• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Respirátory v exteriéri už nebudú povinné, od 6. apríla dôjde aj k zmene režimu na hraniciach

Respirátory v exteriéri už nebudú povinné, od 6. apríla dôjde aj k zmene režimu na hraniciach

Nosiť respirátor však stále musíte na určitých miestach.

4.4.2022 (Webnoviny.sk) - Od stredy 6. apríla už nebude povinné prekrytie horných dýchacích ciest v exteriéri. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Táto povinnosť platí v prípade osôb mimo spoločnej domácnosti, ak sa nachádzajú menej ako dva metre od seba.

Viac o téme: Koronavírus

Nosiť respirátor zostáva naďalej povinnosťou na hromadných podujatiach bez ohľadu na to, či sa konajú v interiéri, alebo v exteriéri, ďalej vo všetkých verejných budovách, v prostriedkoch verejnej dopravy a v preprave s osobami mimo spoločnej domácnosti.

Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň s účinnosťou od 6. apríla ruší povinnú registráciu na eHranici aj povinnú karanténu pre nezaočkované osoby.

Naďalej však odporúča obozretnosť, sledovať svoj zdravotný stav a v prípade príznakov COVID-19 kontaktovať svojho všeobecného lekára alebo pediatra.

Mikas aj napriek rušeniu opatrení proti koronavírusu vyzýva dodržiavať R-O-R a má aj ďalšie odporúčania

Zrušenie plošných obmedzení prevádzok a hromadných podujatí v praxi znamená, že za ochranu zdravia musí prevziať zodpovednosť každý jeden z nás.

Hygienik odporúča dodržiavať R-O-R

Ako sa ďalej uvádza v odporúčaniach hlavného hygienika SR Jána Mikasa na prevenciu a zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, okrem zaočkovania sa proti COVID-19, vrátane posilňujúcej dávky, a povinného nosenia respirátora v rizikových situáciách, sa preto naďalej odporúča priebežne dodržiavať aj vybrané postupy, ktoré boli dlhodobo súčasťou stratégie prevencie šírenia nákazy v každodennom živote.


„Početné opatrenia, ktoré sa nachádzali vo vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva SR, už od istého času nie sú povinné. V čase, kedy však stále pretrvávajú vysoké denné prírastky nových prípadov ochorenia, má ich dodržiavanie naďalej význam, a preto ich Úrad verejného zdravotníctva SR zapracoval do odporúčaní hlavného hygienika SR. Zvýšený hygienický štandard je totiž relatívne jednoduchou cestou, ako znižovať riziko nákazy a šírenia ochorenia COVID-19, ako aj iných respiračných infekcií,“ uvádza Mikas.

Dezinfekcia priestorov či pravidelné vetranie

Pre výkon hromadných podujatí v interiéri ako aj v exteriéri sa preto napríklad organizátorovi odporúča v exteriéri vyhradiť priestor hromadného podujatia a vyznačiť jeho vstup a výstup.

Pokiaľ je to možné, navrhuje sa zabezpečiť fixné sedenie alebo státie, zároveň vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hygienické zariadenia vybaviť tekutým mydlom a papierovými utierkami a pri vstupe mať funkčné dezinfekčné prostriedky. Vhodné je vetranie a dodržiavanie rozostupov, neodporúča sa podávanie rúk, ani iné fyzické interakcie.


Odporúčania sa ďalej špecificky týkajú výkonu bohoslužieb, cirkevných alebo civilných sobášov, pohrebov a krstov. Zároveň aj hromadných kultúrnych podujatí, všeobecne všetkých druhov prevádzok, ako sú reštaurácie, obchodného domy, fitness a wellness centrá, či ubytovacie zariadenia, ďalej prevádzok zariadení starostlivosti o ľudské telo, autoškôl a školiacich stredísk a prevádzok umelých kúpalísk.

Pri monitoringu odpadových vôd bolo takmer 97 percent vzoriek pozitívnych na SARS-CoV-2

Pri monitoringu odpadových vôd bolo 96,88 percenta vzoriek pozitívnych na SARS-CoV-2. Regionálne úrady Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) odobrali celkovo 737 vzoriek. Informuje o tom ÚVZ SR na sociálnej sieti.

Vírusová nálož

„Od 35. kalendárneho týždňa roku 2021 sme zaznamenali nárast počtu pozitívnych vzoriek. V 11. kalendárnom týždni roku 2022 bol vírus SARS-CoV-2 zistený vo všetkých odobratých vzorkách. V 11. kalendárnom týždni sme zaznamenali zvýšenie v kvantitatívnych vyšetreniach, ktoré vyjadrujú počet kópií RNA vírusu SARS-CoV-2,“ uvádza ÚVZ SR.

Sledovanie vírusovej nálože v odpadových vodách v jednotlivých krajoch tak poukazuje na zvýšenie vo všetkých okrem Prešovského kraja, kde bol zaznamenaný pokles vírusovej nálože.

Vysoká chorobnosť na COVID-19

V 11. kalendárnom týždni rovnako zaznamenali nárast počtu kópií RNA SARS-CoV-2 v odpadových vodách, kým incidencia klesla.


Analýza prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách na Slovensku zodpovedá podľa ÚVZ SR epidemickej situácii. Prítomnosť RNA vírusu bola zaznamenaná vo všetkých vzorkách. Niektoré zo vzoriek sa ešte vyšetrujú.


„Naďalej odporúčame, aby boli obyvatelia opatrní, dodržiavali pravidlá R-O-R a absolvovali základné očkovanie alebo posilňujúcu dávku. Aj keď sa nárast počtu prípadov zastavil, chorobnosť na COVID-19 v SR sa udržuje na vysokej hladine,“ uzatvára ÚVZ.

Monitoring odpadových vôd v SR na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 sa začal vykonávať v 18. kalendárnom týždni 2021 a úrady ÚVZ SR ho vykonávajú pravidelne na týždennej báze v každom kraji. Prítomnosť vírusu vo vzorkách odpadových vôd sa stanovuje metódou RT-PCR a digitálnou RT-PCR. Monitoring odpadových vôd je doplnkovým nástrojom k analýze epidemickej situácie na Slovensku.

Zníženú dávku vakcíny proti COVID-19 od Moderny by mohli dostať aj najmenšie deti, štúdia preukázala účinnosť

Vakcína proti COVID-19 americkej farmaceutickej spoločnosti Moderna je účinná aj u bábätiek, batoliat a predškolákov. V stredu o tom informovala samotná firma s tým, že ak by regulačné úrady súhlasili, mohlo by to znamenať, že od leta by mohli začať očkovať aj najmenšie deti.


Moderna plánuje v nadchádzajúcich týždňoch požiadať regulačné úrady v USA a Európe o schválenie použitia jej nízkodávkovej vakcíny vo dvoch dávkach pre deti do šesť rokov.

18 miliónov detí nevedia zaočkovať

Spoločnosť tiež požiada o schválenie vakcín s väčšou dávkou pre staršie deti a tínedžerov v Spojených štátoch.

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomína, že 18 miliónov detí do päť rokov v USA predstavuje jedinú vekovú skupinu, ktorá zatiaľ nemôže dostať vakcínu. Konkurenčná firma Pfizer v súčasnosti ponúka detské vakcíny pre školákov a plné dávky pre 12-ročných a starších.


Pfizer testuje aj menšie dávky pre deti do päť rokov, no po tom, ako sa dve dávky vakcíny ukázali ako nedostatočne účinné, musel štúdiu rozšíriť o tretiu dávku. Výsledky tohto výskumu by mali zverejniť začiatkom apríla.


Moderna informovala, že pre deti do šesť rokov dobre fungovala štvrtina dávky, akú podávajú dospelým. Do štúdie sa zapojilo asi 6 900 detí.

Dve dávky posilnili protilátky

Prvotné dáta ukazujú, že po dvoch takýchto dávkach sa u detí vytvorila hladina protilátok, ktorá bola rovnako silná ako u mladých dospelých po dvoch bežných dávkach, uviedla spoločnosť v tlačovej správe. Očkovacie látky však boli menej účinné proti variantu omikron koronavírusu.


Vakcíny proti COVID-19 všeobecne nebránia infekcii variantom omikron tak dobre ako v prípade predchádzajúcich variantov, stále však predstavujú silnú ochranu proti vážnemu priebehu ochorenia.


V prípade dospelých sa ako kľúčové v boji proti omikronu potvrdili posilňujúce dávky a Moderna v súčasnosti podľa agentúry AP testuje posilňujúce dávky aj pre deti.


Znížené dávky sú podľa Moderny bezpečné a najčastejšími vedľajšími účinkami boli mierne zvýšené teploty, podobne ako v prípade iných bežne používaných detských vakcín.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie