• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Respiračné ochorenia sú na vzostupe, ročne zomrú kvôli infekciám dolných dýchacích ciest stovky Slovákov

Respiračné ochorenia sú na vzostupe, ročne zomrú kvôli infekciám dolných dýchacích ciest stovky Slovákov

Pneumokokový zápal pľúc patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtí, úmrtnosť dlhodobo dosahuje okolo osem percent

Chorobnosť v súvislosti s respiračnými ochoreniami významne narastá. U ľudí nad 65 rokov sú infekcie dolných dýchacích ciest, okrem ochorenia COVID-19, štvrtou najčastejšou príčinou smrti.

Ročne kvôli nim zomrie na Slovensku viac ako 2 600 ľudí. Informovali o tom v tlačovej správe Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť SLS, Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva a Asociácia na ochranu práv pacientov.

Aj keď je očkovanie proti prenosným respiračným ochoreniam pre seniorov a chronicky chorých už od roku 2017 plne hradené zdravotnými poisťovňami, percento očkovaných je stále nízke. V zariadeniach sociálnych služieb je očkovaných iba 11,5 percenta klientov. Predstavujú pritom rizikovú skupinu, pre ktorú je očkovanie povinné.

Najčastejším strašiakom je pneumokokový zápal pľúc

Pneumokokový zápal pľúc patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtí, úmrtnosť dlhodobo dosahuje okolo osem percent. Narastá aj závažnosť tohto ochorenia, pacienti častejšie vyžadujú intenzívnu starostlivosť a rôzne formy ventilačnej podpory.

Zápal pľúc je 11. najčastejšou príčinou hospitalizácie na Slovensku. Riziko nákazy sa zvyšuje vekom, ale aj v súvislosti s pridruženými ochoreniami. Až 2,5-krát vyššie riziko hrozí u pacientov s jednou komorbiditou, 6,2-krát vyššie riziko nakazenia sa majú pacienti s dvomi komorbiditami a 15,6-krát vyššie riziko je u pacientov s viac ako tromi komorbiditami.

Ako vysvetlil pneumológ-ftizeológ zo Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti Štefan Laššán, veľmi nebezpečná je kombinácia invazívneho pneumokokového ochorenia a COVID-19. Riziko úmrtia je v takom prípade na hranici 63 percent.

Liečba je často komplikovaná

Problémom je aj liečba ochorení spôsobených pneumokokmi, ktorá je najmä u seniorov a chronicky chorých pacientov komplikovaná a často málo účinná. Celosvetovo navyše narastá aj lieková rezistencia pneumokokov.

Vzhľadom na možný ťažký priebeh invazívnych respiračných ochorení prevláda v odborných kruhoch názor, že je lepšie sa pred nimi chrániť, než sa liečiť. Akútne respiračné ochorenia sú prenášané vzduchom alebo infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašľaní a kýchaní, v bezprostrednej blízkosti chorých je preto vysoká pravdepodobnosť nákazy.


Rovnako ako pri predchádzaní koronavírusovej infekcii Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča v prípade domácností pravidelné vetranie nárazovo niekoľkokrát denne a vo verejných priestoroch dodržiavať behaviorálne opatrenia R-O-R (rúško, odstup, hygiena rúk).

Zdarma len pre vybrané skupiny pacientov

Ideálnu ochranu očkovaním pred respiračnými ochoreniami ale podľa odborníkov predstavuje takzvaná triáda očkovania. Myslí sa tým kombinácia vakcíny proti COVID-19, proti chrípke a proti pneumokokom. U osôb nad 50 rokov sa môžu podávať vakcíny proti chrípke a pneumokokom súbežne, každá do iného miesta vpichu.

Vakcína proti COVID-19 sa podáva s odstupom 14 dní z dôvodu lepšieho rozlíšenia prípadných nežiaducich účinkov. V prípade, že je očkovaná osoba vo vysokom riziku nákazy a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19, chrípky alebo pneumokokovej infekcie, môže sa podať vakcína proti COVID-19 súčasne s vakcínou proti chrípke alebo súčasne s vakcínou proti pneumokokom, každá do iného ramena.


V sezóne 2021/2022 sú dostupné dve vakcíny proti pneumokokom plne hradené zo zdravotného poistenia pre všetky osoby staršie ako 59 rokov a pre vybrané skupiny rizikových pacientov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie