• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Riešenie energetickej chudoby nevyrieši aktuálnu energetickú krízu. ÚRSO navrhuje vytvoriť trvalo udržateľný systém

Riešenie energetickej chudoby nevyrieši aktuálnu energetickú krízu. ÚRSO navrhuje vytvoriť trvalo udržateľný systém

Koncepcia ochrany odberateľov pred energetickou chudobou nevyrieši aktuálnu energetickú krízu.

Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris, koncepcia energetickej chudoby ani nemá riešiť aktuálnu energetickú krízu, na to majú slúžiť mimoriadne opatrenia, ktoré sa teraz pripravujú.

„Koncepcia by mala vytvoriť trvalo udržateľný systém do budúcnosti, ktorý bude súčasťou štátnej politiky.

Nemá priniesť okamžité riešenie a odpoveď na terajší krízový stav, ktorému čelí celá Európa,“ povedal Juris.

Verejné pripomienkovanie

Proces prípravy návrhu koncepcie ochrany odberateľov spĺňajúcich kritériá energetickej chudoby vstupuje do ďalšej kľúčovej fázy. ÚRSO otvoril proces verejného pripomienkovania návrhu dokumentu.

Zapojiť sa môže široká spotrebiteľská a odborná verejnosť, subjekty pôsobiace v sieťových odvetviach, orgány štátnej a verejnej správy ako i ďalší relevantní aktéri. K návrhu koncepčného dokumentu sa môže verejnosť vyjadriť do 2. decembra tohto roku.


Úrad plánuje následne po zapracovaní relevantných pripomienok a po finálnom prekonzultovaní s ministerstvami financií, hospodárstva a práce, sociálnych vecí a rodiny predložiť materiál vláde SR. Chce to stihnúť ešte do konca jesene tohto roka.

Množstvo opatrení

ÚRSO možno zavedie špeciálne tarify za energie a vodu, zruší podomový predaj energií či zakáže prerušenie dodávok energií.


Ide o tri z množstva opatrení, ktoré regulačný úrad navrhuje v boji s energetickou chudobou. Úrad v koncepcii navrhuje úpravu legislatívy, aby mohol implementovať sedem opatrení na ochranu domácností ohrozených energetickou chudobou.


Okrem troch vyššie spomínaných by regulačný úrad rád optimalizoval dodávkové a sieťové tarify, zaviedol bezplatné splátkové kalendáre a energetické poradenstvo, stanovil by strop pre uplatňovanie doplnkových cenníkových služieb a vypracoval pravidlá umožňujúce všetkým domácnostiam, teda aj tým, ktoré nie sú v priamom zmluvnom vzťahu s dodávateľom, prihlásiť sa k regulácii.

Daňové zvýhodnenie

Ostatným štátnym úradom navrhuje ÚRSO napríklad zavedenie daňového zvýhodnenia energeticky chudobných domácností.


„Dôležitými nástrojmi podpory domácností ohrozených energetickou chudobou môžu byť finančné príspevky,“ podotkol regulátor, ktorý plánuje podporovať v boji s energetickou chudobou aj využívanie systémov kreditného odberu elektriny.


Pilotný projekt už spustili na východe Slovenska. Riešenie je postavené na technológii inteligentného meracieho systému (IMS) a prepája viacero aktérov, vrátane zapojenia samospráv. IMS dokáže manažovať predplatenie elektriny a pri vyčerpaní kreditu „vypnúť“ elektromer, pokým sa kredit neobnoví.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie