• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Remišová má pochybnosti, či Žilinka koná voči nominantom Smeru-SD nezávisle

Remišová má pochybnosti, či Žilinka koná voči nominantom Smeru-SD nezávisle

Generálna prokuratúra v utorok pomocou paragrafu 363 zrušila obvinenie voči exministrovi financií za Smer-SD.

7.6.2022 (Webnoviny.sk) - Existujú vážne pochybnosti o tom, či Generálna prokuratúra SR (GP SR) koná vo vzťahu k nominantom a politikom strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) nezávisle a v súlade so zákonom. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová to skonštatovala v tlačovej správe, ktorú poslalo tlačové oddelenie strany.

Reaguje tak na to, že GP SR na čele s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom využila paragraf 363 na zrušenie obvinenia voči guvernérovi Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrovi financií za Smer-SD Petrovi Kažimírovi.

„Ak by sa potvrdili slová Roberta Fica, že nad ich bývalým ministrom a ďalšími nominantmi Smeru-SD drží ochrannú ruku generálna prokuratúra, bol by to trestný čin a mimoriadne vážne narušenie dôveryhodnosti tejto inštitúcie so zničujúcimi následkami pre právny štát," povedala Remišová.

Doplnila, že Žilinka sa zaoberá zbytočnými malichernými spormi so šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry SR (ÚŠP SR) Danielom Lipšicom.

Remišová pripomína, že strana Za ľudí za Žilinku ako jediná nehlasovala a apelovala aj na iných, aby ho nevolili. „Teraz sa potvrdzuje, že jeho zvolenie bola chyba. Aj preto je dôležitá zmena paragrafu 363, ktorú som na koaličnú radu predložila už pred pár mesiacmi, ako aj reforma stalinského typu prokuratúry," uzavrela Remišová.

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie exministra Kažimíra, použila paragraf 363

V prípade trestnej veci obvineného bývalého ministra financií a súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra prvý námestník Generálneho prokurátora rozhodol tak, že v dôsledku zistených porušení zákona v neprospech obvineného zrušil prostredníctvom paragrafu 363 rozhodnutie špeciálneho prokurátora, ktorým zamietol sťažnosť obvineného proti uzneseniu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry SR (ÚŠP SR) o vznesení obvinenia.

Uznesenie špeciálneho prokurátora

Generálny prokurátor Maroš Žilinka to povedal na utorňajšom tlačovom vyhlásení.

„Prvý námestník Generálneho prokurátora rozhodol tak, že konštatoval porušenie zákona, ktorým bolo Petrovi K. vznesené obvinenie za prečin podplácania. Uznesenie špeciálneho prokurátora, chybné konanie, ktoré mu predchádzalo, ako aj uznesenie prokurátora ÚŠP SR boli zrušené a prokurátorovi ÚŠP SR bolo prikázané, aby o veci znovu konal a rozhodol,“ povedal Jozef Kandera, prvý námestník generálneho prokurátora.


Dodal, že obvinenie Kažimíra vzniklo len na základe výpovedí jediného spolupracujúceho obvineného. „Stíhania založené len na výpovedi korunného svedka výmenou za beztrestnosť a iné výhody vyžaduje od konajúcich orgánov obozretnosť, a to najmä z pohľadu, či sú dané výpovede konzistentné,“ doplnil Kandera.

Žilinka je pod neustálym tlakom

Žilinkov prvý námestník Kandera ďalej pripomenul, že vo výpovedi jediného korunného svedka Františka I., ktorý vypovedal v danej veci viackrát, sú výrazné rozpory.


Generálny prokurátor Žilinka počas tlačového vyhlásenia uviedol, že jeho osoba je pod neustálym tlakom, a že sa vyvíjajú snahy na jeho diskreditáciu či na zbavenie ho z funkcie. Pripomenul, že tieto praktiky nepatria do demokratického režimu.

„Každý, kto sa zaujíma o môj súkromný život vie, že v ňom nenájde nič, čo by spochybňovalo moju integritu. Ak je problémom to, že po práci idem domov rovno k rodine a od rodiny rovno do práce, tak sa tejto spoločnosti hlboko ospravedlňujem. Ale aby sa plošne monitoroval styk, prijatia a návštevy u generálneho prokurátora, bez väzby na konkrétny skutok, považujem za neprijateľné," doplnil.


Žilinka povedal, že v posledných dňoch sa na zamestnancov GP SR obracajú príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí zisťujú, či za ním chodia prominentné návštevy, politici, či bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír P. „Kladiem si otázku, či má ďalej význam, a či vôbec chcem byť súčasťou tejto krajiny krivých zrkadiel," uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie