaltskými štátmi.

Vojna na Ukrajine: Rusi kontrolujú viac ako polovicu Doneckej oblasti, EÚ sľúbila ďalšie zbrane a USA poslali raketomety HIMARS

Viac ako polovicu Doneckej oblasti na východe Ukrajiny má zjavne pod kontrolou Rusko. Len 45 percent oblasti kontrolujú ukrajinské sily. Informuje o tom televízia CNN. „Je veľmi náročné povedať, či je zvyšok kontrolovaný nepriateľom, pretože tieto mestá nepriateľ ničí, sú len územiami,“ skonštatoval šéf vojenskej samosprávy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

Ako tiež povedal, v Sloviansku a Lymane sa koncentrujú práporové taktické skupiny. Ukrajinské sily majú podľa Kyrylenka pred sebou vážne bitky, pričom pokračuje ostreľovanie pozdĺž cesty Bachmut – Lysyčansk s cieľom „odrezať“ Sjevjerodoneck a Lysyčansk od zásobovania.


Európska únia vyhlásila, že bude „rýchlo“ pracovať na zvýšení vojenskej pomoci Ukrajine a na ďalšej finančnej podpore. Po prvom dni dvojdňového summitu Európska rada uviedla: „Európska únia je silne zaviazaná poskytovať ďalšiu vojenskú podporu, aby pomohla Ukrajine uplatňovať svoje prirodzené právo na sebaobranu pred ruskou agresiou a na ochranu svojej územnej integrity a suverenity.“ Informuje o tom portál cnn.com.

Na Ukrajinu dorazili salvové raketomety HIMARS zo Spojených štátov. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to vo štvrtok oznámil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov, pričom sa poďakoval svojmu americkému rezortnému kolegovi Lloydovi Austinovi za poskytnutie týchto zbraní.


Informuje o tom televízia CNN. Zároveň však pripomína, že sa jej nepodarilo nezávisle overiť, kedy raketomety prišli na Ukrajinu a či už ich použili na bojisku.


Rusko aj Ukrajina už prevádzkujú salvové raketové systémy, ale šesťraketový systém HIMARS, ktorý poslali USA na pomoc Kyjevu je pokročilejší, pričom je presnejší a má lepší dosah. Ukrajina požiadala o približne 300 týchto systémov. K dnešnému dňu (štvrtok, 23. júna 2022, pozn. SITA) USA darovali Ukrajine iba štyri HIMARS, ale nevylúčili, že v budúcnosti poskytnú ďalšie.

Tri salvové raketomety pošle Ukrajine aj Nemecko, oznámila v stredu tamojšia ministerka obrany Christine Lambrechtová.


Začlenenie Ukrajiny do Európskej únii (EÚ) znamená pre Slovensko zvýšenie bezpečnosti a zvýšenie prosperity.


Konštatoval to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) na brífingu zo samitu EÚ v Bruseli po schválení kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu a Moldavsko s tým, že toto schválenie otvára perspektívu aj pre ekonomický a bezpečnostný rozvoj Slovenska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj údajne uvažuje o odvolaní šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Ivana Bakanova, ktorý jeho kamarátom z detstva. Zelenskyj ho vraj chce nahradiť niekym vhodnejším. Informuje o tom portál news.sky.com, ktorý cituje denník Politico. Rozhodnutia niekoľkých vysokopostavených predstaviteľov SBU v prvých hodinách a dňoch ruskej invázie na Ukrajinu podľa denníka Politico pravdepodobne pre Kyjiv znamenali územné straty, vrátane straty mesta Cherson.


Európska rada vyzvala Rusko, aby okamžite ukončilo útoky na poľnohospodárske zariadenia a odblokovalo Čierne more, hlavne prístav Odesa, v záujme umožnenia exportu obilia, pričom Moskvu obvinila z globálnej krízy potravinovej bezpečnosti. „Využívaním potravín ako zbrane vo svojej vojne proti Ukrajine je Rusko jediné zodpovedné za globálnu krízu potravinovej bezpečnosti, ktorú vyprovokovalo,“ uviedla Európska rada.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore k Európskemu parlamentu po tom, ako EÚ udelila jeho krajine štatút kandidáta na členstvo, sa poďakoval každému členskému štátu únie za podporu.


Zelenskyj poznamenal, že hoci Ukrajina ešte nie je súčasťou EÚ, pravdepodobne má najviac vlajok únie. „Boli v rukách nášho ľudu počas revolúcií,“ povedal. „Sú v rukách nášho ľudu v zákopoch od roku 2014,“ vyhlásil. „Verím, že vlajka Európskej únie bude v každom ukrajinskom meste, ktoré ešte musíme oslobodiť spod okupácie Ruskou federáciou,“ vyjadril sa.


„Ukrajinská a európska vlajka budú tiež spolu, keď budeme po tejto vojne spoločne obnovovať náš štát,“ dodal Zelenskyj. Informuje o tom portál news.sky.com.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie