• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Rusi okupujú japonské súostrovie, krajina pritvrdila v spore o Južné Kurily

Rusi okupujú japonské súostrovie, krajina pritvrdila v spore o Južné Kurily

Podľa japonského verejnoprávneho vysielateľa NHK, krajina ostrovy naposledy označila za „ilegálne okupované“ v roku 2003.

22.4.2022 (Webnoviny.sk) - Japonsko v čase zhoršovania vzťahov s Ruskom v súvislosti s vojnou na Ukrajine prvý raz za takmer 20 rokov označilo štyri sporné ostrovy za „ilegálne okupované“ Ruskom. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Ruská okupácia ostrovov

Vzťahy medzi krajinami sa od februárového začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zhoršili a Japonsko zrejme vôbec prvý raz za takmer dve desaťročia použilo pre ostrovy takéto označenie.

Japonské ministerstvo zahraničných vecí tiež vo svojej výročnej diplomatickej správe zverejnenej v piatok označilo ostrovy, ktoré Rusko nazýva Južné Kurily, za „Severné teritóriá“.

Podľa japonského verejnoprávneho vysielateľa NHK, krajina ostrovy naposledy označila za „ilegálne okupované“ v roku 2003.

Ministerstvo v správe konštatuje, že Japonsko vníma ostrovy ako „japonské územia, nad ktorými má Japonsko výsostné práva, ale v súčasnosti sú ilegálne okupované Ruskom“.

Najdlhšie trvajúci územný spor

Ostrovy, ktoré sa nachádzajú severovýchodne od pobrežia japonského ostrova Hokkaido, obsadili sovietske jednotky po tom, ako sa Japonsko v roku 1945 vzdalo Spojencom.

Nezhody o tom, kto je právoplatným vlastníkom ostrovov, spôsobili jeden z najdlhšie trvajúcich nedoriešených územných sporov a už desaťročia vyvolávajú napätie medzi Ruskom a Japonskom.


V čase okupácie ostrovov Sovietmi na konci druhej svetovej vojny odtiaľ vyhnali asi 17-tisíc japonských obyvateľov. Podľa americkej súkromnej konzultačnej spravodajskej agentúry Stratfor tam v súčasnosti žije okolo 19-tisíc ľudí.

Kurilské ostrovy

Kurilské ostrovy alebo Kurily - je vulkanické súostrovie, nachádzajúce sa medzi polostrovom Kamčatka a Japonskými ostrovmi (Hokkaidó). Reťaz Kurilského súostrovia tvorí 56 ostrovov. Ich prstenec tvorí prirodzenú východnú hranicu vôd Ochotského mora a oddeľuje ho tak od vôd Tichého oceánu.


Kurilské ostrovy sú súčasťou Sachalinskej oblasti (Ruská federácia). Sú rozdelené do troch okresov: Severné Kurily, Kurilské a Južné Kurily. Centrá týchto regiónov majú zodpovedajúce názvy: Severo-Kurilsk, Kurilsk a Yuzhno-Kurilsk. Nachádza sa tu aj dedina Malo-Kurilsk (centrum Malého Kurilského hrebeňa).

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie