• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Rastlinnej strave prichádza na chuť čoraz viac Slovákov, napriek tomu si väčšina dopraje mäso takmer každý deň

Rastlinnej strave prichádza na chuť čoraz viac Slovákov, napriek tomu si väčšina dopraje mäso takmer každý deň

Ako ukázal nedávny prieskum spoločnosti Danone, čoraz viac Slovákov uvažuje o svojom stravovaní a uvedomuje si výhody zvýšeného príjmu rastlinnej stravy.

26.4.2023 (SITA.sk) - Kým pred rokom boli medzi Slovákmi flexitariáni zastúpení iba v 2,3 %, tento rok je to už 6,2 %. Medzi najčastejšie dôvody, prečo respondenti kupujú rastlinné produkty, patria zdravie (36 %), chuť (22 %) a tiež prínos pre planétu (13 %). Na druhej strane mäso konzumuje takmer denne 49 % respondentov (z ktorých je takmer 60 % mužov) a ďalších 37 % niekoľkokrát týždenne.

Čo je to flexitariánstvo

Flexitariánstvo jeho prívrženci definujú ako zdravší spôsob stravovania (55 %) alebo ako príležitostné nahrádzanie mäsa a mliečnych výrobkov rastlinnými produktmi (20 %). Potvrdzuje to aj Marian Milec z programu Jem pre Zem: "Flexitariánska strava zahŕňa zvýšený podiel rastlinných potravín ako je zelenina, ovocie, obilniny a strukoviny, ale aj rastlinné alternatívy mliečnych a mäsových výrobkov. Flexitariáni a flexitariánky síce konzumujú aj potraviny živočíšneho pôvodu, ale konzumujú ich oveľa menej."

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa strava založená predovšetkým na rastlinných zdrojoch považuje za prevenciu rôznych civilizačných ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, rakovina a cukrovka 2. typu. Podobne Svetový fond na výskum rakoviny odporúča, aby mala naša strava z jednej tretiny živočíšny charakter a až z dvoch tretín rastlinný charakter.

"Ľudia na Slovensku však konzumujú príliš veľa potravín živočíšneho pôvodu. Flexitariánstvo, ako spôsob stravovania založený na obmedzení príjmu živočíšnych produktov, a častejšom zaraďovaní rastlinných zložiek, môže byť veľmi prospešný a vhodný pre veľa ľudí, ktorí si zatiaľ nevedia predstaviť úplné vylúčenie živočíšnych zložiek zo svojho jedálnička," dodáva Milec.

Alpro rozširuje svoju ponuku

S nárastom poštu flexitariánov sa neustále rozširuje aj dostupnosť výrobkov na rastlinnej báze. Až 69 % respondentov uviedlo, že chuť týchto výrobkov je kľúčovým faktorom pri ich výbere. "Chuti venujeme osobitnú pozornosť, pretože je základným predpokladom vstupu a zotrvania v tejto kategórií. Prichádzame s novými výrobkami alebo príchuťami pre vyznávačov flexitariánstva a iných stravovacích smerov alebo jednoducho pre všetkých, ktorí chcú ochutnať niečo nové alebo obohatiť svoju bežnú stravu a zároveň odľahčiť planétu. Aj malá zmena v našom každodennom stravovaní môže mať z dlhodobého hľadiska významný vplyv na naše zdravie a životné prostredie," vysvetľuje Barbora Horníková, brand manažérka značky Alpro v spoločnosti Danone.

Flexitariáni sú predovšetkým mladšie ročníky a ženy

Najčastejšie sa flexitariánskymi stravovacími zásadami riadia ľudia vo veku do 26 rokov (7 %), z ktorých až 22 % konzumuje mäso iba 1-2 x týždenne. Flexitariánov je rozšírené viac medzi ženami (7%) ako mužmi (5 %). Najviac ich žije v Bratislavskom (11 %) a Trnavskom (8 %) kraji, a to najmä v stredne veľkých a väčších mestách s 20 000 a viac obyvateľmi.

V Českej republike je podiel flexitariánov 5 % a medziročne narástol o 3 percentuálne body.

O prieskume

Druhý ročník prieskumu sa uskutočnil koncom marca 2023 medzi 1 000 respondentmi v Slovenskej republike. Zber údajov sa uskutočnil prostredníctvom aplikácie Instant Research spoločnosti Ipsos.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie