• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Remišovej ministerstvo čoskoro spustí digitálny ekosystém, uľahčí podnikateľom komunikáciu so štátom

Remišovej ministerstvo čoskoro spustí digitálny ekosystém, uľahčí podnikateľom komunikáciu so štátom

Prvou službou, ktorú budeme spúšťať a na ktorú sa veľmi dlho čakalo, sú služby v mobile.

Obdobie pandémie ukázalo, že najlepším katalyzátorom pre rýchle zmeny aj v digitalizácii je kríza. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) o tom informovala vo štvrtok počas otvorenia IT konferencie Jarná ITAPA 2022, ktorá je 16. a 17. júna v Bratislave.

Digitálny ekosystém

„Prvou službou, ktorú budeme spúšťať a na ktorú sa veľmi dlho čakalo, sú služby v mobile. Aby služby štátu boli prístupné kedykoľvek, z akéhokoľvek miesta a zariadenia,“ povedala vicepremiérka s tým, že prvú fázu služby Slovensko v mobile sprevádzkujú o niekoľko dní.

„Hneď na začiatku sme zobrali na seba zodpovednosť za presadenie strategickej zmeny prístupu štátu k občanovi a pustili sme sa do budovania úplne nového digitálneho ekosystému pre občanov, podnikateľov,“ uviedla Remišová.

Mobilné apky

Základom tejto zmeny bude prístup cez mobil k všetkým službám štátu. Aplikácia Slovensko v mobile podľa nej umožní ľahšie a komfortnejšie prihlasovanie k službám štátu, priamo v mobile bude kalendár najdôležitejších dátumov a do konca tohto roka bude mať tento systém nové funkcie.


„Postupne ich budeme dopĺňať o aktívne notifikácie, napríklad o nedoplatky sociálneho poistenia, či elektronickú péenku. Budeme zavádzať koncept dokladov v mobile. Nechcem teraz prezrádzať viac, ale za pár dní toto riešenie oznámime,“ poznamenala Remišová.

Neznášate chodenie po úradoch a prenášanie dokladov z úradu na úrad? Remišová sľubuje zmenu k lepšiemu

Postupné vytváranie bezpapierového štátu, odstraňovanie byrokracie a proaktívna komunikácia štátu s občanmi a podnikateľmi v prioritných životných situáciách v digitálnej podobe.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) to považuje za jeden z kľúčových cieľov svojho rezortu.

Hromady papierov a návštevy úradov


„Podnikatelia ani občania už nebudú viac chodiť po úradoch, nebudú zháňať papiere, nebudú si pýtať od úradov výpisy, ktoré budú nosiť na iné úrady. Údaje si vymenia úrady medzi sebou elektronicky,“ povedala vo štvrtok vicepremiérka v úvode dvojdňovej IT konferencie Jarná ITAPA 2022. „Štát cez životné situácie občanov bude rozoznávať ich potreby a ponúkne im riešenia,“ uviedla Remišová.

Pripomenula najväčšie rušenie celkovo 21 výpisov a potvrdení, pričom od začiatku tohto roka je zrušených trinásť a ďalšie pribúdajú.

Pomalé odstraňovanie byrokracie

„Medzi zrušenými výpismi sú napríklad kópia rodného listu, ktorú si úrady pýtali viac ako 1,6-milióna krát, kópia sobášneho listu, ktorú na úradoch museli ľudia predkladať 112-tisíc krát ročne. Benefity zrušenia výpisov už pociťujú aj podnikatelia, ktorí nemusia predkladať potvrdenie o pridelení IČO alebo výpis z registra exekúcií,“ priblížila ministerka.

V rámci „veľkého upratovania“ v štátnom IT podľa Remišovej ušetrili 72 miliónov eur, pričom podľa nej „upratali“ tie najdôležitejšie služby v štáte.


„Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby postupne preberá pod svoju kontrolu kľúčovú infraštruktúru v štáte tak, aby štát mal know-how a mal infraštruktúru hlavne vo svojich kritických informačných systémoch,“ dodala vicepremiérka.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie