• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Rudné bane podajú trestné oznámenie za znečisťovanie rieky Slaná, riaditeľ štátneho podniku hovorí o chybách bývalého vedenia

Rudné bane podajú trestné oznámenie za znečisťovanie rieky Slaná, riaditeľ štátneho podniku hovorí o chybách bývalého vedenia

Podľa riaditeľa štátneho podniku kvalitu vytekajúcich vôd neustále monitorujú a situáciu so znečistením akútne riešia.

Rudné bane v Nižnej Slanej (okres Rožňava) podajú v súvislosti so situáciu na rieke Slaná trestné oznámenie. Problém vytekajúcej banskej vody mal vznikať viac ako desať rokov. Informoval o tom podnikový riaditeľ štátneho podniku Rudné bane Peter Žitňan v tlačovej správe.

Znečisťovanie rieky Slaná

„Chceme, aby sa riadne prešetrilo, kto čo zanedbal a prečo sa nikto nevenoval tomuto problému, ktorý v podzemí vznikal už viac ako 10 rokov,“ uviedol Žitňan.

Zároveň odmietol obvinenia, že si Rudné bane neplnili svoje povinnosti. Posledným prevádzkovateľom bane bola spoločnosť Siderit s.r.o. Nižná Slaná, ktorá je momentálne v konkurze.

Rudné bane tvrdia, že na tomto ložisku železných rúd ťažbu nevykonávali. „Intenzívne hľadáme čo najefektívnejšie a časovo čo najmenej náročné riešenie, ktoré by pomohlo vyriešiť aktuálnu situáciu na rieke Slaná,“ dodal Žitňan.


Podľa Žitňana Rudné bane nie sú zodpovedné za kvalitu vytekajúcich vôd. Napriek tomu ju monitorujú a vzniknutú situáciu riešia spolu s Okresným úradom v Rožňave, Slovenskou inšpekciou životného prostredia a Ministerstvom životného prostredia SR.

Bývalé vedenie situáciu podcenilo

Podľa výsledkov rozboru z 28. februára voda v rieke pod miestom zmiešavania banských a povrchových vôd nie je toxická pre živočíchy. Na výsledky ďalších analýz sa zatiaľ čaká.


„V tejto chvíli vieme povedať, že firma, ktorá v bani naposledy ťažila (Siderit s. r. o. Nižná Slaná) a bývalé vedenie Rudných baní konali na základe nesprávnych podkladov a situáciu podcenili. Bohužiaľ, výsledkom je aktuálny stav, ktorý ale verím, že sa nám v spolupráci so všetkých zainteresovanými podarí čo najskôr vyriešiť,“ podčiarkol šéf Rudných baní.


Dodal, že problematika starých banských prevádzok a ich vplyvov na životné prostredie bola zo strany štátu dlhodobo zanedbávaná a podobné problémy môžu nastať aj v iných lokalitách, ak sa tento problém nezačne intenzívnejšie riešiť.

Budaj odmieta vinu za znečistenie rieky Slaná, situáciu má vraj riešiť Sulíkovo ministerstvo

Ministerstvo životného prostredia nie je zodpovedné za znečistenie rieky Slaná v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava. Informoval o tom Komunikačný odbor Ministerstva životného prostredia SR.


„Ložisko sideritových rúd Nižná Slaná patrí štátnemu podniku Rudné bane, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo hospodárstva SR. Nesplnenie si povinností vyplývajúcich z vlastníctva bane nie je v zodpovednosti envirorezortu,“ uviedlo ministerstvo.


Možné dosahy vytopenia bane a znečistenia rieky Slaná na životné prostredie vyšetrujú kontrolóri Slovenskej inšpekcie životného prostredia v koordinácii s odborníkmi z Ministerstva životného prostredia SR.


V najbližších dňoch zástupcovia inšpekcie aj ministerstva vykonajú kontrolu priamo na mieste.

„Envirorezort nemá dosah na činnosť alebo nečinnosť baní. Táto kompetencia je výhradne v rukách Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. My si svoju povinnosť, teda kontrolu znečistenia životného prostredia a vyvodenia dôsledkov pre znečisťovateľa, urobíme. Samotné riešenie problému tejto bane je na pleciach ministerstva hospodárstva,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj.


Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča listom požiadal štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka, aby vzniknutú situáciu riešil v čo najskoršom termíne.

Labute narážajúce do elektrických vedení ochráni nový projekt, finančne ho podporí Budajovo ministerstvo

Labute, ktoré narážajú do elektrických vedení má ochrániť nový projekt. Riešenie ponúka LIFE Danube Free Sky s finančnou podporou programu LIFE Európskej únie a Ministerstva životného prostredia SR, ktorý sa realizuje v krajinách pozdĺž rieky Dunaj.


Informuje o tom projekt Ochrana dravcov na Slovensku na webovej stránke.


„V rámci tohto medzinárodného projektu, venovaného primárne ochrane vtáctva pred nárazmi do elektrických vedení a zásahom elektrickým prúdom, prebieha momentálne aj na území Slovenska v okolí Dunaja doposiaľ najväčší koordinovaný systematický monitoring v strednej a východnej Európe.

Len pomerne nedávno náš výskum ukázal, že okrem distribučných vedení pre labute predstavujú riziko aj prenosové vedenia. Veľmi si vážime, že ihneď po zistení ich rizikovosti zodpovedná spoločnosť, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s. (SEPS), pristúpila na spoluprácu,“ uviedol odborný koordinátor projektu z Ochrany dravcov na Slovensku Marek Gális.


Labuť veľká patrí medzi najväčšie druhy vtákov, ktoré žijú na našom území. Práve ich veľkosť a hmotnosť je dôvodom, že sa horšie vyhýbajú prekážkam. Na Slovensku sa labute početne celoročne vyskytujú na západe a juhozápade Slovenska. Aj tu však pomerne nedávno dokázala významne ohroziť lokálne populácie vtáčia chrípka.


Do apríla 2022 bude prebiehať monitoring na rizikových úsekoch, kde dochádza k presunom labutí. Zaznamenávať sa budú reakcie vtákov, výška ich preletu, reakčná zóna a iné premenné. Zaznamenávať sa bude tiež to, aké druhy sa v lokalite vyskytujú a v akom počte, ako aj smer a intenzita vetra, oblačnosť a iné faktory, ktoré môžu vplývať na výslednú mortalitu vtákov.

Na Slovensku vzácne zimuje niekoľko jedincov pŕhľaviara čiernohlavého, vidieť ich na lúkach či pri cestách


Na Slovensku tento rok vzácne zimuje niekoľko jedincov pŕhľaviara čiernohlavého. Jeho zimoviská sa zvyčajne nachádzajú v juhozápadnej Európe a severnej Afrike. Pŕhľaviare sa objavujú medzi prvými jarnými druhmi vtákov začiatkom marca. Informuje o tom Slovenská ornitologická spoločnosť BirdLife Slovensko na sociálnej sieti.

„Pozorovať ich môžeme v otvorenej krajine na lúkach, pasienkoch, pri cestách či vodných tokoch. Ideálnym prostredím je mozaikovitá poľnohospodárska krajina s dostatkom lúk, pasienkov, trávnych porastov či úhorov.


Hniezdia na zemi a obľubujú miesta, kde sa nachádza suchá bylinná vegetácia z predošlého roka. Samčeky svoje teritórium obhajujú spevom a charakteristickým varovným hlasom, ktorý môžeme počuť, ak sa priblížime k ich hniezdisku,“ informuje BirdLife Slovensko.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie