• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Róma odmietli obslúžiť v kaviarni, incident nahrali na telefón a súd mu odklepol odškodné

Róma odmietli obslúžiť v kaviarni, incident nahrali na telefón a súd mu odklepol odškodné

Advokátka doplnila, že žalovaná strana bola v priebehu celého súdneho konania pasívna a k žalobe sa vôbec nevyjadrila. Jej práva a povinnosti v priebehu súdneho konania prevzal iný subjekt.

Róma, ktorého pre jeho etnický pôvod neobslúžili v jednej z kaviarní v Lučenci, musia finančne odškodniť a ospravedlniť sa mu. Ako informovala advokátka spolupracujúca v Poradňou pre občianske a ľudské práva Vanda Durbáková, rozhodol o tom Okresný súd Bratislava I, keď vyhovel podanej antidiskriminačnej žalobe.

Súd rozhodol, že konaním právneho predchodcu žalovaného došlo k diskriminácii žalobcu na základe jeho rómskej etnickej príslušnosti. Žalovanému súd uložil okrem ospravedlnenia sa aj povinnosť vyplatiť žalobcovi náhradu nemajetkovej ujmy v sume 1 500 eur, ako aj uhradiť trovy konania. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Prípad sa stal v auguste 2017. Róm Ladislav Rácz spoločne s dcérou a kamarátom, taktiež rómskeho pôvodu, neboli obslúžení v jednej z kaviarní v Lučenci.


Personál kaviarne ich odmietol obslúžiť s odôvodnením, že ide o súkromný klub, v ktorom poskytujú služby len jeho členom na základe klubovej karty. Pýtal od nich za vydanie karty 300 eur za mesiac a tvrdil, že každý, koho obsluhujú takúto kartu má.

Incident nahrali na telefón

Keďže tieto klubové karty nemali, čašník ich vyzval, aby kaviareň opustili, čo aj urobili. Keď kaviareň neskôr navštívila Ráczova partnerka – nerómka, obslúžili ju a personál od nej klubovú kartu nežiadal.


Na jej poznámku, že si na dverách všimla, že vstup je na klubové karty, jej bolo povedané, že u nich majú zákaz „olašáci“ (olašskí Rómovia). Keď personálu povedala, že pred pol hodinou bol v kaviarni jej partner Róm s dcérou a nebol obslúžený, dostala informáciu, že to je prax. Priebeh incidentu bol pritom nahraný na mobilný telefón.

V rozsudku mimo iného súd skonštatoval, že rasová diskriminácia, ktorej bol žalobca vystavený, je obzvlášť závažným druhom diskriminácie a vzhľadom na svoje nebezpečné dôsledky si vyžaduje osobitnú ostražitosť a ráznu reakciu.


Žalovaná strana bola pasívna

Rozlišovanie ľudí podľa charakteristiky, ktorú nemôžu ovplyvniť (akým je v tomto prípade rómsky etnický pôvod) spôsobuje človeku poníženie. Súd mal za to, že takýmto zaobchádzaním bola znížená dôstojnosť žalobcu a jeho spoločenská vážnosť.

„Vnímam ako veľmi dôležité, že súd žalobe v plnom rozsahu vyhovel a že môjmu klientovi priznal aj náhradu nemajetkovej ujmy v plnej požadovanej výške. Diskriminácia Rómov v prístupe k službám, s akou sa stretol, je na Slovensku v určitej miere prítomná dodnes,“ povedala Durbáková.


Advokátka doplnila, že žalovaná strana bola v priebehu celého súdneho konania pasívna a k žalobe sa vôbec nevyjadrila. Jej práva a povinnosti v priebehu súdneho konania prevzal iný subjekt.


„Konanie na okresnom súde trvalo skoro šesť rokov. Na základe podanej ústavnej sťažnosti tak Ústavný súd SR už skôr rozhodol o porušení práva Rácza na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov,“ dodala Durbáková.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie