• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Rozhodnutie Ústavného súdu je jednoznačnou prehrou Roberta Fica, vraví Šimečka a adresuje vláde jasné varovanie (video)

Rozhodnutie Ústavného súdu je jednoznačnou prehrou Roberta Fica, vraví Šimečka a adresuje vláde jasné varovanie (video)

Ústavný súd SR v tlačovej správe oficiálne potvrdil, že prijal na ďalšie konanie podnety prezidentky Zuzany Čaputovej a opozičných poslancov parlamentu ohľadom možnej protiústavnosti koaličnej novely Trestného zákona.

29.2.2024 (SITA.sk) - Streda bola výnimočným dňom pre právny štát a ústavnosť na Slovensku, opäť sa ukázalo, aké je dôležité mať nezávislé inštitúcie. Myslí si to predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka.

„Ukázalo sa, že keď spoločne zabojujeme za právny štát, za ochranu slobody a demokracie, má to obrovskú silu. Je to obrovská prehra predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD)," povedal Šimečka.

Zásluhy za posunutie účinnosti novely

Pripomenul, že novela Trestného zákona mala nadobudnúť účinnosť už v januári. K tomu, aby sa účinnosť novely posunula a v niektorých prípadoch ani nenadobudla účinnosť je podľa Šimečku zásluhou opozičných poslancov či ľudí protestujúcich na námestiach. Predseda PS tak reagoval na rozhodnutie súdu, ktorý potvrdil, že pozastavuje účinnosť niektorých častí novely trestných kódexov.

„V novele Trestného zákona išlo o to, aby ľudia blízki strane Smer-SD, ktorí sú obvinení, obžalovaní alebo už sú na súde, sa dostali na slobodu, aby ich tresty boli premlčané a aby ich tresty boli skrátené. To by sa udialo 15. marca," upozornil predseda progresívcov. Ďalej tvrdí, že týmto rozhodnutím súdu má Slovensko nádej, že Fico nebude mať všetko a bude robiť chyby.

„Je potrebné si uvedomiť, že toto je prvá veľká legislatíva, s ktorou Fico prišiel a hneď narazila na ústavnom súde," dodal.

Varovanie členom koalície

Súčasne varoval vládnu koalíciu a „špeciálne" ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby ani len nepomyslel na to, že môže zmariť rozhodnutie Ústavného súdu.

„Ústavný súd jasne povedal, že ministerstvo spravodlivosti má teraz 15 dní na to, aby uverejnilo rozhodnutie v Zbierke zákonov, a tým sa pozastaví účinnosť niektorých častí novely Trestného zákona. Chcem dôrazne varovať Fica, Suska a všetkých, aby nezačali spochybňovať Ústavný súd, nezačali naň útočiť, ale predovšetkým, aby konali v zmysle zákona," povedal. Ak vládna koalícia bude chcieť zmariť rozhodnutie súdu, v PS budú pripravení použiť všetky nástroje vrátane veľkých masových demonštrácií na obranu ústavnosti a právneho štátu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 17. október 2024

horoskopy na dnes stvrtok 17 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Stretnete sa s človekom, ku ktorému cítite veľké sympatie. Pomôže vás priviesť na lepšie myšlienky a prebudí u vás zmysel pre humor. Doprajte si trochu rozptýlenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Z času na čas nezaškodí nejaká zmena. Pre vás to platí dvojnásobne, pretože stereotyp vás ubíja. Dnes budete mať príležitosť, ktorú by ste nemali nechať len tak. Treba len odvahu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Bude sa vám dariť, len nezabudnite na opatrné počínanie s deťmi, partnerom alebo spoločníkom. Vzniknutý konflikt by mohol mať rozsiahle následky.

Rak 22.6. - 22.7.

Daj sa do kontaktu s osobami, ktoré myslia rovnako ako vy. Spoločne môžete veľa dosiahnuť. Spontánne nápady vyžadujú neobyčajné riešenie. Netreba sa ničoho naľakať.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie