• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Rómovia si na Luníku IX svojpomocne postavia domy, košická župa prispeje sumou 100-tisíc eur

Rómovia si na Luníku IX svojpomocne postavia domy, košická župa prispeje sumou 100-tisíc eur

Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja pomôže na Luníku IX s výstavbou vzorovej stavby, podľa ktorej sa bude na sídlisku stavať ďalších šesť alebo sedem rodinných domov.

Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja (KSK) pomôže so svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX. Projekt na najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku realizuje spolu so župou a partnermi občianske združenie ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj.

Ocenenie Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru

Stotisíc eur potrebných na výstavbu prvého vzorového domu na tomto sídlisku schválilo krajské zastupiteľstvo v pondelok 23. augusta v rámci úpravy župného rozpočtu. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

„Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja pomôže na Luníku IX s výstavbou vzorovej stavby, podľa ktorej sa bude na sídlisku stavať ďalších šesť alebo sedem rodinných domov. Aj pri ich realizácii bude odborne nápomocný Sociálny podnik KSK. Vzorový dom poslúži ako dočasné ubytovanie i komunitné centrum. Ak pôjde všetko podľa plánu, komunitné centrum na Luníku IX by mohlo fungovať už od leta 2022. Aktuálne bola podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia, s výstavbou by sme mali začať v priebehu septembra,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Projekt na Luníku IX nadväzuje na úspešnú svojpomocnú a samofinancovanú výstavbu rodinných domov v Rankovciach, ktorej pilotnú fázu realizovalo združenie ETP Slovensko v rokoch 2014 – 2017. Získalo za to ocenenie Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru.

Rodinám poskytnú neziskové mikropôžičky

Rankovčania, ktorí si takto postavili domy, dnes bývajú dôstojne, slušne a majú stavebné zručnosti, ktoré im pomáhajú v zamestnaní. Na základe dobrých skúseností z tohto pilotného projektu sa výstavbu domov na Luníku IX rozhodla podporiť aj župa.


ETP Slovensko poskytne vybraným motivovaným rodinám neziskové mikropôžičky za predpokladu, že si budú pravidelne dlhodobo sporiť minimálne 50 eur mesačne a že si domy postavia vlastnoručne.

„Rodiny klientov nemôžu mať dlhy, deti musia riadne navštevovať školu a zároveň sa zúčastňujú na vzdelávacích aktivitách, ktoré zahŕňajú napríklad aj finančné vzdelávanie či výchovu k budúcemu zamestnaniu. ETP Slovensko poskytne obyvateľom odbornú pomoc pri výstavbe rodinných domov, napríklad pri vybavovaní stavebného povolenia, ale aj pri samotnej výstavbe v podobe takzvaného stavebného učiteľa,“ uviedla riaditeľka ETP Slovensko Veronika Poklembová.


Ako dodala, prínosom projektu je, že rieši nielen otázku bývania vybraných klientov, ale zároveň umožňuje zapojiť do pracovného a vzdelávacieho procesu aj ťažko zamestnateľných ľudí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie