• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Respirátory budeme v interiéri nosiť naďalej, dôvodom je nízka zaočkovanosť

Respirátory budeme v interiéri nosiť naďalej, dôvodom je nízka zaočkovanosť

Najbližšie by sa mohli zrušiť respirátory v exteriéri na hromadných podujatiach.

30.3.2022 (Webnoviny.sk) - Povinnosť nosenia respirátorov v interiéri sa nateraz neruší. Ako uviedol na tlačovej besede epidemiológ Ministerstva zdravotníctva SR Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz, dôvodom je nízka zaočkovanosť proti COVID-19 treťou dávkou na Slovensku.

V súčasnosti je takzvanou posilňujúcou booster dávkou zaočkovaných zhruba 30 percent Slovákov. „Respirátory sa nerušia, nie sme dostatočne zaočkovaní. Nechceme nikoho nútiť očkovať sa, ale každý si musí uvedomiť, že zdravie máme len jedno,“ povedal Pavelka.

Najbližšie by sa mohli zrušiť respirátory v exteriéri na hromadných podujatiach. Ako povedal po rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO), budúci týždeň o tom bude odborná diskusia. „Zatiaľ sa neplánujeme venovať ďalším veciam. Ešte sme úplne nevyhrali a nie je potrebné všetko rušiť,“ konštatoval Lengavrský s tým, že vakcín máme na Slovensku stále dostatok.

Už žiadne protipandemické obmedzenia, toto leto si užijeme letné festivaly či open air koncerty na plno

Koncertná a festivalová sezóna by mala byť v režime základ, bez kapacitných obmedzení či obmedzení otváracích hodín. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) to uviedla vo svojom videoprejave v súvislosti s informáciami Ministerstva zdravotníctva SR.

Viac o téme: Koronavírus

Hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová podotkla, že povinnosť nosiť respirátor v prevádzkach a na hromadných podujatiach zostáva naďalej zachovaná a vzťahuje sa aj na hromadné podujatia v exteriéri.

„Pevne verím, že všetci, ktorí sme boli zvyknutí navštevovať koncerty, festivaly alebo kultúrne podujatia, urobíme tak aj tento rok a podporíme tak hercov, hudobníkov, spevákov, ale aj veľmi dôležitý technický personál,“ zhrnula Milanová.

Heger pevne verí, že školy sa už nebudú zatvárať. Pandémia však bola podľa premiéra aj na niečo dobrá

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) pevne verí, že už sa nedostaneme do situácie, keď sa budú školy pre pandémiu koronavírusu opätovne zatvárať. Napísal to na sociálnej sieti pri príležitosti Medzinárodného dňa učiteľov.

„Pandemické obdobie však výrazne urýchlilo procesy, ktoré slovenské školstvo posunú do 21. storočia. Mám na mysli digitalizáciu škôl, zmenu vyučovacích osnov a rovnako aj zmeny vo vzdelávaní učiteľov,“ skonštatoval premiér. Doplnil, že reformy sú nutné na to, aby sa pedagógom zaistilo kvalitné pracovné prostredie.

Pripomenul aj výzvu rezortu školstva

Heger zároveň pripomenul, že aktuálne je zverejnená výzva Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Učitelia pre 21. storočie“, do ktorej sa môžu žiadatelia zapojiť do 31. marca.

„V prvom kole sa na výzvu vyčlenilo 10 099 800 eur z plánu obnovy a jej cieľom je vytvoriť prvých 16 regionálnych centier podpory učiteľom. Tie vám napomôžu pripraviť sa na nový obsah a formy výučby, ktoré nás čakajú v nadväznosti na reformy,“ povedal premiér.

Diskusie s učiteľmi o stave školstva

Predseda vlády tiež uviedol, že navštevuje školy a s učiteľmi diskutuje o tom, ako by malo vyzerať moderné slovenské školstvo vrátane dôstojného ohodnotenia pedagógov.

„S tým súvisí aj to, aby sme na pedagogické fakulty pritiahli viac talentovaných záujemcov. Dobrý učiteľ je totiž kľúčom ku kvalitnému vzdelaniu,“ dodal premiér.

Minister školstva upozorňuje na dezinformácie, učitelia sa budú vzdelávať v kritickom myslení

Dezinformácie sa na Slovensku šíria systémovo už dlhé roky a mnohí im podľahnú. Vo svojom profile na sociálnej sieti to skonštatoval minister školstva Branislav Gröhling (nom. SaS). Reagoval tak na prieskum Globsecu z roku 2020, podľa ktorého na Slovensku až 56 percent ľudí verí konšpiráciám a dezinformáciám, čo je najviac spomedzi skúmaných krajín.

„Je veľmi dôležité, aby sme pochopili, že nie všetko na internete je pravda, že tvrdenia sa musia opierať o fakty, nie pocity, a že novinové články musia mať uvedené zdroje a autorov,“ pokračoval minister. Uviedol tiež, že viaceré priamo riadené organizácie rezortu školstva robia školenia a webináre pre učiteľov v oblasti dezinformácií a rozvoj kritického myslenia je aj jedným z prvkov nového kurikula a vzdelávania učiteľov.

„V tejto oblasti platí ešte viac, že zázraky na počkanie neexistujú. Zmena si vyžiada roky, možno aj generácie. Ale na jej konci by mali byť mladí ľudia, ktorí budú mediálne gramotní a odolnejší voči dezinformáciám. Aby sme v budúcnosti už nemali na konte takéto smutné prvenstvá,“ uzatvoril.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie