• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Rusi majú pod kontrolou väčšinu Sjevjerodonecka, ale bojujú s nedostatkom dronov

Rusi majú pod kontrolou väčšinu Sjevjerodonecka, ale bojujú s nedostatkom dronov

Museli začať používať drony vo vlastníctve ministerstva pre mimoriadne situácie.

2.6.2022 (Webnoviny.sk) - Rusko čelí nedostatku dronov. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na Ukrajinskú bezpečnostnú službu (SBU). Ruské sily už počas vojny prišli o veľké množstvo tohto typu vojenského vybavenia, a to dokonca do takej miery, že museli začať používať drony vo vlastníctve ministerstva pre mimoriadne situácie.

Veľká koncentrácia delostrelectva

Britská vojenská rozviedka tvrdí, že Rusko prevzalo kontrolu nad väčšinou mesta Sjevjerodoneck na východe Ukrajiny.

Hlavná cesta do Sjevjerodonecka „pravdepodobne zostáva pod kontrolou Ukrajiny, ale Rusko naďalej dosahuje stabilné miestne zisky, čo umožňuje veľká koncentrácia delostrelectva," uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojom najnovšom hlásení o vojne s tým, že Rusko „v tomto procese utrpelo straty". Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Tvrdé boje v Sjevjerodonecku

Prekročenie rieky Siverskyj Donec, ktorá je prirodzenou prekážkou pre ich osi postupu, je životne dôležité pre ruské sily, pretože zabezpečujú Luhanskú oblasť a pripravujú sa na presun na Doneckú oblasť, uvádza ministerstvo.

Ukrajinské úrady uznali, že Rusko má pod kontrolou 80 percent Sjevjerodonecka a v meste pokračujú tvrdé boje. Sjevjerodoneck a susedné mesto Lysyčansk, ktoré už niekoľko týždňov čelia ťažkému ruskému ostreľovaniu, sú najvýchodnejšie mestá pod kontrolou Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine: Rusi zaútočili na železničnú trať, tunel Beskydy a vinia USA z prilievania oleja do ohňa

Ruská raketa zasiahla železničnú trať vo Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny. Gubernátor oblasti Maksym Kozyckyj uviedol, že päť ľudí utrpelo zranenia.

Rusi podľa poradcu ministra vnútra Antona Heraščenka zaútočili na karpatský tunel Beskydy v snahe prerušiť kľúčové železničné spojenie a narušiť dodávky zbraní a paliva. Šéf ukrajinských železníc upresnil, že škody na železnici posudzujú, ale tunel útok ušetril. Útok údajne spôsobil meškanie troch osobných vlakov, ktoré však neskôr pokračovali vo svojej ceste.

Moskva negatívne vníma americké plány dodávok ďalších zbraní Ukrajine. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že neverí sľubom Kyjeva, že ich nepoužije na útok na Rusko. Zároveň obvinil Spojené štáty z toho, že „úmyselne a usilovne prilievajú olej do ohňa“. „Spojené štáty sa držia línie boja s Ruskom až do posledného Ukrajinca,“ povedal.

Kyjev žiada o raketomety, aby zabránil postupu Ruska vo východnom regióne Donbas. Americkí predstavitelia tvrdia, že balík pomoci, ktorého predstavenie sa očakáva v stredu, sa snaží nájsť rovnováhu medzi túžbou pomôcť Ukrajine v boji proti ruským delostreleckým barážam a neposkytnutím zbraní, ktoré by Ukrajine umožnili zasiahnuť ciele hlboko v Rusku a podnietiť eskaláciu vojny.


Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) oznámil, že zvoláva stretnutie vysokopostavených predstaviteľov Fínska, Švédska a Turecka v snahe prekonať námietky Ankary voči vstupu severských krajín do vojenskej aliancie.


Rokovania sa uskutočnia o pár dní v Bruseli, povedal Jens Stoltenberg novinárom vo Washingtone, kde sa stretol s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom. „Som presvedčený, že nájdeme cestu vpred,“ vyhlásil tiež Stoltenberg. Vyriešiť otázku tureckej blokády členstva Fínska a Švédska by chcel šéf NATO vyriešiť ešte pred samitom aliancie. Ten sa bude konať v Madride od 28. do 30. júna.

Fínsko a Švédsko, podnietené bezpečnostnými obavami z ruskej vojny na Ukrajine, požiadali o vstup do NATO minulý mesiac. Blokuje to však turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podľa ktorého nerobia dosť pre boj proti kurdskému extrémizmu.


Ruská raketa zasiahla železničnú trať vo Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny. Gubernátor oblasti Maksym Kozyckyj uviedol, že päť ľudí utrpelo zranenia. Rusi podľa poradcu ministra vnútra Antona Heraščenka zaútočili na karpatský tunel Beskydy v snahe prerušiť kľúčové železničné spojenie a narušiť dodávky zbraní a paliva. Šéf ukrajinských železníc upresnil, že škody na železnici posudzujú, ale tunel útok ušetril. Útok údajne spôsobil meškanie troch osobných vlakov, ktoré však neskôr pokračovali vo svojej ceste.


Dánski voliči v stredu v historickom referende odhlasovali, aby sa ich krajina vzdala rozhodnutia spred troch desaťročí nepodieľať sa na spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike Európskej únie (EÚ). Dánski vojaci sa tak budú môcť zúčastňovať na vojenských misiách EÚ a krajine sa tiež otvoria dvere do agentúr únie súvisiacich s bezpečnosťou. Za účasť na spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike EÚ hlasovalo 66,9 percenta voličov, čo je najvyšší podiel hlasov v histórii referend v krajine, účasť voličov však zas bola medzi najnižšími – len 65,8 percenta. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie